Klasszikus

Elhunyt Lynn Harrell, Jacqueline du Pré csellójának „örököse”

2020.04.28. 22:25
Ajánlom
A csellóművészt 76 éves korában érte a halál. Azon a hangszeren játszott, amelyen korábban Jacqueline du Pré, ma pedig Várdai István.

Zenészcsaládban született New Yorkban, 1944. január 30-án. Nyolc évesen választotta a csellót hangszeréül, felsőfokú tanulmányait a rangos Juilliard Schoolban végezte Leonard Rose, majd a philadelphiai Curtis Intézetben Orlando Cole tanítványaként. 1961-ben debütált szólistaként a New York-i Filharmonikusokkal.

Hamar árvaságra jutott: 15 éves volt, amikor édesapját elveszítette rákban, 18, amikor anyja meghalt autóbalesetben. Megélhetését egy darabig a Clevelandi Zenekar csellistájaként biztosította. A zenekart a magyar Széll György irányította.

A hetvenes évektől felfelé ívelt a karrierje, a koncertezés mellett Amerika-szerte tanított. 1994 áprilisában történelmi jelentőségű koncerten lépett fel a Vatikánban, amikor pápai megemlékezést tartottak a holokauszt áldozataiért. (Ez volt az első ilyen jellegű alkalom.)

Második feleségével, Helen Nightengale hegedűművésszel két gyerekük született, első házasságából pedig egy ikerpár.

Egy 1720-ban készült Montagnana csellón játszott, majd azon az 1673-ban készült Stradivarin, amelyen korábban Jacqueline du Pré, s amelyet jelenleg Várdai István használ.

A hangszer egyike annak a 65 csellónak, amit maga a cremonai mester készített. Harrell 1983-ban vette meg a szklerózis multiplexszel küzdő du Pré-től, és 2006-ban adott túl rajta.

Lynn Harrell 2020. április 27-én halt meg. A hírt felesége tudatta a közösségi médiában. „Egy korszak végét jelented, kedves Lynn, és jobban hiányzol, mint azt fel tudjuk fogni. Nagyon-nagyon szeretünk.” Hetvenhat éves volt.

Generációk csellista példaképe: 75 éves lenne Jacqueline du Pré

Kapcsolódó

Generációk csellista példaképe: 75 éves lenne Jacqueline du Pré

Tragikusan fiatalon hunyt el, de egyetlen évtized alatt beírta nevét a legfontosabb modern előadóművészek közé. Jacqueline du Pré inspiráció sokak számára ma is, egykori hangszerén pedig magyar művész játszik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Hallgasd meg az összetartozás dalát – Csík Zenekar: Hazám, hazám

Elkészült a Nemzeti Összetartozás Dala, a Csík Zenekar dalát olyan művészek éneklik, mint Miklósa Erika, Szarka Tamás és Molnár Levente.
Vizuál

Ingyenes filmek a Trianon emléknapon a Távmoziban

A korszakban játszódó ingyenesen vetített filmekkel, illetve az akkori virágzó filmes és színházi életet bemutató különleges Filmhíradóval kapcsolódik a Trianon100 eseménysorozathoz június 4-én a Budapest Film Zrt..
Vizuál

Próbáld ki a tudásod a Nemzeti Múzeum Trianon 100 kvízeivel!

Bár a múzeum kapui még mindig zárva tartanak, a Nemzeti Múzeum a virtuális térben továbbra is tartja a kapcsolatot látogatóival, határon innen és túlról. A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából egy helyre gyűjtötték a témához kapcsolódó online tartamalmainkat, kvízeinket és játékos feladataikat.
Klasszikus

Fellélegzés címmel jön a Fesztivál Akadémia Budapest augusztusban

Az idei komolyzenei fesztivált augusztus 20. és 30. között rendezik meg a Zeneakadémián és más budapesti helyszíneken hatvan magyar művész részvételével.
Plusz

Mihelyt vége a veszélyhelyzetnek, nyithatnak a színházak, a mozik, a múzeumok

Ezt Gulyás Gergely jelentette be a mai Kormányinfón. A Parlament június 16-án szavaz a veszélyhelyzet megszűnéséről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Marcello Abbado olasz zeneszerző és zongoraművész

A 2016-ban elhunyt sztárkarmester, Claudio Abbado bátyja 93 évesen hunyt el csütörtökön otthonában, a Maggiore-tó partján fekvő Stresában.
Klasszikus gyász

Elhunyt Lakatos György, a Gundel és a Hilton legendás prímása

A muzsikust 76 éves korában érte a halál, temetéséről a család később ad tájékoztatást – írja a turizmus.com.
Klasszikus hír

Fellélegzés címmel jön a Fesztivál Akadémia Budapest augusztusban

Az idei komolyzenei fesztivált augusztus 20. és 30. között rendezik meg a Zeneakadémián és más budapesti helyszíneken hatvan magyar művész részvételével.
Klasszikus hír

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.
Klasszikus pályázat

Zeneszerző-pályázatot hirdet a Budapesti Vonósok és a Szegedi Tudományegyetem

Új művek komponálására hívja a 18-35 év közötti magyar zeneszerzőket a Magyar Művészeti Akadémia, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar és a Budapesti Vonósok Kamarazenekar, az alkotásokat szeptember 1-je éjfélig várják.