Klasszikus

Elhunyt Lynn Harrell, Jacqueline du Pré csellójának „örököse”

2020.04.28. 22:25
Ajánlom
A csellóművészt 76 éves korában érte a halál. Azon a hangszeren játszott, amelyen korábban Jacqueline du Pré, ma pedig Várdai István.

Zenészcsaládban született New Yorkban, 1944. január 30-án. Nyolc évesen választotta a csellót hangszeréül, felsőfokú tanulmányait a rangos Juilliard Schoolban végezte Leonard Rose, majd a philadelphiai Curtis Intézetben Orlando Cole tanítványaként. 1961-ben debütált szólistaként a New York-i Filharmonikusokkal.

Hamar árvaságra jutott: 15 éves volt, amikor édesapját elveszítette rákban, 18, amikor anyja meghalt autóbalesetben. Megélhetését egy darabig a Clevelandi Zenekar csellistájaként biztosította. A zenekart a magyar Széll György irányította.

A hetvenes évektől felfelé ívelt a karrierje, a koncertezés mellett Amerika-szerte tanított. 1994 áprilisában történelmi jelentőségű koncerten lépett fel a Vatikánban, amikor pápai megemlékezést tartottak a holokauszt áldozataiért. (Ez volt az első ilyen jellegű alkalom.)

Második feleségével, Helen Nightengale hegedűművésszel két gyerekük született, első házasságából pedig egy ikerpár.

Egy 1720-ban készült Montagnana csellón játszott, majd azon az 1673-ban készült Stradivarin, amelyen korábban Jacqueline du Pré, s amelyet jelenleg Várdai István használ.

A hangszer egyike annak a 65 csellónak, amit maga a cremonai mester készített. Harrell 1983-ban vette meg a szklerózis multiplexszel küzdő du Pré-től, és 2006-ban adott túl rajta.

Lynn Harrell 2020. április 27-én halt meg. A hírt felesége tudatta a közösségi médiában. „Egy korszak végét jelented, kedves Lynn, és jobban hiányzol, mint azt fel tudjuk fogni. Nagyon-nagyon szeretünk.” Hetvenhat éves volt.

Csellisták generációinak példaképe: Jacqueline du Pré

Kapcsolódó

Csellisták generációinak példaképe: Jacqueline du Pré

Tragikusan fiatalon hunyt el, de egyetlen évtized alatt beírta nevét a legfontosabb modern előadóművészek közé. Jacqueline du Pré inspiráció sokak számára ma is, egykori hangszerén pedig magyar művész játszik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Van neve annak, ami vagyok – Székely Kriszta kiállása

A Katona József Színház rendezője, Székely Kriszta is felszólalt június 14-én, a homoszexualitást a pedofíliával összemosó törvény elleni tüntetésen.
Zenés színház

58 év, 52 napló – beszélgetés Marton Évával

Egy férj, Dr. Marton Zoltán, aki azt mondja élete párjáról: „58 éve őt szolgálom”. És egy feleség, akit úgy hívnak: Marton Éva. S máris kirajzolódhat minden olvasó fejében a folytatás.
Színház

A Globe Színház szerint minden Shakespeare-mű rasszista

Úgy tűnik, hogy a rasszizmus elleni harc Shakespeare műveit is elérte, a Globe Színház ugyanis bejelentette, hogy „dekolonizálják” a szerző munkáit.
Vizuál

150 millió forintért kelt el egy Tihanyi-csendélet

A Kieselbach Galéria június 14-i aukcióján az egyik legdrágább tétel Tihanyi Lajos Csendélet cserepes virággal, kancsóval és citromokkal című festménye volt, melyet a festő 1909-ben készített.
Vizuál

Meghívták Rudolf Olivér diplomafilmjét a cannes-i fesztivál válogatásába

A FONICA M-120 című alkotást is beválogatták a cannes-i fesztivál Cinéfondation programja. A világ legnagyobb presztízsű filmes seregszemléje évről évre izgalmas válogatást mutat be a legfiatalabb generáció munkáiból.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Nyáresti koncertek Budapest egyik legszebb történelmi emlékhelyén

Nyolc koncert, a szimfonikus zenekarok mellett a 100 Tagú Cigányzenekar és a Budapest Bár fellépése is várja az érdeklődőket a 29. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválon július 1. és 29. között.
Klasszikus Nők a zenében

A magyar zenetanárnő, aki generációkat tanított meg szorongás nélkül hegedülni

Havas Kató a saját bőrén tapasztalta meg, milyen káros hatással van egy muzsikusra a szorongás, a megfelelési kényszer és a lámpaláz. Egy balatoni cigányprímás, egy amerikai találkozás és egy majdnem félbeszakadt karrier hatására dolgozta ki hegedűoktatási módszerét, amelynek központi jelszava volt a természetesség, a könnyedség és a belülről fakadó elegancia.
Klasszikus ajánló

Szabadtéri programokkal indul újra az Óbudai Társaskör

Július 9-én a Budapesti Vonósok háromnapos sorozatával nyit az Óbudai Társaskör, majd koncertekkel és zenés összeállításokkal várja a közönséget az Óbudai Nyár keretében. Vendégük lesz többek közt Bősze Ádám, Dés László és a Sárik Péter Trió.
Klasszikus ajánló

Barokk muzsikától a dallamos kortárs zenéig - 11 éves az Anima Musicae

A 11 éves Anima Musicae korszakokon átívelő műsorral készül születésnapi koncertjére. Locatelli, Haydn, Dohnányi és Wolf Péter műveivel, valamint Balog József virtuóz zongoraművésszel köszöntik a közönséget és az élet visszatértét június 20-án este, a Nádor Teremben.
Klasszikus hír

Világsztárok a Müpában: klasszikusok és ősbemutatók az új évadban

Türelemre, alázatra és rugalmasságra tanított az előző időszak – idézte fel az elmúlt másfél évet Káel Csaba vezérigazgató a Müpa évadnyitó sajtótájékoztatóján, emlékeztetve rá, hogy ez a nyitás most többet és mást jelent mindenki számára. A következő szezon a megújulás jegyében telik: a visszatérő közönségkedvencek mellett számos új program érkezik az intézménybe, a magyar sztárok mellett pedig a nemzetközi művészvilág kiemelkedő alkotói is képviseltetik majd magukat a koncerttermekben.