Klasszikus

Elhunyt Lorin Maazel

2014.07.13. 21:39
Ajánlom
Július 13-án 84 éves korában, tüdőgyulladás szövődményeinek következtében hunyt el a XX. század egyik utolsó igazán impulzív karmester-fejedelme.

Lorin Maazelt a briliáns és titokzatos karmestert, az egykori csodagyereket, a New York-i Filharmonikusok, a Clevelandi Szimfonikus Zenekar és a Bécsi Állami Operaház emblematikus figuráját virginiai otthonában érte a halál.

"Csodáltam mint sokoldalú művészt, nagyszerű karmestert és széles érdeklődésű, finom embert" - írta közleményében Dominique Meyer, a Bécsi Állami Operaház igazgatója. "Bár a nyolcvanas években igazgatóként éles kritikákat is kapott, számos eredménye és újítása máig érvényes."

Maazel 1930-ban született Párizs külvárosában. Édesapja és édesanyja amerikai származása miatt kisgyermekkorában visszakerült az Egyesült Államokba, ahol hamarosan tanítványa lett a Los Angeles-i Filharmonikusok karmesterének, Vlagyimir Bakaleinikovnak. Kilenc évesen már az Interlocheni Szimfonikus Zenekart vezényelte a New York-i világkiállításon.

A Pittsburghi Egyetemen matematikát és filozófiát tanult, innen ered a nyelvek iránti fogékonysága is. Hat nyelven beszélt folyékonyan, hegedülni tanult, később pedig a Pittsburghi Szimfonikusok karmestergyakornoka lett.

1951-ben Serge Koussevitzky meghívására Tenglewoodba ment a Bostoni Szimfonikus Zenekar élére, s egyúttal karmester-tanár lett a Berkshire Music Centerben. Ösztöndíjjal, a reneszánsz kor zenéjét tanulmányozta Olaszországban és Németországban. Folyamatosan koncertezett, 1960-ra már háromszáz konertet tudhatott maga mögött húsz európai zenekar élén. Harminc évesen első amerikaiként, és Bayreuth történetének legfiatalabb karmestereként vezényelhette a Lohengrint a Zöld dombon.

Egy ideig a Londoni Szimfonikusok társkarmestere lett Otto Klemperer mellett, majd a Nyugat-berlini Opera és a Berlini Rádió Szimfonikus Zenekarának zeneigazgatója lett. Operakarmesterként, több ízben vezényelt a Metropolitanban, valamint a milánói Scalában is. Nem egyszer állt a Bécsi Filharmonikusok élén a hagyományos Újévi koncerteken. Legutóbb 2005-ben. Zeneszerzőként is hírnevet szerzett: első operáját 1984 címmel George Orwell regénye nyomán írta.

A velencei La Fenice Operaház intendánsa, Cristiano Chiarot úgy fogalmazott: "Velence és a La Fenice egy nagy barátját veszítette el. A La Fenice az egyik olyan színház, amelyet különösen kedvelt. Örökre megőrizzük emlékezetünkben rendkívüli tehetségét és mosolyának kedvességét." A karmester La Fenicéhez való bensőséges kapcsolatát mutatja, hogy az 1996-ban teljesen leégett színház 2003-as újranyitásának tizedik évfordulóján, tavaly december 14-én megrendezett jubileumi esten ő dirigálta Verdi Traviatáját. Ez volt utolsó fellépése a velencei teátrumban.

Maazel egészségi okokra hivatkozva júniusban mondott le a Müncheni Filharmonikusok vezető karmesteri posztjáról. Az amerikai maestro hároméves szerződésének 2015-ös lejárta előtt egy évvel távozott. Ezt megelőzően elhúzódó betegsége miatt több koncertet is le kellett mondania az általa "a világ egyik legkifinomultabb együttesének" nevezett zenekarnál.

Lorin Maazel bár lemondott a bajor együttes karmesteri posztjáról, élete végéig aktív maradt. Halála előtt a feleségével együtt 2009-ben alapított Castleton Fesztiválra készült.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Takács-Nagy Gábor és Kovács János kapta meg a Cziffra Fesztivál életműdíját

Vasárnap este, a Cziffra Fesztivál gálakoncertjén átadták a rendezvény díjait. Fiatal tehetségek és
Könyv

Elhunyt Csukás István

Süsü, Pom-pom és a Nagy Ho-ho-ho-horgász alkotója 83 éves volt.
Klasszikus

Újabb ősbemutatóval vár a Régizene Fesztivál a Müpában

Február 28. és március 8. között várja közönségét a Régizene Fesztivál, amelyen A Felvilágosodás Korának Zenekara, Rohmann Ditta, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar egyaránt fellép.
Vizuál

Szabó István filmje nyitja a ma kezdődő Magyar Mozgókép Szemlét

A szombatig tartó rendezvényen 59, Magyar Filmdíjra jelölt művet, valamint számos versenyen kívüli filmet vetítenek a Corvin moziban.
Zenés színház

A milánói Scala is bezár a koronavírus miatt

Pánikhangulat van Olaszországban, miután száz fölé emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. Operaházak is bezárnak, a velencei karnevált félbeszakították.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Országos programot indít az ifjúsági kóruséneklésért a KÓTA

Országos programsorozat indult Hangról hangra... az ifjúsági kóruséneklésért címmel az idén 50 éves Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA) szervezésében.
Klasszikus ajánló

A mi Kodályunk – Zenés ismeretterjesztő film a mozikban

Március 6-a Kodály Zoltán, a világhírű zeneszerző és népzenekutató halálának évfordulója. A 20. század korszakalkotó zenetudósa előtt tisztelegve, március 11-től érkezik a mozikba A mi Kodályunk című rendhagyó dokumentumfilm, amely Kodály kevéssé ismert fiatalkorát dolgozza fel két kimagaslóan tehetséges ifjú muzsikus szemszögéből, egy 1910-es szerzői estet állítva középpontba.
Klasszikus ajánló

A lipcsei kántor, aki mindannyiunkat összeköt – Jön a Bach Bridges fesztivál

Bach és Beethoven lesz a főszereplője az idei Bach Bridges Fesztiválnak március 31. és április 3. között a Budapest Music Centerben. A két korszakalkotó zseni munkássága a jelenkor perspektívájából és a nyugatitól eltérő esztétika fénytörésében is megmutatkozik a fesztivál változatos programjában.
Klasszikus hír

Takács-Nagy Gábor és Kovács János kapta meg a Cziffra Fesztivál életműdíját

Vasárnap este, a Cziffra Fesztivál gálakoncertjén átadták a rendezvény díjait. Fiatal tehetségek és
Klasszikus ajánló

Újabb ősbemutatóval vár a Régizene Fesztivál a Müpában

Február 28. és március 8. között várja közönségét a Régizene Fesztivál, amelyen A Felvilágosodás Korának Zenekara, Rohmann Ditta, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar egyaránt fellép.