Klasszikus

Elhunyt Petró János, a Savaria Szimfonikus Zenekar alapító karnagya

2022.03.09. 11:55
Ajánlom
A zenekar fájdalommal tudatta egykori főzeneigazgatója halálát, aki harminc évig vezette az együttest, és március 7-én, életének nyolcvanötödik évében hunyt el.

Petró János Répceszemerén született 1937-ben. Ötéves korában kezdett zongorán tanulni. Zenei tanulmányait Szombathelyen, Győrben és Budapesten végezte. Zeneszerzőként a bécsi VIT Világversenyen 1958-ban, karmesterként 1962-ben Szombathelyen debütált. Ekkor alapította a Szombathelyi Szimfonikus Zenekart, amelynek harminc évig karmestere és főzeneigazgatója volt.

Hízelgett nekem, hogy a szombathelyiek a Bartók Termet – mely a zsinagóga épületéből lett kialakítva – „Petrópolitannek” hívták

– emlékezett vissza életrajzában arra a megbecsülésre, ami Szombathelyen övezte.

A Savaria Művészeti Hetek rendezvénysorozat művészeti igazgatójaként is tevékenykedett.

A Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál Szombathelyre helyezése után – ami szintén nevéhez fűződik – karmesteri asszisztense, vendégkarmestere lett, a Magyar Televízió által rendezett karmesterversenyek zsűrijének pedig állandó tagja.

Gyakran vezényelt külföldi zenekarokat is: Radio Television Orchestra (Dublin), Lawton Philharmonic Orchestra (Lawton), Johnstown Symphony (Johnston, Pa), és a Saint John Symphony Orchestra Kanadában. Állandó karmesterként vezényelt a Magyar Állami Operaházban, a Szlovák Filharmónia Zenekarnál (Pozsony), a Rádió és Televízió Zenekaránál (Ljubljana) és a Grazi Operaházban. A Szombathelyi Szimfonikus Zenekarral vendégszerepelt Németországban, Csehszlovákiában, Romániában és a Szovjetunióban.

Számos új mű világpremierjét vezényelte, háromszor kapott Artisjus-díjat.

Több lemezfelvételt készített a Hungaroton – Budapest és a Presserecords – Ausztria részére. Liszt Ferenc- és Bartók Béla-Pásztory Ditta-díjas, külföldi vezényléseinek eredményeként a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki. 2011. novemberében megkapta a Szombathely Kultúrájáért Életműdíjat.

Fejléckép: Petró János (fotó/forrás: Nábrádi Szabolcs / Savaria Szimfonikus Zenekar)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Klasszikus

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.
Könyv

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor kapta a Libri irodalmi elismeréseit

2022-ben a zsűri egy hosszú elbeszélést, míg a közönség egy politikai szatírát emelt ki a tíz döntős mű közül.
Színház

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Klasszikus

Elhunyt Cser László hegedűművész

A Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagjától Gál-Tamási Mária hegedűművész búcsúzott a zenekar közösségi oldalán, és megható sorokkal idézte fel mindazt a támogatást, amit az együttes a muzsikustól kapott.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Ne féltsük a kortárs zenét!

Maratoni hosszúságú diplomakoncerten mutatkoztak be május 6-án este a Zeneakadémia harmadéves zeneszerzés és alkalmazott zeneszerzés szakos hallgatói. A rendkívül gazdag és sokszínű programban számos stílus és műfaj szerepelt.
Klasszikus hír

Pécsiség Bécsben – a Musikvereinban lép fel a 210 éves Pannon Filharmonikusok

A zenekar a hazai együttesek közül elsőként kapott meghívást a rangos hangversenyterem évtizedes múltra visszatekintő Musik der Meister sorozatába. Három évadon át két-két alkalommal léphetnek fel, és a 2021 októberében adott, első koncert után május 22-én térnek vissza az „Aranyterembe”.
Klasszikus ajánló

Kalandra fül! – sérült és hátrányos helyzetű fiatalok is együtt zenélnek a Danubiával

A sérült művészekből álló Parafónia Zenekar és a Máltai Szimfónia program ifjú zenészei is fellépnek a Kalandra fül! Fesztiválon a Danubia Zenekarral. A zenei kuriózum harmadik alkalommal gyűjti egy helyre a legviccesebb és legszerethetőbb előadásokat a legkisebbek számára május 28-29-én, a BMC-ben.
Klasszikus hír

Egyházzenei Fesztivált rendez a Haydneum

A tavaly őszi Nyitófesztivál után egyházi műveket mutat be a közönségnek a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, köztük kevéssé ismert, de magyar kötődésű szerzők darabjait.
Klasszikus kritika

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.