Klasszikus

Elhunyt Richard Hickox

2008.12.09. 00:00
Ajánlom
A brit karmester mindössze hatvan évet élt. Nevéhez fűződik a London Sinfonietta és a Collegium Musicum 90 barokk együttes megalapítása; az Endellion Music Festival és az olaszországi Spoleto Festival művészeti vezetője, 2005 óta pedig a sydney-i Opera Australia zeneigazgatója volt.

Az orgonistának indult Hickox Swansea-ban, Holt Choral Symphonyjának lemezfelvétele közben halt meg szívinfarktusban. Több mint háromszáz kiadványon közreműködött, köztük az 1996-ban Grammy-díjat nyert Peter Grimes dirigálása fűződik a nevéhez. 1992-ben Britten War Requiemjéért neki ítélték a Gramophone-díjat. A brit zenei élethez való hozzájárulásááért több kitüntetést kapott; az Elgar Társaság elnöke volt. Richard Hickox több mint 35 évig volt az Endellion Music Festival művészeti vezetője, és ugyanezt a pozíciót töltötte be a Northern Sinfoniánál is. A 80-as évek közepe óta állandó vendégkarmesterként dolgozott a London Symphonic Orchestránál, és a 70-es évek végétől vezette a zenekar kórusát. Öt évig volt az olaszországi Spoleto Festival művészeti vezetője, ahol dirigálta a Rózsalovagot, A ravasz rókácskát, valamint a Háború és békét. Hat évig állt a BBC National Orchestra Wales élén, ahol örökös karmesterré választották. Simon Standage hegedűművésszel 1990-ben alapította a Collegium Musicum 90 barokk együttest. Vendégkarmesterként dolgozott a Bajor Rádió Zenekarával, a lipcsei Gewandhaus zenekarával, az Orchestre de Paris val, a New York-i Filharmonikusokkal, a San Diego-i Szimfonikus Zenekarral és a Philadelphia Orchestrával. Három éve nevezték ki az Opera Australia zeneigazgatójának. Ebbéli minőségben vezényelte A három narancs szerelmesét és a Ruszalkát.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.