Klasszikus

Elhunyt Herbert Chappell, az első Három Tenor-koncert egyik producere

2019.11.08. 11:45
Ajánlom
85 éves korában elhunyt Herbert Chappell, a Decca egykori producere, aki az első Három Tenor-felvételen is dolgozott.

Bristolban született 1934-ben. Nem kezdődött jól az élete: apja három nappal a szülés előtt hunyt el egy fertőzés miatt, ikertestvére, Pauline belehalt a szülésbe. A fiú hét éves volt, amikor mostohaapja közlekedési balesetben elhunyt. Herbert már gyerekkorában kórusban énekelt, zeneszerzéssel próbálkozott. A háború idejét egy farmon töltötte. Később, a háború után sikerült elkerülnie, hogy kötelező szolgálatra behívják.

Noha Egon Wellesznél, a második bécsi iskolához tartozó szerialistánál tanult zeneszerzést, nem lett kenyere az atonalitás.

Benjamin Britten gondolatát vallotta magáének: „a zeneszerző dolga, hogy hasznos legyen – az élők számára”.

Az egyetem után csatlakozott London szabadúszó zeneszerzőihez. Úgy emlékezett vissza, a valódi tudásszerzés ekkor kezdődött az életében. Több mint 250 zenét írt a televíziónak.

herbert-chappell-114207.jpg

Herbert Chappell (Fotó/Forrás: discogs.com)

Úgy gondolta, a 20. századi izmusok nem veszik figyelembe az amatőr zenészeket és a gyerekeket.

Őket szerette volna megszólítani a The Daniel Jazz (1963) című művével, egy rövid kantátával, amely egyébként Lloyd Webber József és a színes, szélesvásznú álomkabát című musicaljét inspirálta. Edukációs szándékkal készült a Dead in Tune című zenekarra és narrátorra készült alkotás, amely a zenekar hangszereit mutatja be.

Írt gyerekdalokat, kórusműveket, Gitárversenyét a kritikusok is méltatták. Szintén kedvező fogadtatásra talált James and the Giant Peach (1984) című szerzeménye Roald Dahl könyve alapján.

Híres volt megnyerő stílusáról. Amikor egy előkészítő iskolába jelentkezett tanárnak, előadta az igazgatónak, hogy nem tud latint, matematikát, irodalmat stb. tanítani, de zenét, azt annál inkább. „Nos, semmi baj” – mondta az igazgató. – „Azt akarom, hogy maga tanítsa meg a fiúknak, hogyan legyenek úriemberek.”

3-tenors-113447.jpg

A Három Tenor (Fotó/Forrás: Decca)

Több díjnyertes dokumentumfilm rendezője és írója volt, olyan klasszikus zenészeket mutatott be, mint Leonard Bernstein, André Previn, Solti György, James Galway, Julian Bream és Kiri te Kanawa. Ő volt az 1990-es Három Tenor-koncert egyik producere a Decca alkalmazásában, a felvételt 56 országban közvetítettek mintegy 800 millió nézőnek a futball világbajnokság színhelyéről, Rómából. Igaz, a történetnek volt egy szépséghibája: a Decca producerei, köztük Chappell egyenként 500 ezer dollárt fizettek Luciano Pavarottinak, Plácido Domingónak és José Carrerasnak, illetve Zubin Mehta karmesternek a koncert hanglemez-megjelenéséért. Az album később a legkelendőbb kiadvánnyá vált a klasszikus zene történetében. Nem véletlen, hogy a három tenor többet nem akart együtt dolgozni a Deccával, és a következő megjelenést már a Warnernek adták el.

85 évesen, Alzheimer-kór következményeképpen hunyt el október 20-án. Felesége és gyerekei gyászolják. (The Times)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Hegedűn játszott az agyműtétje közben, a sebész elveszett Mahlernél

Egy 53 éves brit muzsikus agyműtéten esett át. A hangszerét is vinnie kellett az operációra, hogy az orvosok ellenőrizni tudják, ne sérüljenek az agy más részei a beavatkozás közben.
Klasszikus

Egy életet kell végigélni ahhoz, hogy valaki így tudjon zongorázni

Kurtág Márta emlékére szólt a zene szerdán a BMC-ben, a 94 éves Kurtág György játékát pedig videofelvételen hallottuk. Feleségének tett ígérete volt, hogy ezt a Mozart-szonátát adja elő.
Zenés színház

A díva, akit a grúz szegénységből a világ tetejére segített az énekhangja

Tbilisziben született, Milánóban él, szerte a világon ünneplik. 2020-ban Japán és Kína mellett a Keresztény farsang sztárvendégeként Magyarországon is fellép „az operavilág Angelina Jolie”-jaként emlegetett szoprán, Nino Machaidze, aki magazinunknak karrierje lépcsőfokairól, múltjáról, jelenéről és jövőjéről is mesélt.
Jazz/World

Jön Juan Diego Flórez – Íme a 17. VeszprémFest teljes programja

Az öt napos zenei fesztiválon duplázik a Jazz+Az, érkezik a Postmodern Jukebox és közönség elé lép a világ egyik legnépszerűbb opera csillaga, Juan Diego Flórez.
Vizuál

A színész, akinek Oscar-jelölést hozott, hogy összebilincselték Tony Curtis-szel

Sidney Poitier bahamai földművesek gyerekéből lett az első afroamerikai, aki Oscar-díjat kapott a legjobb férfi színész kategóriában. Kitaposta az utat a fehérek uralta Hollywoodban, mégis számos kritika érte az alakításait. Idén ünnepli 93. születésnapját.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Egy életet kell végigélni ahhoz, hogy valaki így tudjon zongorázni

Kurtág Márta emlékére szólt a zene szerdán a BMC-ben, a 94 éves Kurtág György játékát pedig videofelvételen hallottuk. Feleségének tett ígérete volt, hogy ezt a Mozart-szonátát adja elő.
Klasszikus gyász

Elhunyt Sulyok Tamás karmester

Életének 90. évében elhunyt Sulyok Tamás magyar karmester, tanár. A Győri Filharmonikus Zenekar egykori igazgatóját otthonában érte utol a halál február 4-én – tudatta a szomorú hírt a társulat vezetőségével a karmester lánya, Sulyok Márta.
Klasszikus videó

Hegedűn játszott az agyműtétje közben, a sebész elveszett Mahlernél

Egy 53 éves brit muzsikus agyműtéten esett át. A hangszerét is vinnie kellett az operációra, hogy az orvosok ellenőrizni tudják, ne sérüljenek az agy más részei a beavatkozás közben.
Klasszikus bűnügy

Börtönbe megy a nyugdíjas, aki túl hangosan hallgatott komolyzenét

A liverpooli nyugdíjas, aki túl hangosan hallgatta a ClassicFM-et, azt mondta a bírónak, verjék csak láncra. Huszonnégy hétre tették hűvösre.
Klasszikus mozart

Egész nap Mozart zenéje szól a tavasz első napján

Egy nap, tíz koncert a Concerto Budapesttel! Március 1. vasárnap délelőtt 11-től este 10-ig kizárólag Mozart zenéje tölti meg a Zeneakadémia koncerttermeit.