Klasszikus

Elhunyt Herbert Chappell, az első Három Tenor-koncert egyik producere

2019.11.08. 11:45
Ajánlom
85 éves korában elhunyt Herbert Chappell, a Decca egykori producere, aki az első Három Tenor-felvételen is dolgozott.

Bristolban született 1934-ben. Nem kezdődött jól az élete: apja három nappal a szülés előtt hunyt el egy fertőzés miatt, ikertestvére, Pauline belehalt a szülésbe. A fiú hét éves volt, amikor mostohaapja közlekedési balesetben elhunyt. Herbert már gyerekkorában kórusban énekelt, zeneszerzéssel próbálkozott. A háború idejét egy farmon töltötte. Később, a háború után sikerült elkerülnie, hogy kötelező szolgálatra behívják.

Noha Egon Wellesznél, a második bécsi iskolához tartozó szerialistánál tanult zeneszerzést, nem lett kenyere az atonalitás.

Benjamin Britten gondolatát vallotta magáének: „a zeneszerző dolga, hogy hasznos legyen – az élők számára”.

Az egyetem után csatlakozott London szabadúszó zeneszerzőihez. Úgy emlékezett vissza, a valódi tudásszerzés ekkor kezdődött az életében. Több mint 250 zenét írt a televíziónak.

herbert-chappell-114207.jpg

Herbert Chappell (Fotó/Forrás: discogs.com)

Úgy gondolta, a 20. századi izmusok nem veszik figyelembe az amatőr zenészeket és a gyerekeket.

Őket szerette volna megszólítani a The Daniel Jazz (1963) című művével, egy rövid kantátával, amely egyébként Lloyd Webber József és a színes, szélesvásznú álomkabát című musicaljét inspirálta. Edukációs szándékkal készült a Dead in Tune című zenekarra és narrátorra készült alkotás, amely a zenekar hangszereit mutatja be.

Írt gyerekdalokat, kórusműveket, Gitárversenyét a kritikusok is méltatták. Szintén kedvező fogadtatásra talált James and the Giant Peach (1984) című szerzeménye Roald Dahl könyve alapján.

Híres volt megnyerő stílusáról. Amikor egy előkészítő iskolába jelentkezett tanárnak, előadta az igazgatónak, hogy nem tud latint, matematikát, irodalmat stb. tanítani, de zenét, azt annál inkább. „Nos, semmi baj” – mondta az igazgató. – „Azt akarom, hogy maga tanítsa meg a fiúknak, hogyan legyenek úriemberek.”

3-tenors-113447.jpg

A Három Tenor (Fotó/Forrás: Decca)

Több díjnyertes dokumentumfilm rendezője és írója volt, olyan klasszikus zenészeket mutatott be, mint Leonard Bernstein, André Previn, Solti György, James Galway, Julian Bream és Kiri te Kanawa. Ő volt az 1990-es Három Tenor-koncert egyik producere a Decca alkalmazásában, a felvételt 56 országban közvetítettek mintegy 800 millió nézőnek a futball világbajnokság színhelyéről, Rómából. Igaz, a történetnek volt egy szépséghibája: a Decca producerei, köztük Chappell egyenként 500 ezer dollárt fizettek Luciano Pavarottinak, Plácido Domingónak és José Carrerasnak, illetve Zubin Mehta karmesternek a koncert hanglemez-megjelenéséért. Az album később a legkelendőbb kiadvánnyá vált a klasszikus zene történetében. Nem véletlen, hogy a három tenor többet nem akart együtt dolgozni a Deccával, és a következő megjelenést már a Warnernek adták el.

85 évesen, Alzheimer-kór következményeképpen hunyt el október 20-án. Felesége és gyerekei gyászolják. (The Times)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Bolyki György elmondta: nem lesz tizenegyedik Kaposfest

Tíz év után búcsúzik a Kaposfest, ahogy azt a társalapító igazgatótól megtudtuk. Bolyki György távozik a Liszt Ferenc Kamarazenekar éléről is, pedig tovább tervezett maradni. Eközben hangsúlyozza: nagyon büszke mindkettőre. Elsőként a Fideliónak beszélt a változásokról. FRISSÍTVE!
Klasszikus

Megütközéssel fogadta Bolyki György állításait a Liszt Ferenc Kamarazenekar

A Liszt Ferenc Kamarazenekar egyelőre nem kíván érdemben reagálni Bolyki György lapunknak tett kijelentéseire, ám jelezték, megütközéssel fogadták az interjúban szereplő, a valóságnak nem megfelelő állításokat.
Klasszikus

Beethovent, ahogy kevesen – Jevgenyij Kiszin koncertjéről

Jevgenyij Kiszin az ötvenhez közelítve is csodagyerek maradt. Nem Beethoven-játékosként ismerjük, de olyan órákat okozott a Müpában, amilyent csak a legnagyobbak tudnak.
Színház

Schell Judit negyvenes férfiakkal néz farkasszemet a Tháliában

Valló Péter először rendez bohózatot: a Legszebb férfikor magyarországi ősbemutatóját december 14-én tartják a Thália nagyszínpadán.
Vizuál

A nap, amikor Charlie Chaplin 20. lett a Chaplin-hasonmás versenyen

Igaz, vagy csupán legenda – nem tudni. Mindenesetre az alábbi történet olyan, mintha Charlie Chaplin rendezte volna.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Húszévesen már fesztivált alapított: Balog Alexandra

November 16-án szombaton mutatkozik be a Budapest Music Centerben szólistaként a Londonban diplomázó Balog Alexandra, aki alig 20 évesen alapította meg a Bozsoki Zenei Fesztivált és nemzetközi Nyári Akadémiát. Beethoven, Schubert és Kecskés D. Balázs művei hangoznak fel.
Klasszikus hír

Megütközéssel fogadta Bolyki György állításait a Liszt Ferenc Kamarazenekar

A Liszt Ferenc Kamarazenekar egyelőre nem kíván érdemben reagálni Bolyki György lapunknak tett kijelentéseire, ám jelezték, megütközéssel fogadták az interjúban szereplő, a valóságnak nem megfelelő állításokat.
Klasszikus kritika

Beethovent, ahogy kevesen – Jevgenyij Kiszin koncertjéről

Jevgenyij Kiszin az ötvenhez közelítve is csodagyerek maradt. Nem Beethoven-játékosként ismerjük, de olyan órákat okozott a Müpában, amilyent csak a legnagyobbak tudnak.
Klasszikus ajánló

Koncertsorozatot rendeznek a Nemzeti Múzeum alapítására emlékezve

1802. november 25-én gróf Széchényi Ferenc engedélyért fordult I. Ferenc császárhoz, hogy tudományos gyűjteményét a nemzetnek ajándékozhassa. Az uralkodó hozzájárulását adta, így ezt a dátumot tekintjük a Magyar Nemzeti Múzeum alapítási évének.
Klasszikus ajánló

Komolyzene szól a budapesti szórakozóhelyeken

A zene éjszakáján, november 16-án este hat órától éjfélig nyolc frekventált szórakozóhelyen hallhatunk ingyenes komolyzenei koncerteket. A fellépők között találjuk a Budapesti Fesztiválzenekar zenészeit és Fischer Annie-ösztöndíjas muzsikusokat is.