Klasszikus

Elhunyt Friedrich Cerha zeneszerző

2023.02.15. 10:25
Ajánlom
Az osztrák komponistát, a kortárs zene megismertetésében úttörő szerepet játszó die reihe kamaraegyüttes alapítóját néhány nappal kilencvenhetedik születésnapja előtt érte a halál.

Friedrich Cerha 1926. február 17-én született Bécsben. Hatévesen kezdett hegedülni tanulni, és már gyermekként érdekelte a komponálás is. A II. világháború miatt meg kellett szakítania tanulmányait, tizenhét évesen besorozták, de dezertált, és hamis papírokkal bujkált.

Egy ideig egy tiroli hegyi kunyhóban rejtőzött, a harcok után felszabadítóan élte meg a természeti környezetet, amely a későbbi műveire is hatással volt.

A háború végeztével visszatért Bécsbe, ahol hegedű-zeneszerzés-zenepedagógia szakot végzett.

Az ötvenes évek Ausztriájában kevés kortárs zene szerepelt a koncertek műsorán, ezért Cerha Kurt Schwertsikkel megalapította a die reihe kamaraegyüttest, a kifejezéssel nem a Schönberg-féle tizenkétfokú hangsorra akartak utalni, hanem arra, hogy kezdeményezésüknek köszönhetően kortárs koncertek sora indul majd meg.

1962-ben a Universal Edition felkérésére kezdett dolgozni Berg Lulu című operájának befejezetlen harmadik felvonásán, melyen egy évtizedig dolgozott,

a zeneszerző jegyzeteire támaszkodva. A kész alkotást 1979-ben Pierre Boulez mutatta be.

Cerha alkotói munkásságának fontos eleme a Spiegel-ciklus, amelyre a kibernetika hatott, a komponista a zenei folyamatra rendszerként tekintett az alkotás során, ugyanakkor a műben a természet szabadsága is megjelenik. Mikor Cerha Ligeti Györggyel találkozott, és megmutatták egymásnak műveiket,

megdöbbenve vették észre, hogy anélkül, hogy ismerték volna egymás munkásságát, mennyire hasonló tendenciák mutatkoztak zenéjükben.

Cerhát már a Spiegel-ciklusban is foglalkoztatta a színpad világa, később operát is írt. Első darabja, a Baal, Bertold Brecht színműve alapján készült. A Der Riese vom Steinfeld című alkotását a Bécsi Állami Opera mutatta be, 2002-ben. Más, tradicionálisnak tekintett műfajokban is alkotott, írt rekviemet, versenyműveket, emellett karmesterként is népszerűsítette az új zenét. Tanárként is jelentős alakja volt az osztrák zenei életnek, a Bécsi Zene- és Előadó-művészeti Egyetemen oktatott zeneszerzést, ahol olyan növendékek nőttek ki a keze alól, mint Georg Friedrich Haas.

Ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat a téma érzékenysége miatt.

Fejléckép: Friedrich Cerha (fotó/forrás: Lukas Beck / Musikverein Wien)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

10 kihagyhatatlan program az idei Múzeumok éjszakáján

Több száz izgalmas programmal, koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi foglalkozásokkal, valamint számos meglepetéssel várják az érdeklődőket június 22-én országszerte a múzeumok és kiállítóterek.
Klasszikus

Stradivari, Guadagnini és Guarneri hangszerei varázsolnak el az idén tizenöt éves Kaposfesten

Tizenötödik alkalommal, augusztus 12-18. között rendezik meg idén az ország egyik legjelentősebb komolyzenei eseményét, a Kaposfestet. Most is számos meglepetéssel készülnek a rendezők a kaposvári fesztiválra.
Jazz/World

A Zene ünnepe a Francia Intézetben

A Zene ünnepe címmel műfajokat felvonultató koncertsorozatot tartanak június 21-én, pénteken a budapesti Francia Intézetben. Az esemény ingyenes.
Zenés színház

Elhunyt Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze

A Budapesti Operettszínház egyik legfoglalkoztatottabb művészét 51 éves korában érte a halál június 21-én, adta hírül a Szinház Online.
Színház

Tompagábor Kornél: „Végtelenül élvezem a színész szabadságát”

Tompa Gáborral, a Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft. igazgatójával, aki Tompagábor Kornél néven rendez, többek között az idei kínálatról, a „tompagáborság” mibenlétéről, a nyári esték varázsáról, üveggolyókról, rendezői koncepcióról és a Kvártélyház titkairól beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Ifjú versenygyőztesek hangversenye a Pesti Vigadóban

Június 25-én este a Szent István Filharmonikusok fiatal tehetségei mutatkozhatnak be a Pesti Vigadóban. Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 
Klasszikus interjú

„A művek mélyebb megértését tartom a legfontosabbnak” – beszélgetés Szalai Molli zongoraművésszel

Külföldön értük utol a friss Junior Prima-díjas zongoraművészt, aki jövőre már második mesterdiplomáját szerzi. Az MVM Zrt. jóvoltából idén megemelt, hárommillió forinttal járó elismerést ezért felkészülésre, új hangszerre és megszakítás nélküli, folyamatos munkára fordítja majd.
Klasszikus hír

Balogh Máté olasz zeneszerzőversenyen nyert első díjat

A trieszti Friedrich Schiller Kulturális Társaság által kiírt dalversenyen a nagy német költő szövegeit kellett megzenésíteni. A megmérettetést az első alkalommal rendezték meg, Jörg Widmann fővédnöksége alatt.
Klasszikus ajánló

Stradivari, Guadagnini és Guarneri hangszerei varázsolnak el az idén tizenöt éves Kaposfesten

Tizenötödik alkalommal, augusztus 12-18. között rendezik meg idén az ország egyik legjelentősebb komolyzenei eseményét, a Kaposfestet. Most is számos meglepetéssel készülnek a rendezők a kaposvári fesztiválra.
Klasszikus interjú

„Emberi kapcsolat nélkül nem lehet tanítani” – interjú Szecsődi Ferenccel

Kortárs vonóshangszer-kiállítással nyílik meg A magyar hegedű ünnepe június 22-én délelőtt az MMA székházában, a Pesti Vigadóban. A kétnapos összművészeti esemény idén összekapcsolódik Szecsődi Ferenc hetvenedik születésnapi ünneplésével.