Klasszikus

Elhunyt Gerd Albrecht német karmester

2014.02.04. 18:37
Ajánlom
Életének 79. évében távozott a Hamburgi Állami Operaház és a Cseh Filharmónia egykori főzeneigazgatója. A hosszú ideje súlyos betegségben szenvedő karmestert február 2-án este érte a halál Berlinben.

Az esseni születésű Albrecht zenei karrierje akkor kezdődött, amikor a franciaországi Besançonban huszonkét évesen megnyerte a fiatal karmesterek nemzetközi versenyét. Öt évvel később Lübeckben a korabeli Németország legfiatalabb zeneigazgatójává nevezték ki, később Kasselben, Zürichben és a berlini Deutsche Opernél töltött be vezető pozíciókat.

Karrierjének csúcspontjaként a Hamburgi Állami Operaház főzeneigazgatójának tisztségét töltötte be 1988 és 1997 között, a kritikusok szerint oroszlánrésze volt abban, hogy az intézmény újra nemzetközi hírnévre tett szert. Erre az időszakra esik életének másik kiemelkedő megbízatása is: 1993-tól 1996-ig - első külföldiként - a Cseh Filharmonikusok élén állt vezető karmesterként. A cseh zenekarnál töltött évek nem voltak konfliktusmentesek. Sokan nehezményezték, hogy a nemzeti szimbólumnak számító együttest egy külföldi, ráadásul éppen egy német karmester vezeti. A zenekar alapításának 100. évfordulójára rendezett ünnepi hangversenyről például Václav Havel köztársasági elnök és Václav Klaus miniszterelnök is tüntetőleg távol maradt. Albrecht végül 1996-ban lemondott a pozícióról, cseh kritikusai "politikai szűklátókörűségét" okolva.

Hamburgi és prágai megbízatása után a tokiói székhelyű Jomiuri Nippon Szimfonikus Zenekar vezető karmestereként tevékenykedett 1997 és 2007 között, valamint a dán rádió szimfonikus zenekarát vezette 2000 és 2004 között. Mint az AP amerikai hírügynökség megjegyzi, a német karmester nagy pártfogója volt a kortárs zenének, többek között Ligeti György műveinek. Karmesteri munkája mellett Albrecht gyerekkönyveket is írt, és iskolákat látogató "zenebusz"-járatot indított. Alapítványt hozott létre fiatal zenei tehetségek támogatására, Hamburgban és Berlinben pedig "zengő múzeumot" alapított.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elhunyt Kurtág Márta

Kurtág György felesége és ihletőtársa, Kurtág Márta zongoraművész 92 éves volt. A hírt az Editio Musica Budapest és a Slipped Disc tette közzé, továbbá a Budapest Music Center Információs Központjának oldalán is megjelent az elhalálozás dátuma.
Vizuál

Juliette Binoche, Bill Murray, Edward Norton új filmjeivel kezdődik a Titanic Fesztivál

Sztárparádéval nyílik meg október 21-én, hétfőn a 26. Titanic Filmfesztivál, amelynek két helyszíne az Uránia Nemzeti Filmszínház és a budapesti Francia Intézet lesz.
Könyv

Az író, akinek első kisregénye miatt sajtóper indult

Dolgozott textilkereskedésben, volt bélyegkereskedő és nyelvtanár is.1894. október 18-án született Déry Tibor, a 20. századi magyar próza egyik jelentős képviselője. 
Színház

Izgalmas utazás nézőnek és alkotónak egyaránt – Bűn és bűnhődés premier

Závada Pál a székesfehérvári Vörösmarty színház felkérésére írt új színpadi adaptációt Dosztojevszkij világhírű regényéből, a Bűn és bűnhődésből, amelynek bemutatója október 16-án volt a Kozák András Stúdióban. Hargitai Iván rendezésének köszönhetően a különleges előadás tapintás-közelbe hozza egy „társadalomellenes” tett természetrajzát.
Vizuál

A tavalyi év eseményei a világ legjobb képein

Nézd meg, mi történt a világban tavaly! Október 23-ig megtekinthető a tárlat a Magyar Nemzeti Múzeumban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Kurtág Márta

Kurtág György felesége és ihletőtársa, Kurtág Márta zongoraművész 92 éves volt. A hírt az Editio Musica Budapest és a Slipped Disc tette közzé, továbbá a Budapest Music Center Információs Központjának oldalán is megjelent az elhalálozás dátuma.
Klasszikus fidelio klasszik

A legjobb filmzenék a Sportarénában

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának október 19-én következő adásában Hollerung Gábor beszámol a Budafoki Dohnányi Zenekar legújabb filmzenei dobásairól. Ezen kívül interjú hallható Eötvös Józseffel, Farkas Józseffel és Hábetler Andrással.
Klasszikus chopin

A zeneszerző, akinek életéről Liszt írta az első könyvet

Mindössze 39 évesen, 1849. október 17-én halt meg Fryderyk Franciszek (Frédéric Francois) Chopin, a zongorajátékot megújító lengyel zeneszerző, akinek műveit virágok közé rejtett ágyúnak nevezték. 
Klasszikus ajánló

Újra Liszt-napok a Liszt Ferenc Emlékmúzeumban

Öt koncerttel várják az érdeklődőket október 18-án, 19-én és 21-én a Liszt Ferenc Emlékmúzeumban a névadó születésének 208. évfordulója alkalmából rendezett eseményen.
Klasszikus hegedű

Paganini ördög hegedűjének készítője, aki a monda szerint egy nő lelkét ejtette foglyul a hangszerbe

A kísérletező kedvű Guarneri hangszerei erősebb, vastagabb fából készültek, olykor teljesen különböznek egymástól formában, méretben, csak hangzásban nem: az mindegyiknél tökéletes. 1744. október 17-én halt meg Bartolomeo Giuseppe Antonio Guarneri "del Gesu", minden idők egyik legnagyobb hegedűkészítője, Stradivari egyetlen méltó vetélytársa.