Klasszikus

Elhunyt Ray Charles

2004.06.15. 00:00
Ajánlom
Ray Charles halála pótolhatatlan veszteség a blues, a soul, a dzsessz, a pop, a rock and roll és még a country és western kedvelőinek is, hiszen soha nem voltak számára műfaji határok. Többen úgy vélik, hogy távozásával olyan egyéniség hagyott itt bennünket, mint Frank Sinatra vagy Louis Armstrong.

Fantasztikusan énekelt, zongorázott, remek zeneszerző és hangszerelő is volt, emellett nagyon jól szaxofonozott és klarinétozott. Több mint tízezer koncertje után április 30-án jelent meg utoljára a nyilvánosság előtt – immár súlyos betegen, tolószékben.

Georgia államban, Albanyban született 1930. szeptember 23-án. Hároméves korában kezdett zongorázni, s miután hatéves korában zöldhályog következtében megvakult, a hangjegyeket már csak a Braille-írás segítségével ismerhette meg. Hamar árvaságra jutott, ennek ellenére 12 éves korától zenekarokban játszott, sőt 15 évesen az iskolát is feladta a zene kedvéért. Első lemezfelvétele 1949-ben készült. Az ötvenes évek végén jelent meg világszerte legismertebb dala, a What,d I Say, amelyet fekete és fehér zenészek sokasága dolgozott fel.

Ray Charles a legsikeresebb művészek egyike volt. Több Grammy-díjat, 1987-ben életműdíjat is kapott, a Polar-díj kitüntetettje. Az elsők között került be a rock and roll halhatatlanjai közé. Több mint kétszáz albumot, számos kislemezt hagyott maga után. Felsorolhatatlanul sok helyen fordult meg a világ számos pontján: 1971-ben Magyarországra is ellátogatott.

Kollégái, barátai mind nagy elismeréssel beszéltek, beszélnek róla: „minden idők legnagyobb hangja”, „a világi fekete zene megteremtője”, „Amerika ikonja”, „a szórakoztató ipar legnagyobb egyénisége”. Emlékezetes dala, a Georgia On My Mind ((Georgia jár az eszemben) 1979 óta Georgia állam hivatalos himnusza.

Az utóbbi időben is dolgozott még, s ennek eredményeként augusztusra várható nemrég befejezett lemezének megjelenése, amelyen B. B. Kinggel, Elton Johnnal, Willie Nelsonnal, Diana Krall-lal, Norah Jones-szal és másokkal énekel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.