Klasszikus

Elhunyt Gyöngyössy Zoltán

2011.12.30. 10:02
Ajánlom
A fuvolaművész 53 évesen, tragikus körülmények között vesztette életét.

„Néhány perce jött a szörnyű és még mindig hihetetlennek tűnő hír, hogy kedves kollégánk és barátunk, Gyöngyössy Zoltán tanár úr, fuvolaművész ma este autóbaleset áldozata lett. Rendkívüli veszteségünket mind szakmai, mint emberi téren felmérni sem tudjuk. Gondoljunk rá kegyelettel és imádkozzunk lelki üdvéért" - olvashatók Batta András rektor szavai a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hivatalos honlapján.

Gyöngyössy Zoltán 1958. február 20-án született Komlón. A Zeneakadémia fúvóstanszékén volt egyetemi tanár, tanszékvezető-helyettes. Tanulmányait a komlói Kodály Zoltán Ének-zene Általános Iskolában kezdte Apagyi Mária (zongora) és Révész Mária (fuvola) növendékeként. 1972 -76 között a pécsi Művészeti Szakközépiskolában Barth István (fuvola), majd 1976-81 között a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Pröhle Henrik (fuvola) tanítványa volt. 1981-82-ben Drezdában tanult a Carl-Maria von Weber Zeneművészeti Főiskolán, majd 1982-ben a párizsi IRCAM-ban (Institut de Recherche et Coordination Acoustique/Musique).

2001-2007 között a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának tanszékvezetője, 2001-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, 2008-tól pedig az egyetem Doktori Iskolájának fúvós-program vezetője, 2009-től szakcsoport-vezetője volt.

1986-ban szólófuvolása volt a Claudio Abbado vezette Európa Kamarazenekarnak. Tagja volt az induló Budapesti Fesztiválzenekarnak. Rendszeresen részt vett az Eötvös Péter által irányított Szombathelyi Bartók Fesztivál munkájában. 1993-ban az Ensemble Modernnel turnézott (Frankfurt, Bécs, Berlin, Basel). Rendszeresen játszott szólistaként kamarazenekarokkal (Budapesti Vonósok, Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok, Erkel Kamarazenekar). Közreműködött a már megszűnt Új Zenei Stúdióban. Legutóbb a Componensemble, az UMZE és az Intermoduláció együttesek tagjaként hallhattuk.

Számtalan kortárszenei bemutatón vett részt, több kortárs zeneszerző ajánlotta neki darabját, számos lemez örökíti meg muzsikáját. Többször is elnyerte az Artisjus-díját a kortárszene tolmácsolásáért. 1993-ban Liszt Ferenc-díjjal ismerték el munkáját.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.