Klasszikus

Elhunyt Néray Katalin

2007.09.07. 00:00
Ajánlom
2007. szeptember 5-én, életének 66. évében súlyos betegség következtében elhunyt Néray Katalin Széchenyi-díjas művészettörténész, a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum igazgatója. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium a Ludwig Múzeum valamint a Művészetek Palotája saját halottjának tekinti.

Néray Katalin 1964-ben az ELTE-n művészettörténet-magyar szakon végzett, majd 1964 és 1980 között a Kulturális Kapcsolatok Intézetetében a Propaganda Osztályon dolgozott, ahol kiállítási ügyekkel foglalkozott. 1980 és 1982 között a Művelődési Minisztérium Nemzetközi Propaganda és Sajtó Főosztályán, 1982 és 1984 között a Műcsarnokban, a Nemzetközi Kiállítási Osztályon dolgozott. 1984 és 1992 között a Műcsarnok igazgatója volt, 1992-től pedig a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum igazgatója. 1990-től 1999-ig az AICA Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke. Tagja volt az ICOM-nak, a CIMAM-nak, a stuttgarti Akademie Schloß Solitude és a C3 Kulturális és Kommunikációs Központ Alapítvány kuratóriumának, valamint az MTA Művészettörténeti Bizottságának.

Több száz kiállítást rendezett itthon és külföldön. A Velencei Biennále Magyar Pavilonjának kurátora: 1986, 1988, 1990, 1997. 1996-ban a Sao Paulo-i Biennále Universalis című kiállításának kelet-európai kurátora, a rotterdami Manifesta 1 főkurátora. Részt vett az ELTE Tanárképző Főiskolai Kar Múzeumpedagógiai képzésében. Rendszeresen publikált magyar és külföldi lapokban, katalógusokban.

Számos kitüntetésben részesült: 1987-ben Munkácsy-díjat kapott, 1998-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét vehette át, 1999-ben pedig a Lengyel Kulturális Miniszter kitüntetését, a Martyn Klára-díjat vehette át, 2005-ben pedig Széchenyi-díjat kapott.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Könyv

Szállj költemény – Kortárs költemények, katonás színészek előadásában

A Katona öt színművésze, Ónodi Eszter, Pálmai Anna, Rezes Judit, Tasnádi Bence és Vizi Dávid mondják el kedvenc kortárs költőik egy-egy versét a költészet napja alkalmából.
Színház

Egy olasz művész életre kelti a szobrokat – így nézhetett ki az egyik legismertebb ókori drámaíró

Az ókor nagy költői és énekmondói ma már csak fehér márványszobrokról és stilizált képekről néznek vissza ránk üveges szemmel, és elképzelni is nehéz, hogy egykor ők is homlokráncoló, keményen dolgozó, vagy éppen kocsmákban mulatozó, élvezeteket hajszoló emberek voltak.
Vizuál

A nomádok földjén - Chloé Zhao történelmet ír

A fiatal kínai-amerikai rendezőnő rekordok sorát dönti meg harmadik játékfilmjével, A nomádok földjével. Április végén az is kiderül, hogy hat jelölésből hányat vált díjra az Oscar versenyében. Bemutatjuk Chloé Zhaót.
Vizuál

A nomádok földje kapta a BAFTA fődíjait

Chloe Zhao drámája hét díjra volt esélyes a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) vasárnap esti londoni díjkiosztóján, amelyből négyet el is hozott.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus nekrológ

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Klasszikus gyász

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.
Klasszikus Film

Film készült a Szózat regényes történetéről – Nézze meg online, itt!

A Szózat és a zene kapcsolatáról beszélget Juhász Anna irodalmár és Becze Szilvia, a Bartók Rádió szerkesztő-műsorvezetője a Budapesti Filharmóniai Társaság legújabb dokumentumfilmjében.
Klasszikus nekrológ

„Komoly lényét én nem tudtam nem szájtátva csodálni” – búcsú Tallér Zsófiától

Április 6-án, 50 éves korában elhunyt Tallér Zsófia Erkel- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerző, a Zeneakadémia és az SZFE oktatója. A kivételes művészről M. Tóth Géza Balázs Béla-díjas filmrendező emlékezett meg a Freeszfe Egyesület oldalán.
Klasszikus ajánló

Online koncertvetítés keretében hallhatók John Williams legismertebb dallamai

A Los Angeles-i Filharmonikusok egy korábbi évadnyitó koncertjén filmzenei gálaesttel tisztelgett az ötszörös Oscar-díjas John Williams előtt, ahol olyan művek csendültek fel nagyzenekari hangszerelésben, mint a Csillagok háborúja, A birodalom visszavág vagy a Schindler listája zenéje. A koncertfilm április 10-11-ig között online megtekinthető.