Klasszikus

Elhunyt Friedrich Cerha zeneszerző

2023.02.15. 10:25
Ajánlom
Az osztrák komponistát, a kortárs zene megismertetésében úttörő szerepet játszó die reihe kamaraegyüttes alapítóját néhány nappal kilencvenhetedik születésnapja előtt érte a halál.

Friedrich Cerha 1926. február 17-én született Bécsben. Hatévesen kezdett hegedülni tanulni, és már gyermekként érdekelte a komponálás is. A II. világháború miatt meg kellett szakítania tanulmányait, tizenhét évesen besorozták, de dezertált, és hamis papírokkal bujkált.

Egy ideig egy tiroli hegyi kunyhóban rejtőzött, a harcok után felszabadítóan élte meg a természeti környezetet, amely a későbbi műveire is hatással volt.

A háború végeztével visszatért Bécsbe, ahol hegedű-zeneszerzés-zenepedagógia szakot végzett.

Az ötvenes évek Ausztriájában kevés kortárs zene szerepelt a koncertek műsorán, ezért Cerha Kurt Schwertsikkel megalapította a die reihe kamaraegyüttest, a kifejezéssel nem a Schönberg-féle tizenkétfokú hangsorra akartak utalni, hanem arra, hogy kezdeményezésüknek köszönhetően kortárs koncertek sora indul majd meg.

1962-ben a Universal Edition felkérésére kezdett dolgozni Berg Lulu című operájának befejezetlen harmadik felvonásán, melyen egy évtizedig dolgozott,

a zeneszerző jegyzeteire támaszkodva. A kész alkotást 1979-ben Pierre Boulez mutatta be.

Cerha alkotói munkásságának fontos eleme a Spiegel-ciklus, amelyre a kibernetika hatott, a komponista a zenei folyamatra rendszerként tekintett az alkotás során, ugyanakkor a műben a természet szabadsága is megjelenik. Mikor Cerha Ligeti Györggyel találkozott, és megmutatták egymásnak műveiket,

megdöbbenve vették észre, hogy anélkül, hogy ismerték volna egymás munkásságát, mennyire hasonló tendenciák mutatkoztak zenéjükben.

Cerhát már a Spiegel-ciklusban is foglalkoztatta a színpad világa, később operát is írt. Első darabja, a Baal, Bertold Brecht színműve alapján készült. A Der Riese vom Steinfeld című alkotását a Bécsi Állami Opera mutatta be, 2002-ben. Más, tradicionálisnak tekintett műfajokban is alkotott, írt rekviemet, versenyműveket, emellett karmesterként is népszerűsítette az új zenét. Tanárként is jelentős alakja volt az osztrák zenei életnek, a Bécsi Zene- és Előadó-művészeti Egyetemen oktatott zeneszerzést, ahol olyan növendékek nőttek ki a keze alól, mint Georg Friedrich Haas.

Ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat a téma érzékenysége miatt.

Fejléckép: Friedrich Cerha (fotó/forrás: Lukas Beck / Musikverein Wien)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Számos jelentkező pályázik a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

A Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatára március 28-ig lehet jelentkezni, a napokban megjelent hírek szerint több jelentkező, énekes, karmester és rendező is megméretteti magát.
Színház

Újabb akadály gördült Eszenyi Enikő budapesti visszatérése elé

Eszenyi Enikő február végén eltörte a csuklóját a Csodálatos vagy, Júlia! című előadás fotóspróbáján. Emiatt májusra kellett halasztani az előadás premierjét a Játékszínben, most pedig Pásztor Erzsi jelentette be, hogy visszaadja a szerepét.
Vizuál

Felszabadított női testek, tabuk nélkül

Saját testüket médiumként használva fogalmazták meg a női lét kérdéseit azok az művészek, akiknek munkáit a Liget Galéria „Lerántjuk a leplet” című kiállításán láthatjuk még április 6-ig.
Vizuál

Ha ezt a tekintetet látja, jobb, ha menekül

Ha nem is hallott még a Kubrick-nézésről, egész biztosan látta már valamelyik filmben az amerikai rendező védjegyévé vált megoldást, amely minden egyszerűsége ellenére vérfagyasztóan hatásos.
Klasszikus

Benjamin Appl, a bársonyos hangú dalkirály, akit muszáj hallani

Végtelen szín áramlik a hangjában, és szinte elviselhetetlenül megindító, ahogy énekel. Így vélekednek a nemzetközi kritikusok a német–brit lírai sztárbaritonról, Benjamin Applről.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Bretz Gábor és Dragony Tímea kapta idén a Bartók–Pásztory-díjat

A kuratórium 2023-ban Bretz Gábor operaénekesnek és Dragony Tímea zeneszerzőnek ítélte a Bartók–Pásztory-díjat, az átadóünnepséget a hagyománynak megfelelően március 25-én tartották a Zeneakadémián.
Klasszikus hír

A Zeneakadémia a világ száz legjobb előadó-művészeti egyeteme közé került

A Quacquarelli Symonds (QS) 2023-as ranglistája alapján előadó-művészet kategóriájában a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem az 51-100. hely közé került. Egyetlen más hazai egyetem sem kapott ilyen magas helyezést.
Klasszikus ajánló

Tedi Papavramival ad koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar

A Grandioso-sorozat harmadik koncertjén, április 22-én ismét egy világhírű hegedűművésszel, Tedi Papavramival ismerteti meg a hazai közönséget az Anima Musicae Kamarazenekar.
Klasszikus ajánló

Könyvbemutató, koncert és tárlatvezetés Bartók Béla születésnapján

A Bartók-összkiadás két új, a szerző vonósnégyeseit tartalmazó kötetét ismerheti meg a közönség a Zenetudományi Intézet március 25-i, zenés programján.
Klasszikus ajánló

Benjamin Appl, a bársonyos hangú dalkirály, akit muszáj hallani

Végtelen szín áramlik a hangjában, és szinte elviselhetetlenül megindító, ahogy énekel. Így vélekednek a nemzetközi kritikusok a német–brit lírai sztárbaritonról, Benjamin Applről.