Klasszikus

Elhunyt Paavo Berglund

2012.02.01. 10:00
Ajánlom
82 éves korában, otthonában érte a halál a finn karmestert Helsinkiben.

Paavo Berglund 1929. április 14-én született. Pályáját hegedűsként kezdte a Finn Rádiózenekarnál 1949-ben, majd ugyanebben az évben megalapította a Helsinki Kamarazenekart, ahol vezényelni kezdett. 1956-tól vendégdirigense volt a Finn Rádiózenekarnak, ahol 1962-től 71-ig vezető karmesterként dolgozott. Hasonló pozíciót töltött be később a Bournemouth Szimfonikus Zenekar, a Helsinki Filharmonikus Zenekar, a Royal Stockholm Filharmonikusok és a Royal Danish Zenekar szervezetében. 1981 és 1985 között ő volt az első vendégkarmestere a Skót Nemzeti Zenekarnak és később az egyik legkedveltebb vendégművésze volt az Orosz Nemzeti Zenekarnak is.

A legjobb felvételeket a Bournemouth Szimfonikus Zenekarral készítette az EMI lemezcégnél, ahol Sibelius műveit rögzítette. Két további lemezen a Helsinki Filharmonikus Zenekarral és az Európai Kamarazenekarral vette fel a finn mester szimfóniáit. Utolsó felvételét is ezzel a zenekarral készítette, melyen Brahms és természetesen Sibelius darabjai hallhatók. 2012. január 25-én hunyt el.

Itt, a Fidelión a Bad Kissingeni nyári fesztiválról szóló tudósításban méltattuk a karmestert, és már 2004-ben arról számoltunk be, hogy nincs jó egészségi állapotban a dirigens, ugyanis orvosi utasítársa kénytelen volt lemondani győri és zeneakadémiai fellépéseit is.

Sibelius: The Bard, op. 64, km.: Finn Rádiózenekar, vez.: Paavo Berglund

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.