Klasszikus

Elhunyt Rázga József

2010.05.13. 15:16
Ajánlom
A békéscsabai Bartók Béla Művészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény nyugalmazott igazgatóját 79. életvében, hosszan tartó betegség után május 9-én érte a halál.

Rázga József 1954-ben szerzett középiskolai énektanári és karvezetői diplomát a budapesti Zeneakadémián. Tanári pályáját a budapesti XVII. kerületi zeneiskolában kezdte, majd huszonegy év után került Békéscsabára, ahol a Bartók Béla Zeneiskola igazgatója lett. Neve és tevékenysége az elmúlt harminc év alatt összeforrt a békéscsabai zeneoktatással, zenei élettel, hiszen már az első évben kamarakórust szervezett az iskola tanulóiból. Ebből a kezdeményezésből nőtt ki a városi Békéscsabai Bartók Béla Vegyeskar, mely a mai napig résztvevője a város kulturális rendezvényeinek. 

1981-ben kitartó szervezőmunkája eredményeként megalakult a zeneművészeti szakközépiskola. Ekkor vált egyigazgatású, összevont intézménnyé az alap- és a középfok. 1992-ig, nyugdíjba vonulásáig lankadatlan lelkesedéssel irányította a békéscsabai „Bartókot". A szakiskolával együtt született a Bartók Béla Leánykar, mely - akárcsak a Bartók Béla Vegyeskar - hosszú éveken át nemzetközi sikereket ért el az ő vezetésével. Működése alatt a zeneiskola és a szakközépiskola a város meghatározó zenei művészeti intézményévé vált. Munkássága a város határain is túlnyúlt, 1976-tól 2002-ig a gyulai Erkel Kórust is vezette. 

Számos díjjal és kitüntetéssel jutalmazták munkáját. Zenei munkásságáért megkapta a Békéscsabáért kitüntetést, valamint a Békés Megye Művészeti Díjat. 1989-ben Erkel Ferenc-, 1994-ben Weiner Leó-díjat kapott. A nemzetközi kórusversenyeken (Köln, Arezzo, Langollen, Debrecen) tizennégy kiemelkedő nemzetközi díjat nyert. 2010. április 22-én pedig gazdag és eredményes pályafutásának elismeréseként Magyar Művészetoktatásért Plakettet kapott. 

Utolsó útjára 2010. május 18-án, délután kettőkor kísérik a békéscsabai Ligeti temetőben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.