Klasszikus

Elhunyt Lynn Harrell, Jacqueline du Pré csellójának „örököse”

2020.04.28. 22:25
Ajánlom
A csellóművészt 76 éves korában érte a halál. Azon a hangszeren játszott, amelyen korábban Jacqueline du Pré, ma pedig Várdai István.

Zenészcsaládban született New Yorkban, 1944. január 30-án. Nyolc évesen választotta a csellót hangszeréül, felsőfokú tanulmányait a rangos Juilliard Schoolban végezte Leonard Rose, majd a philadelphiai Curtis Intézetben Orlando Cole tanítványaként. 1961-ben debütált szólistaként a New York-i Filharmonikusokkal.

Hamar árvaságra jutott: 15 éves volt, amikor édesapját elveszítette rákban, 18, amikor anyja meghalt autóbalesetben. Megélhetését egy darabig a Clevelandi Zenekar csellistájaként biztosította. A zenekart a magyar Széll György irányította.

A hetvenes évektől felfelé ívelt a karrierje, a koncertezés mellett Amerika-szerte tanított. 1994 áprilisában történelmi jelentőségű koncerten lépett fel a Vatikánban, amikor pápai megemlékezést tartottak a holokauszt áldozataiért. (Ez volt az első ilyen jellegű alkalom.)

Második feleségével, Helen Nightengale hegedűművésszel két gyerekük született, első házasságából pedig egy ikerpár.

Egy 1720-ban készült Montagnana csellón játszott, majd azon az 1673-ban készült Stradivarin, amelyen korábban Jacqueline du Pré, s amelyet jelenleg Várdai István használ.

A hangszer egyike annak a 65 csellónak, amit maga a cremonai mester készített. Harrell 1983-ban vette meg a szklerózis multiplexszel küzdő du Pré-től, és 2006-ban adott túl rajta.

Lynn Harrell 2020. április 27-én halt meg. A hírt felesége tudatta a közösségi médiában. „Egy korszak végét jelented, kedves Lynn, és jobban hiányzol, mint azt fel tudjuk fogni. Nagyon-nagyon szeretünk.” Hetvenhat éves volt.

Generációk csellista példaképe: 75 éves lenne Jacqueline du Pré

Kapcsolódó

Generációk csellista példaképe: 75 éves lenne Jacqueline du Pré

Tragikusan fiatalon hunyt el, de egyetlen évtized alatt beírta nevét a legfontosabb modern előadóművészek közé. Jacqueline du Pré inspiráció sokak számára ma is, egykori hangszerén pedig magyar művész játszik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

HVG: Kiszivárgott az SZFE huszonhat új oktatójának neve

Eljuttatták a hvg.hu-hoz az összes olyan főállású oktató nevét, akik újonnan kerültek a Színház- és Filmművészeti Egyetem állományába.
Zenés színház

„Nessun dorma” – Minek köszönheti rendkívüli népszerűségét Puccini operaáriája?

„Vincerò! Vincerò-ò-ò!!!” – És a fejünkben máris megszólal Pavarotti hangja, amint elnyújtva a magas H hangot, üdvrivalgásra készteti a stadionok közönségét. Kerülőúton vált Puccini áriája mindenki kedvencévé, és egy futball-világbajnoksággal indult az egész.
Vizuál

Tiziano-kiállítással ünnepli fennállásának 130. évfordulóját a bécsi Szépművészeti

Az évforduló alkalmából ingyenjeggyel és Tiziano-kiállítással kedveskedik látogatóinak a Kunsthistorisches Museum.
Színház

Interaktív kiadványként jelent meg idén a Radnóti Magazin

„Ez már a Gutenberg-galaxis utáni világ” – hirdeti a színház évados kiadványa, amelyet most digitálisan tettek közzé, számos interaktív és a későbbiekben is bővülő tartalommal.
Színház

„Minden szerettem volna lenni” – Sinkovits Imre élete képekben

A Tizedes, Dobó István és Tót, a tűzoltóparancsnok a tévénézők számára, Mózes, Macbeth és a Tudós a színház szerelmeseinek. Nem volt olyan szerep és karakter, amelyben Sinkovits Imre ne remekelt volna. A húsz éve elhunyt színészlegendára fotókkal emlékezünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Koncertfelvételek – Hegedűs Endre – Chopin: Esz-dúr noktürn

A Koncertfelvételek a Pesti Vigadóban sorozat első részében Hegedűs Endre Liszt- és Kossuth-díjas zongoraművész Chopin Esz-dúr noktürnjét adja elő a Déli teremben.
Klasszikus gyász

Elhunyt Pejtsik Árpád gordonkaművész, pedagógus

Szűk családi körben vesznek búcsút Pejtsik Árpád György zenepedagógus, gordonkaművész, zeneszerzőtől január 29-én a Kispesti temetőben.
Klasszikus ajánló

Budapest, Amszterdam és Berlin együtt ünnepli Fischer Iván 70. születésnapját

Január 20-án ünnepli hetvenedik születésnapját Fischer Iván. A jeles alkalomból az általa is alapított Budapesti Fesztiválzenekar az amszterdami Concertgebouworkest és a Konzerthausorchester Berlin együttesekkel közös, az interneten közvetített koncertösszeállítással készül.
Klasszikus hír

Megszűnhet a Duna Szimfonikus Zenekar

Egy december 23-i hivatalos értesítést szerint legkésőbb 2021. május 31-én megszűnhet a Duna Szimfonikus Zenekar – tudta meg a Zene-Kar.hu. A levél szerint az ügy mögött Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszterének döntése áll, aki Alapítói Határozatában ezt a dátumot jelölte meg.
Klasszikus zenehallgatás

VIDEÓ: Baráth Emőke korai Mozart-áriát énekel

Szerelemi riválisáról énekel és csendben szenved Mozart operahőse, Sifare. A „Soffre il mio cor con pace” című áriát Baráth Emőke előadásában halljuk egy tavalyi, pécsi koncertről.