Klasszikus

Elhunyt Mariss Jansons karmester

2019.12.01. 09:05
Ajánlom
A lett karmester, aki többször is járt Magyarországon, 76 éves volt.

A német megszállás alatt álló Rigában született 1943-ban, egy évvel azelőtt, hogy Lettország a szovjetek kezébe került volna. Apja, Arvīd Jansons szintén karmester volt, anyja, Iraida Jansons énekes. Mariss gyerekként hegedülni tanult.

1956-ban a Leningrádi Konzervatóriumban kezdett tanulni (zongorát és karmesterséget), 1969-ben Bécsben Herbert von Karajan lett egyik mestere. 1971-ben nyert a Karajan-versenyen, és a névadó meghívta magával a Berlini Filharmonikusokhoz.

1985-ben a Leningrádi Filharmonikusok állandó karmestere lett Jurij Tyemirkanov vezetése mellett, számos sikeres turnéra ment az együttessel. Sikerre vitte az Oslói Filharmonikusokat, amelynek 1979-től volt vezető karmestere.

1996-ban szívrohamot kapott a Bohémélet előadása közben Oszlóban, svéd orvosok mentették meg az életét. A következő évben lett a Pittsburghi Szimfonikus Zenekar vezetője, és újjáélesztette az amerikai együttest, de csak pár évig bírta az Atlanti-óceánon keresztül való repüléssel járó jetlaget. 2002-ben a Bajor Rádiózenekarhoz igazolt, 2004-ben Riccardo Chailly utódjává vált a Concertgebouw élén. 2006-ban ő vezényelte a bécsi újévi koncertet.

Legjobb felvételeit Mahler és Sosztakovics szimfóniáiból készítette.

2019. november 30-án hunyt el szentpétervári otthonában, halálának oka hosszú ideje tartó szívrendellenessége. (A hírről a helyi média is beszámol.) Első házasságából származó lánya, Ilona, illetve felesége, Irina gyászolják. (via)

Pályatársai emlékeznek Mariss Jansonsra

Kapcsolódó

Pályatársai emlékeznek Mariss Jansonsra

November 30-án elhunyt a lett karmester, Mariss Jansons, néhányan úgy fogalmaznak: egy korszak végét jelenti távozása.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Kulturális sokszínűség a Bartók Béla Boulevard-on

A Bartók Béla úton idén is megrendezik az Eleven Tavaszt, mely egyedi kortárs alkotásokkal, köztéri installációval, valamint különleges alkotóműhelyekkel várja a látogatókat.
Vizuál

Leonardótól a preraffaelitákig - nyit a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria

A Magyar Nemzeti Galéria a londoni Tate Britain preraffaelita mesterműveiből válogatott tárlattal nyílik meg május 13-án, míg a Szépművészeti Múzeum május 12-től látogatható, emellett júniusban Leonardótól Miróig címmel új időszaki tárlattal készülnek.
Klasszikus

Mesterhangszerek használatára lehet pályázni

A Magyar Állami Operaház pályázatot hirdet magyar állampolgárok, valamint felsőfokú zenei végzettséggel rendelkezők számára: állami tulajdonban lévő mesterhangszerek több évre szóló használatára lehet jelentkezni.
Könyv

Heti groteszk: Nagy riporter volt

A Fidelio videósorozatában vasárnaponként Koltai Róbert olvas fel egyet Gellért András napjaink problémáit optimista derűvel és tűpontosan megragadó, groteszk novellái közül.
Jazz/World

Egyedi hangszín és világzenei hangulat

Szól a világ címmel május 10-én jelenik meg a Napfonat együttes első nagylemeze. Az öttagú a cappella csapat 2018-ban alakult és dalaikban a saját szövegeik mellett, versfeldolgozások, valamint magyar és más nemzetek népdalai szólalnak meg egyedi hangzásban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

A Liszt Ferenc Kamarazenekar Juliane Banse operaénekessel és Várdai Istvánnal búcsúztatja az évadot

Nemcsak különleges vendégekkel, hanem izgalmas átiratokkal is készül a 2020/21-es zeneakadémiai évad online szezonzáró koncertjére a Liszt Ferenc Kamarazenekar. Az együttes május 14-én először Várdai Istvánnal Bach-szonátát játszik kamarazenekari felállásban, ezt követően a világhírű Juliane Banse közreműködésével Mendelssohn jól ismert dalai csendülnek fel új köntösbe bújtatva.
Klasszikus hír

Mesterhangszerek használatára lehet pályázni

A Magyar Állami Operaház pályázatot hirdet magyar állampolgárok, valamint felsőfokú zenei végzettséggel rendelkezők számára: állami tulajdonban lévő mesterhangszerek több évre szóló használatára lehet jelentkezni.
Klasszikus újranyitás

A közönséget is várják a Cziffra György-emlékév következő koncertjére

Az első, közönség számára is nyitott koncertet május 11-én tartják Szegeden, a Nemzeti Színházban. Az Hommage a Cziffra elnevezésű esten Szabó Marcell zongoraművész és a Szegedi Szimfonikus Zenekar lép fel, vezényel Medveczky Ádám.
Klasszikus gyász

77 éves korában elhunyt Samu László kürtművész

A Nemzeti Filharmonikusok korábbi intendánsa a zenekar elmúlt közel öt évtizedének egyik meghatározó személyisége volt, nyugdíjba vonulásáig a Kottatár munkáját is segítette.
Klasszikus ajánló

Kezdődik az első Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek

Május 7-től 18 napon át világsztárok és a hazai művészeti élet legizgalmasabb alkotói adják egymásnak át a virtuális színpadot a Müpa új, ingyenes, online fesztiválján. A fesztivált Riccardo Chailly és a Filarmonica della Scala streamkoncertje nyitja a Milánói Scalából.