Klasszikus

Elhunyt Mariss Jansons karmester

2019.12.01. 09:05
Ajánlom
A lett karmester, aki többször is járt Magyarországon, 76 éves volt.

A német megszállás alatt álló Rigában született 1943-ban, egy évvel azelőtt, hogy Lettország a szovjetek kezébe került volna. Apja, Arvīd Jansons szintén karmester volt, anyja, Iraida Jansons énekes. Mariss gyerekként hegedülni tanult.

1956-ban a Leningrádi Konzervatóriumban kezdett tanulni (zongorát és karmesterséget), 1969-ben Bécsben Herbert von Karajan lett egyik mestere. 1971-ben nyert a Karajan-versenyen, és a névadó meghívta magával a Berlini Filharmonikusokhoz.

1985-ben a Leningrádi Filharmonikusok állandó karmestere lett Jurij Tyemirkanov vezetése mellett, számos sikeres turnéra ment az együttessel. Sikerre vitte az Oslói Filharmonikusokat, amelynek 1979-től volt vezető karmestere.

1996-ban szívrohamot kapott a Bohémélet előadása közben Oszlóban, svéd orvosok mentették meg az életét. A következő évben lett a Pittsburghi Szimfonikus Zenekar vezetője, és újjáélesztette az amerikai együttest, de csak pár évig bírta az Atlanti-óceánon keresztül való repüléssel járó jetlaget. 2002-ben a Bajor Rádiózenekarhoz igazolt, 2004-ben Riccardo Chailly utódjává vált a Concertgebouw élén. 2006-ban ő vezényelte a bécsi újévi koncertet.

Legjobb felvételeit Mahler és Sosztakovics szimfóniáiból készítette.

2019. november 30-án hunyt el szentpétervári otthonában, halálának oka hosszú ideje tartó szívrendellenessége. (A hírről a helyi média is beszámol.) Első házasságából származó lánya, Ilona, illetve felesége, Irina gyászolják. (via)

Pályatársai emlékeznek Mariss Jansonsra

Kapcsolódó

Pályatársai emlékeznek Mariss Jansonsra

November 30-án elhunyt a lett karmester, Mariss Jansons, néhányan úgy fogalmaznak: egy korszak végét jelenti távozása.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A díva, akit a grúz szegénységből a világ tetejére segített az énekhangja

Tbilisziben született, Milánóban él, szerte a világon ünneplik. 2020-ban Japán és Kína mellett a Keresztény farsang sztárvendégeként Magyarországon is fellép „az operavilág Angelina Jolie”-jaként emlegetett szoprán, Nino Machaidze, aki magazinunknak karrierje lépcsőfokairól, múltjáról, jelenéről és jövőjéről is mesélt.
Klasszikus

Egy életet kell végigélni ahhoz, hogy valaki így tudjon zongorázni

Kurtág Márta emlékére szólt a zene szerdán a BMC-ben, a 94 éves Kurtág György játékát pedig videofelvételen hallottuk. Feleségének tett ígérete volt, hogy ezt a Mozart-szonátát adja elő.
Jazz/World

Jön Juan Diego Flórez – Íme a 17. VeszprémFest teljes programja

Az öt napos zenei fesztiválon duplázik a Jazz+Az, érkezik a Postmodern Jukebox és közönség elé lép a világ egyik legnépszerűbb opera csillaga, Juan Diego Flórez.
Könyv

Minden olvasója úgy érzi, róla szól - az Utas és holdvilág kultusza

Több mint 80 évvel megjelenése után az Utas és holdvilág népszerűbb, mint valaha. Nagy sikerű rádiójáték és színpadi előadás született belőle, nemsokára pedig film is készül - utánajártunk a kultregény titkának.
Vizuál

Eredeti művek – hamis kiállítás?

Lehet-e egy punkot klasszikus kiállításon bemutatni? Kifinomult bosszú a művészeti közegtől vagy egyszerű félreértelmezés?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Egy életet kell végigélni ahhoz, hogy valaki így tudjon zongorázni

Kurtág Márta emlékére szólt a zene szerdán a BMC-ben, a 94 éves Kurtág György játékát pedig videofelvételen hallottuk. Feleségének tett ígérete volt, hogy ezt a Mozart-szonátát adja elő.
Klasszikus gyász

Elhunyt Sulyok Tamás karmester

Életének 90. évében elhunyt Sulyok Tamás magyar karmester, tanár. A Győri Filharmonikus Zenekar egykori igazgatóját otthonában érte utol a halál február 4-én – tudatta a szomorú hírt a társulat vezetőségével a karmester lánya, Sulyok Márta.
Klasszikus videó

Hegedűn játszott az agyműtétje közben, a sebész elveszett Mahlernél

Egy 53 éves brit muzsikus agyműtéten esett át. A hangszerét is vinnie kellett az operációra, hogy az orvosok ellenőrizni tudják, ne sérüljenek az agy más részei a beavatkozás közben.
Klasszikus bűnügy

Börtönbe megy a nyugdíjas, aki túl hangosan hallgatott komolyzenét

A liverpooli nyugdíjas, aki túl hangosan hallgatta a ClassicFM-et, azt mondta a bírónak, verjék csak láncra. Huszonnégy hétre tették hűvösre.
Klasszikus mozart

Egész nap Mozart zenéje szól a tavasz első napján

Egy nap, tíz koncert a Concerto Budapesttel! Március 1. vasárnap délelőtt 11-től este 10-ig kizárólag Mozart zenéje tölti meg a Zeneakadémia koncerttermeit.