Klasszikus

Elhunyt Révész Dorrit

2008.09.08. 00:00
Ajánlom
A Magyar Zenetudományi és Zenekritikai Társaság szomorú szívvel tudatja, hogy Révész Dorrit, a társaság alapító tagja, életének 74. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása és urna-elhelyezése szeptember 10-én, szerdán 11 órakor az Új Köztemető (1108 Budapest, X. Kozma u. 8–10.) Nagytermében lesz.

Révész Dorrit (1934. május 8. – 2008. augusztus 18.) zenetörténész. 1953–1958 között a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola zenetudományi szakán többek között Bartha Dénes, Szabolcsi Bence, Bárdos Lajos, Kókai Rezső növendéke. Szakdolgozatát Századunk zenéjének néhány kérdéséről 1959-ben védte meg. 1959 és 1990 között a Zeneműkiadó Vállalat (Editio Musica Budapest) szerkesztője, majd (1968-tól) főszerkesztője. Nyugdíjba vonulása után haláláig az MTA Zenetudományi Intézet Bartók Archívumában dolgozott egyrészt a Bartók Béla Írásai könyvsorozat főszerkesztőjeként, másrészt a tervezett Bartók Béla Zeneműveinek Kritikai Összkiadása készülő mintakötetein mind kötetközreadóként (1–2. hegedű–zongoraszonáta), mind szerkesztőként (Cantata profana, Concerto zenekarra, Dalok énekhanghangra és zongorára, Népdalfeldolgozások énekhangra és zongorára, Vonósnégyesek stb.). Tudományos és szerkesztői munkája mellett kiemelkedő jelentőségűek alapvető és korszerű zenei könyvekből készült fordításai és közreadásai.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Színház

Új bemutatóval ünnepli Szakonyi Károlyt a Rózsavölgyi Szalon

Október 26-án, Szakonyi Károly 90. születésnapján mutatja be a Rózsavölgyi Szalon a drámaíró A hatodik napon című darabját, melyet Dicső Dániel rendező és Hárs Anna dramaturg bújtatott modern köntösbe.
Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.
Klasszikus magazin

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Klasszikus interjú

„Olyan ez, mint új partnerrel táncolni” – interjú Vadim Gluzmannal

A világszerte ismert hegedűművész a Liszt Ferenc Kamarazenekar meghívására jött hozzánk, és október 25-én a Zeneakadémia színpadán a koncertmesteri széket is elfoglalja. Csupán rövid időre, mert az est második felében már kettősversenyt játszik Várdai Istvánnal. Az első próba után beszélgettünk vele.
Klasszikus hír

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.