Klasszikus

Elhunyt Peter Serkin amerikai zongoraművész

2020.02.02. 11:25
Ajánlom
A világhírű zongoraművészt 72 éves korában, New Yorkban érte a halál.

1947-ben született New Yorkban, felmenői között neves zenészeket találunk: apja Rudolf Serkin zongoraművész, nagyapja Adolf Busch hegedűművész, unokaöccse Fritz Busch. Tizenegy évesen a Curtis Institute of Music tanítványa lett.

Tizenkét évesen debütált színpadon, 1959-ben a Marlboro fesztiválon. 1966-ban Grammy-díjat nyert, ekkor már Mozart és Messiaen műveiből készített felvételeket.

1968-ban felhagyott a zenével, családjával Mexikóba költöztek, de három évvel később, amikor Bach művei szűrődtek át a szomszédból, Serkin elhatározta, hogy visszatér.

A New York Times kritikusa nevezte 1973-ban „az ellenkultúra vonakodó nagykövetének a merevítős klasszikus zenei világban”. 

Olyan zenészekkel dolgozott együtt, mint Claudio Abbado, Daniel Barenboim, Herbert Blomstedt, Pierre Boulez, Simon Rattle, James Levine és Christoph Eschenbach. Négy felvételt készített a Goldberg-variációkból, és repertoárjának törzsét Mozart, Beethoven, Schubert, Chopin, Brahms és Dvořák művei alkották. Számos kortárs mű bemutatója fűződik a nevéhez, Takemitsu, Lieberson, Knussen, Wuorinen és Elliott Carter komponált neki darabokat.

Az elsők között volt, aki korabeli hangszeren, fortepianón játszotta Beethoven műveit. Játszott Schiff Andrással, Yo-Yo Mával, a Quarneri és a Budapest Vonósnégyessel.

Öt gyermeke született, feleségével, Reginával Massachusettsben élt. 2020. február 1-én hunyt el New York-i lakásán. (NYTimes)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.
Színház

Törőcsik Mari: „Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm.”

A 85 éves korában elhunyt Törőcsik Mari néhány éve Bérczes Lászlónak „végrendelkezett” a színésznő nevét viselő beszélgetőkönyben.
Színház

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.
Vizuál

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kamara a karmesterrel - Új online sorozatot indít az Óbudai Danubia Zenekar

Vasárnap este 18 órakor debütál a zenekar Facebook-oldalán az ÓDZ legújabb sorozata. Hámori Máté vezetésével kötetlen beszélgetések és kamarazenélés során ismerkedhetünk meg a muzsikusok zenéhez fűződő viszonyával és az újrakezdés terveivel.  
Klasszikus hír

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.
Klasszikus hír

Idén is tehetségek után kutat a Virtuózok

2021-ben is várja a fiatal előadóművészek jelentkezését a legnépszerűbb hazai komolyzenei tehetségkutató. A felhívás már elérhető a műsor oldalán.
Klasszikus zongora

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Klasszikus nekrológ

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.