Klasszikus

Elhunyt Lakatos György, a Gundel és a Hilton legendás prímása

2020.06.04. 15:25
Ajánlom
A muzsikust 76 éves korában érte a halál, temetéséről a család később ad tájékoztatást – írja a turizmus.com.

Lakatos György neves muzsikuscsaládba született, kisgyermekkorától a zene világában élt, kilencévesen nyert felvételt a budapesti Bartók Béla Konzervatóriumba. Édesapja betegsége fordulópont volt életében: ekkor hagyott fel komolyzenei tanulmányaival és fordult a cigányzene felé.

Az 1960-as évek első felében a Keleti Pályaudvar éttermében zenélt segédprímásként, majd innen Budapest akkori vezető szállodájába, a Gellért Szállóba hívták prímásnak, ahol tíz esztendőt töltött el. Ez után a nyitás előtt álló Budapest Hiltonba szerződött, ahol a Kalocsa étteremben tizenöt évig zenélt.

A világ számos fővárosában Lakatos György és zenekara volt a legfőbb vonzereje a legjobb szállodákban tartott Magyar Gasztronómiai Napoknak.

1992-ben a neves New York-i gasztonómus, George Lang hívására az eredeti pompájában újranyitott Gundel étteremhez szerződött. Az itt eltöltött több mit két évtized a muzsikus pályájának csúcsát jelenti. A Budapestre látogató állam- és kormányfők kihagyhatatlan programja volt a Gundel-díszvacsora vagy fogadás, amelyek elképzelhetetlenek voltak Lakatos György játéka nélkül – írja a turizmus.com. Játszott egy II. János Pál pápa által celebrált misén, Andrew Lloyd Webber születésnapi partiján, a salzburgi ünnepi játékok egyik zárókoncertjén vagy a párizsi Notre-Dame missziós miséjén is.

(Via turizmus.com)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

A nomádok földjén - Chloé Zhao történelmet ír

A fiatal kínai-amerikai rendezőnő rekordok sorát dönti meg harmadik játékfilmjével, A nomádok földjével. Április végén az is kiderül, hogy hat jelölésből hányat vált díjra az Oscar versenyében. Bemutatjuk Chloé Zhaót.
Jazz/World

„Szíven üt, hogy EP már soha többé nem ülhet itt” – Interjú Lukács Miklós cimbalomművésszel

Esterházy Péter születésnapján, április 14-én az E(gy)P(ercesek) – Esterházy-fragmentumok című online produkcióval tiszteleg a Katona József Színház az író emléke előtt. EP írásai Máté Gábor hangján szólalnak meg, játszótársa Lukács Miklós cimbalomművész.
Könyv

Egyedülálló vers- és regényadatbázist hoztak létre az ELTE kutatói

A különleges gyűjtemény a szerzői jogi védelem alatt már nem álló, a Magyar Elektronikus Könyvtár állományában megtalálható magyar műveket listázza és elemzi nyelvi jellemzőik alapján.
Könyv

Kortárs írók kedvenc EP-idézetei lepték el Óbudát

Köztéri plakátokkal, 40 hazai író, költő kedvenc EP-idézetével, korábban nem publikált fotókkal és felolvasással ünnepli a harmadik kerület Esterházy Péter születésnapját.
Vizuál

Dokumentumfilm-sorozat készül Fekete István életéről

A film alkotói az író szülőfalujából indulva mutatják be Fekete István életének legfontosabb színhelyeit, történészek, kutatók és szakértők segítségével elevenítve fel egy kivételes írói pálya legfontosabb és legérdekesebb mozzanatait.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus zongora

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Klasszikus nekrológ

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Klasszikus gyász

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.
Klasszikus Film

Film készült a Szózat regényes történetéről – Nézze meg online, itt!

A Szózat és a zene kapcsolatáról beszélget Juhász Anna irodalmár és Becze Szilvia, a Bartók Rádió szerkesztő-műsorvezetője a Budapesti Filharmóniai Társaság legújabb dokumentumfilmjében.
Klasszikus nekrológ

„Komoly lényét én nem tudtam nem szájtátva csodálni” – búcsú Tallér Zsófiától

Április 6-án, 50 éves korában elhunyt Tallér Zsófia Erkel- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerző, a Zeneakadémia és az SZFE oktatója. A kivételes művészről M. Tóth Géza Balázs Béla-díjas filmrendező emlékezett meg a Freeszfe Egyesület oldalán.