Klasszikus

Elhunyt Lorin Maazel

2014.07.13. 21:39
Ajánlom
Július 13-án 84 éves korában, tüdőgyulladás szövődményeinek következtében hunyt el a XX. század egyik utolsó igazán impulzív karmester-fejedelme.

Lorin Maazelt a briliáns és titokzatos karmestert, az egykori csodagyereket, a New York-i Filharmonikusok, a Clevelandi Szimfonikus Zenekar és a Bécsi Állami Operaház emblematikus figuráját virginiai otthonában érte a halál.

"Csodáltam mint sokoldalú művészt, nagyszerű karmestert és széles érdeklődésű, finom embert" - írta közleményében Dominique Meyer, a Bécsi Állami Operaház igazgatója. "Bár a nyolcvanas években igazgatóként éles kritikákat is kapott, számos eredménye és újítása máig érvényes."

Maazel 1930-ban született Párizs külvárosában. Édesapja és édesanyja amerikai származása miatt kisgyermekkorában visszakerült az Egyesült Államokba, ahol hamarosan tanítványa lett a Los Angeles-i Filharmonikusok karmesterének, Vlagyimir Bakaleinikovnak. Kilenc évesen már az Interlocheni Szimfonikus Zenekart vezényelte a New York-i világkiállításon.

A Pittsburghi Egyetemen matematikát és filozófiát tanult, innen ered a nyelvek iránti fogékonysága is. Hat nyelven beszélt folyékonyan, hegedülni tanult, később pedig a Pittsburghi Szimfonikusok karmestergyakornoka lett.

1951-ben Serge Koussevitzky meghívására Tenglewoodba ment a Bostoni Szimfonikus Zenekar élére, s egyúttal karmester-tanár lett a Berkshire Music Centerben. Ösztöndíjjal, a reneszánsz kor zenéjét tanulmányozta Olaszországban és Németországban. Folyamatosan koncertezett, 1960-ra már háromszáz konertet tudhatott maga mögött húsz európai zenekar élén. Harminc évesen első amerikaiként, és Bayreuth történetének legfiatalabb karmestereként vezényelhette a Lohengrint a Zöld dombon.

Egy ideig a Londoni Szimfonikusok társkarmestere lett Otto Klemperer mellett, majd a Nyugat-berlini Opera és a Berlini Rádió Szimfonikus Zenekarának zeneigazgatója lett. Operakarmesterként, több ízben vezényelt a Metropolitanban, valamint a milánói Scalában is. Nem egyszer állt a Bécsi Filharmonikusok élén a hagyományos Újévi koncerteken. Legutóbb 2005-ben. Zeneszerzőként is hírnevet szerzett: első operáját 1984 címmel George Orwell regénye nyomán írta.

A velencei La Fenice Operaház intendánsa, Cristiano Chiarot úgy fogalmazott: "Velence és a La Fenice egy nagy barátját veszítette el. A La Fenice az egyik olyan színház, amelyet különösen kedvelt. Örökre megőrizzük emlékezetünkben rendkívüli tehetségét és mosolyának kedvességét." A karmester La Fenicéhez való bensőséges kapcsolatát mutatja, hogy az 1996-ban teljesen leégett színház 2003-as újranyitásának tizedik évfordulóján, tavaly december 14-én megrendezett jubileumi esten ő dirigálta Verdi Traviatáját. Ez volt utolsó fellépése a velencei teátrumban.

Maazel egészségi okokra hivatkozva júniusban mondott le a Müncheni Filharmonikusok vezető karmesteri posztjáról. Az amerikai maestro hároméves szerződésének 2015-ös lejárta előtt egy évvel távozott. Ezt megelőzően elhúzódó betegsége miatt több koncertet is le kellett mondania az általa "a világ egyik legkifinomultabb együttesének" nevezett zenekarnál.

Lorin Maazel bár lemondott a bajor együttes karmesteri posztjáról, élete végéig aktív maradt. Halála előtt a feleségével együtt 2009-ben alapított Castleton Fesztiválra készült.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.
Klasszikus hír

Magyar taggal bővült az Európai Zenei Tanács elnöksége

Az európai zenei ernyőszervezet vezetésének Zsoldos Dávid személyében 13 év után újra magyar tagja van.