Klasszikus

Elhunyt Michaela Ursuleasa

2012.08.03. 10:22
Ajánlom
Tragikus hirtelenséggel, eddig ismeretlen okok miatt hunyt el a 34 éves román zongoraművész Bécsben.

Az első hírek szerint az amerikai és az európai koncerttermekben egyaránt jól ismert művésznő holttestére egy bécsi hotelszobában, más források szerint azonban lakásában találtak rá. Nem zárható ki, hogy öngyilkos lett. Ursuleasa elvált volt, egy ötéves kislányt hagyott hátra. A muzsikust a magyar közönség is jól ismerhette, fellépett többek közt az idei Budapesti Tavaszi Fesztiválon.

Michaela Ursuleasa 1978-ban született Brassóban, apja roma jazz-zenész, anyja moldovai énekesnő volt. Csodagyerekként indult, tanulmányait 1990-től Ausztriában folytatta, majd nemzedékének egyik legeredetibb zongoristájává érett. Tizenhét évesen nyerte el a Clara Haskil Zongoraverseny első díját, tíz évvel később a San Francisco Chronicle kritikusa pedig már így írt róla: "Ilyen Beethoven-játékot nem hallottunk Claudio Arrau vagy Clara Haskil óta".  Temperamentumos és technikailag csiszolt játékát hallhatta már a New York-i Carnegie Hall, a bécsi Konzerthaus, a kölni Filharmónia, a zürichi Tonhalle vagy épp az amszterdami Concertgebouw közönsége.

Kiegyensúlyozott nemzetközi karriert épített, koncertkörútjainak fontos állomásait jelentették a német nagyvárosok hangversenytermei. Visszatérő vendégszólistája volt olyan együtteseknek, mint például a Berlini Rádió Szimfonikus Zenekara, a Berni Szimfonikus Zenekar, a Mozarteum Zenekara, a Bécsi Szimfonikus Zenekar és a Londoni Filharmonikusok. Az őt vezénylő karmesterek neve között szerepelt Daniele Gatti és Marek Janowski, emellett számos fesztivál - köztük Luzern, Salzburg, Graz, New York - fellépője volt.

Ursuleasa első lemeze 2010-ben jelent meg és azonnal elnyerte az ECHO Klassik Az év szólóalbuma díját. A lemezen Beethoven, Brahms, Ravel, Constantinescu és Ginastera argentin zeneszerző művei hallhatók. A következő, Román rapszódia című CD-je 2011 márciusában készült el. 

Liszt: Esz-dúr zongoraverseny - részlet, km.: Michaela Ursuleasa (zongora), Enescu Filharmónia, vez.: Cristian Mandeal, 2009

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Egy életet kell végigélni ahhoz, hogy valaki így tudjon zongorázni

Kurtág Márta emlékére szólt a zene szerdán a BMC-ben, a 94 éves Kurtág György játékát pedig videofelvételen hallottuk. Feleségének tett ígérete volt, hogy ezt a Mozart-szonátát adja elő.
Könyv

Minden olvasója úgy érzi, róla szól – az Utas és holdvilág kultusza

Több mint 80 évvel megjelenése után az Utas és holdvilág népszerűbb, mint valaha. Nagy sikerű rádiójáték és színpadi előadás született belőle, nemsokára pedig film is készül. Utánajártunk a kultregény titkának.
Vizuál

A Netflix hozza Sophia Loren új filmjét

A Netflix vásárolta meg az Előttem az élet című világhírű regényből, Sophia Loren főszereplésével készülő új produkció forgalmazási jogait.
Vizuál

Tiltakoznak a dolgozók a múzeumok költöztetése ellen

Elfogadhatatlannak tartják, hogy államtitok lett egy közgyűjtemény költözésének részleteiből, a műtárgyakhoz pedig évekig még a szakértők sem férhetnek hozzá. "Költöző közgyűjtemények, veszélyeztetett értékek, bizonytalanságban tartott munkatársak..." címmel adtak hangot véleményüknek.
Könyv

Elhunyt Csukás István

Süsü, Pom-pom és a Nagy Ho-ho-ho-horgász alkotója 83 éves volt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Takács-Nagy Gábor és Kovács János kapta meg a Cziffra Fesztivál életműdíját

Vasárnap este, a Cziffra Fesztivál gálakoncertjén átadták a rendezvény díjait. Fiatal tehetségek és
Klasszikus ajánló

Újabb ősbemutatóval vár a Régizene Fesztivál a Müpában

Február 28. és március 8. között várja közönségét a Régizene Fesztivál, amelyen A Felvilágosodás Korának Zenekara, Rohmann Ditta, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar egyaránt fellép.
Klasszikus hír

A Pető Intézetben tartja 350. ifjúsági előadását a Filharmóniai Társaság

A Budapesti Filharmóniai Társaság kilencvenezer fiatalhoz viszi el a zene és a kultúra üzenetét a Lázár Ervin Programban.
Klasszikus beszámoló

Egy életet kell végigélni ahhoz, hogy valaki így tudjon zongorázni

Kurtág Márta emlékére szólt a zene szerdán a BMC-ben, a 94 éves Kurtág György játékát pedig videofelvételen hallottuk. Feleségének tett ígérete volt, hogy ezt a Mozart-szonátát adja elő.
Klasszikus gyász

Elhunyt Sulyok Tamás karmester

Életének 90. évében elhunyt Sulyok Tamás magyar karmester, tanár. A Győri Filharmonikus Zenekar egykori igazgatóját otthonában érte utol a halál február 4-én – tudatta a szomorú hírt a társulat vezetőségével a karmester lánya, Sulyok Márta.