Klasszikus

Elhunyt Peter Serkin amerikai zongoraművész

2020.02.02. 11:25
Ajánlom
A világhírű zongoraművészt 72 éves korában, New Yorkban érte a halál.

1947-ben született New Yorkban, felmenői között neves zenészeket találunk: apja Rudolf Serkin zongoraművész, nagyapja Adolf Busch hegedűművész, unokaöccse Fritz Busch. Tizenegy évesen a Curtis Institute of Music tanítványa lett.

Tizenkét évesen debütált színpadon, 1959-ben a Marlboro fesztiválon. 1966-ban Grammy-díjat nyert, ekkor már Mozart és Messiaen műveiből készített felvételeket.

1968-ban felhagyott a zenével, családjával Mexikóba költöztek, de három évvel később, amikor Bach művei szűrődtek át a szomszédból, Serkin elhatározta, hogy visszatér.

A New York Times kritikusa nevezte 1973-ban „az ellenkultúra vonakodó nagykövetének a merevítős klasszikus zenei világban”. 

Olyan zenészekkel dolgozott együtt, mint Claudio Abbado, Daniel Barenboim, Herbert Blomstedt, Pierre Boulez, Simon Rattle, James Levine és Christoph Eschenbach. Négy felvételt készített a Goldberg-variációkból, és repertoárjának törzsét Mozart, Beethoven, Schubert, Chopin, Brahms és Dvořák művei alkották. Számos kortárs mű bemutatója fűződik a nevéhez, Takemitsu, Lieberson, Knussen, Wuorinen és Elliott Carter komponált neki darabokat.

Az elsők között volt, aki korabeli hangszeren, fortepianón játszotta Beethoven műveit. Játszott Schiff Andrással, Yo-Yo Mával, a Quarneri és a Budapest Vonósnégyessel.

Öt gyermeke született, feleségével, Reginával Massachusettsben élt. 2020. február 1-én hunyt el New York-i lakásán. (NYTimes)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

A végzet asszonya élete végéig díva maradt

A magyar femme fatale emigráns éveiben ritkán mutatkozott, nem járt társaságba - saját, régi filmjei viszont hipnotikus erővel hatottak rá.
Klasszikus

Zaklatási botrány rázza meg a finn Sibelius Akadémiát

Egy finn lap szerint a helsinki zeneművészeti akadémia működéséhez tartozik a szexuális zaklatás és a növendékek megalázása.
Plusz

Megalakult a Nemzeti Kulturális Tanács

Megtartotta alakuló ülését az Országgyűlés által tavaly decemberben kihirdetett törvény alapján életre hívott testület.
Klasszikus

Börtönbe megy a nyugdíjas, aki túl hangosan hallgatott komolyzenét

A liverpooli nyugdíjas, aki túl hangosan hallgatta a ClassicFM-et, azt mondta a bírónak, verjék csak láncra. Huszonnégy hétre tették hűvösre.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Sulyok Tamás karmester

Életének 90. évében elhunyt Sulyok Tamás magyar karmester, tanár. A Győri Filharmonikus Zenekar egykori igazgatóját otthonában érte utol a halál február 4-én – tudatta a szomorú hírt a társulat vezetőségével a karmester lánya, Sulyok Márta.
Klasszikus videó

Hegedűn játszott az agyműtétje közben, a sebész elveszett Mahlernél

Egy 53 éves brit muzsikus agyműtéten esett át. A hangszerét is vinnie kellett az operációra, hogy az orvosok ellenőrizni tudják, ne sérüljenek az agy más részei a beavatkozás közben.
Klasszikus bűnügy

Börtönbe megy a nyugdíjas, aki túl hangosan hallgatott komolyzenét

A liverpooli nyugdíjas, aki túl hangosan hallgatta a ClassicFM-et, azt mondta a bírónak, verjék csak láncra. Huszonnégy hétre tették hűvösre.
Klasszikus mozart

Egész nap Mozart zenéje szól a tavasz első napján

Egy nap, tíz koncert a Concerto Budapesttel! Március 1. vasárnap délelőtt 11-től este 10-ig kizárólag Mozart zenéje tölti meg a Zeneakadémia koncerttermeit.