Klasszikus

Elhunyt Kedves Tamás gordonkaművész

2007.01.26. 00:00
Ajánlom
Szerdára virradóra Debrecenben, rövid ideig tartó betegség után elhunyt Kedves Tamás gordonkaművész, a Debreceni Egyetem Konzervatóriumának egykori igazgatója. Gyászmiséjére és a temetési szertartásra február 10-én 11 órakor kerül sor.

A magyar zenei nevelés jeles alakja gordonka szakon tanított az utóbbi években a Debrceni Egyetem Zeneművészeti Karának vonós tanszékén, korábban Szegeden is tanított és volt vendégtanár Lipcsében, Pozsonyban, Pekingben, Tien Chienben, Hszienben és Theszalonikiben is. A kínai gordonkások a Központi Konzervatóriumban végzett munkáját követően, 1989-ben társaságuk tiszteletbeli tagjává választották Pekingben. A zene mellett Kedves Tamás filozófia és esztétika tantárgyakat is tanított, lévén ez irányú diplomát is kapott a '70-es években.

Gordonka művésztanári diplomáját 1964-ben szerezte a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán. Ugyanebben az évben szerződtette a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója, Vaszy Viktor a zenekar cselló szólamának vezetői álláshelyére, és a Szegedi Zeneművészeti Szakközépiskola igazgatójától, Báthory Sándortól tanári kinevezést is kapott. Szegedtől 1976-ban vált meg, áthelyezéssel a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Debreceni Tagozatának igazgatója (1989-tól Debreceni Konzervatórium) lett. 1988-ban kapott főiskolai tanári kinevezést. Intézményvezetői állásra azonban 1992-ben már nem pályázott tovább, mondhatni visszavonult, s a Konzervatórium vonós tanszékének vezetője lett. Bár zenészként, szólistaként is számon tartotta a szakma, elsősorban vérbeli pedagógus volt. Szeretett oktatni, nevelni. Sok ilyen felkérést elvállalt, így lett például a Debreceni Nyári Egyetem kurzusainak állandó oktatója. Kedvenc témája a magyar zene régi és kortárs alkotói voltak.

Kedves Tamás gordonkaművész, főiskolai tanár, a Debreceni Konzervatórium volt igazgatója, tanszékvezetője,a Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztje, az Artisjus Zenei Alapítvány előadóművészi díja és a Debreceni Zenei Felsőoktatásért Díj tulajdonosa, számos hazai zenei szakmai szervezet elnökségi tagja, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem volt főtitkára életének 67. évében, 2007. január 23-án távozott el közülünk. Személyében a Debreceni Egyetem és a Zeneművészeti Kar elkötelezett művészét, oktatóját, egykori vezetőjét, a családját önzetlenül szerető férjet, apát, nagyapát, testvért, a jó barátot veszítette el. Gyászmiséjére és a temetési szertartásra 2007. február 10-én, szombaton 11 órakor, római katolikus szertartás szerint kerül sor Debrecenben, a Megtestesülés Templomban. Hamvait, kívánsága szerint, szűk családi körben, Szegeden helyezik örök nyugalomba. Kedves Tamást a Debreceni Egyetem saját halottjának tekinti.

Távirati cím: Kedvesné Herczegh Mária, 4032 Debrecen, Soó Rezső u. 41.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Klasszikus építészet

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.