Klasszikus

Elhunyt Gyöngyössy Zoltán

2011.12.30. 10:02
Ajánlom
A fuvolaművész 53 évesen, tragikus körülmények között vesztette életét.

„Néhány perce jött a szörnyű és még mindig hihetetlennek tűnő hír, hogy kedves kollégánk és barátunk, Gyöngyössy Zoltán tanár úr, fuvolaművész ma este autóbaleset áldozata lett. Rendkívüli veszteségünket mind szakmai, mint emberi téren felmérni sem tudjuk. Gondoljunk rá kegyelettel és imádkozzunk lelki üdvéért" - olvashatók Batta András rektor szavai a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hivatalos honlapján.

Gyöngyössy Zoltán 1958. február 20-án született Komlón. A Zeneakadémia fúvóstanszékén volt egyetemi tanár, tanszékvezető-helyettes. Tanulmányait a komlói Kodály Zoltán Ének-zene Általános Iskolában kezdte Apagyi Mária (zongora) és Révész Mária (fuvola) növendékeként. 1972 -76 között a pécsi Művészeti Szakközépiskolában Barth István (fuvola), majd 1976-81 között a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Pröhle Henrik (fuvola) tanítványa volt. 1981-82-ben Drezdában tanult a Carl-Maria von Weber Zeneművészeti Főiskolán, majd 1982-ben a párizsi IRCAM-ban (Institut de Recherche et Coordination Acoustique/Musique).

2001-2007 között a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának tanszékvezetője, 2001-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, 2008-tól pedig az egyetem Doktori Iskolájának fúvós-program vezetője, 2009-től szakcsoport-vezetője volt.

1986-ban szólófuvolása volt a Claudio Abbado vezette Európa Kamarazenekarnak. Tagja volt az induló Budapesti Fesztiválzenekarnak. Rendszeresen részt vett az Eötvös Péter által irányított Szombathelyi Bartók Fesztivál munkájában. 1993-ban az Ensemble Modernnel turnézott (Frankfurt, Bécs, Berlin, Basel). Rendszeresen játszott szólistaként kamarazenekarokkal (Budapesti Vonósok, Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok, Erkel Kamarazenekar). Közreműködött a már megszűnt Új Zenei Stúdióban. Legutóbb a Componensemble, az UMZE és az Intermoduláció együttesek tagjaként hallhattuk.

Számtalan kortárszenei bemutatón vett részt, több kortárs zeneszerző ajánlotta neki darabját, számos lemez örökíti meg muzsikáját. Többször is elnyerte az Artisjus-díját a kortárszene tolmácsolásáért. 1993-ban Liszt Ferenc-díjjal ismerték el munkáját.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Számos jelentkező pályázik a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

A Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatára március 28-ig lehet jelentkezni, a napokban megjelent hírek szerint több jelentkező, énekes, karmester és rendező is megméretteti magát.
Színház

Újabb akadály gördült Eszenyi Enikő budapesti visszatérése elé

Eszenyi Enikő február végén eltörte a csuklóját a Csodálatos vagy, Júlia! című előadás fotóspróbáján. Emiatt májusra kellett halasztani az előadás premierjét a Játékszínben, most pedig Pásztor Erzsi jelentette be, hogy visszaadja a szerepét.
Vizuál

Felszabadított női testek, tabuk nélkül

Saját testüket médiumként használva fogalmazták meg a női lét kérdéseit azok az művészek, akiknek munkáit a Liget Galéria „Lerántjuk a leplet” című kiállításán láthatjuk még április 6-ig.
Vizuál

Ha ezt a tekintetet látja, jobb, ha menekül

Ha nem is hallott még a Kubrick-nézésről, egész biztosan látta már valamelyik filmben az amerikai rendező védjegyévé vált megoldást, amely minden egyszerűsége ellenére vérfagyasztóan hatásos.
Klasszikus

Könyvbemutató, koncert és tárlatvezetés Bartók Béla születésnapján

A Bartók-összkiadás két új, a szerző vonósnégyeseit tartalmazó kötetét ismerheti meg a közönség a Zenetudományi Intézet március 25-i, zenés programján.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Bretz Gábor és Dragony Tímea kapta idén a Bartók–Pásztory-díjat

A kuratórium 2023-ban Bretz Gábor operaénekesnek és Dragony Tímea zeneszerzőnek ítélte a Bartók–Pásztory-díjat, az átadóünnepséget a hagyománynak megfelelően március 25-én tartották a Zeneakadémián.
Klasszikus hír

A Zeneakadémia a világ száz legjobb előadó-művészeti egyeteme közé került

A Quacquarelli Symonds (QS) 2023-as ranglistája alapján előadó-művészet kategóriájában a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem az 51-100. hely közé került. Egyetlen más hazai egyetem sem kapott ilyen magas helyezést.
Klasszikus ajánló

Tedi Papavramival ad koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar

A Grandioso-sorozat harmadik koncertjén, április 22-én ismét egy világhírű hegedűművésszel, Tedi Papavramival ismerteti meg a hazai közönséget az Anima Musicae Kamarazenekar.
Klasszikus ajánló

Könyvbemutató, koncert és tárlatvezetés Bartók Béla születésnapján

A Bartók-összkiadás két új, a szerző vonósnégyeseit tartalmazó kötetét ismerheti meg a közönség a Zenetudományi Intézet március 25-i, zenés programján.
Klasszikus ajánló

Benjamin Appl, a bársonyos hangú dalkirály, akit muszáj hallani

Végtelen szín áramlik a hangjában, és szinte elviselhetetlenül megindító, ahogy énekel. Így vélekednek a nemzetközi kritikusok a német–brit lírai sztárbaritonról, Benjamin Applről.