Klasszikus

Elhunyt José Feghali

2014.12.12. 12:02
Ajánlom
A Van Cilburn Zongoraverseny díjnyertes brazil zongoristájára személyi asszisztense talált rá fort worth-i lakásában december 9-én. Az 53 éves művész feltehetően öngyilkos lett.

A Star Telegram információi szerint a Van Cilburn-aranyérmes zongoristával lőtt sérülés végzett, és valószínűsíthető, hogy a fegyvert saját kezűleg sütötte el.

José Feghali ötévesen kezdett zongorázni, nyolcévesen pedig már együtt koncertezett a Brazil Szimfonikus Zenekarral, később a londoni Királyi Akadémián tanult. Mindössze 24 éves volt, mikor 1985-ben megnyerte a Fort Worth-ben rendezett Van Cliburn Zongoraversenyt. Ezután óriási sikerrel lépett fel világszerte: megközelítőleg ezer hangversenyt adott a legfontosabb koncerttermekben a Carnegie Halltól elkezdve a Kennedy Centeren át Szingapúrig, és a legjelentősebb szimfonikus zenekarokkal dolgozott együtt. Megvolt a lehetősége arra, hogy bárhol boldoguljon a világban, 1990-ben mégis a Texas Christian University kutatói és tanári állását választotta, mellette a lemeziparban is dolgozott producerként.

Barátai szerint évek óta kezelték depresszióval, ennek ellenére nagy lelkesedéssel készült 2015-ös angliai és brazil turnéjára, amelyet a Van Cilburn-aranyérem 30 éves jubileuma alkalmából szerveztek volna.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.