Klasszikus

Elhunyt Richard Hickox

2008.12.09. 00:00
Ajánlom
A brit karmester mindössze hatvan évet élt. Nevéhez fűződik a London Sinfonietta és a Collegium Musicum 90 barokk együttes megalapítása; az Endellion Music Festival és az olaszországi Spoleto Festival művészeti vezetője, 2005 óta pedig a sydney-i Opera Australia zeneigazgatója volt.

Az orgonistának indult Hickox Swansea-ban, Holt Choral Symphonyjának lemezfelvétele közben halt meg szívinfarktusban. Több mint háromszáz kiadványon közreműködött, köztük az 1996-ban Grammy-díjat nyert Peter Grimes dirigálása fűződik a nevéhez. 1992-ben Britten War Requiemjéért neki ítélték a Gramophone-díjat. A brit zenei élethez való hozzájárulásááért több kitüntetést kapott; az Elgar Társaság elnöke volt. Richard Hickox több mint 35 évig volt az Endellion Music Festival művészeti vezetője, és ugyanezt a pozíciót töltötte be a Northern Sinfoniánál is. A 80-as évek közepe óta állandó vendégkarmesterként dolgozott a London Symphonic Orchestránál, és a 70-es évek végétől vezette a zenekar kórusát. Öt évig volt az olaszországi Spoleto Festival művészeti vezetője, ahol dirigálta a Rózsalovagot, A ravasz rókácskát, valamint a Háború és békét. Hat évig állt a BBC National Orchestra Wales élén, ahol örökös karmesterré választották. Simon Standage hegedűművésszel 1990-ben alapította a Collegium Musicum 90 barokk együttest. Vendégkarmesterként dolgozott a Bajor Rádió Zenekarával, a lipcsei Gewandhaus zenekarával, az Orchestre de Paris val, a New York-i Filharmonikusokkal, a San Diego-i Szimfonikus Zenekarral és a Philadelphia Orchestrával. Három éve nevezték ki az Opera Australia zeneigazgatójának. Ebbéli minőségben vezényelte A három narancs szerelmesét és a Ruszalkát.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Innentől nem a gyerek hibája lesz, ha nem olvas

Az irodalom a szabadságról szól. Ha ezt a szabadságot nem adjuk meg az oktatással, ha nem mutatjuk meg a gyerekeknek, hogy talán éppen az olvasás az, amire ebben a számára is megterhelő, felgyorsult világban szüksége van, akkor tényleg nem az ő hibája lesz, hogy nem olvas. VÉLEMÉNY.
Könyv

Tóth Krisztina és Az arany ember: Hogyan jutottunk idáig?

Be akarja tiltani Jókait? Ki a felelős azért, hogy most mindenki irodalom kapcsán „anyázik” az interneten? Megválaszolunk mindent, amit tudni akar, de eddig nem mert megkérdezni Tóth Krisztina és a Jókai-rajongók összecsapásáról.
Vizuál

Lenyűgöző és groteszk életképeken elevenedik meg a szocializmus Budapestje

Ezernyolcszáz fotó került fel a Fortepan archívumába, amiket Kereki Sándor fotós, újságíró készített a hatvan-hetvenes években. Nézze meg galériánkat!
Klasszikus

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Színház

Az Alkotmánybíróság elé kerül az SZFE modellváltásának ügye

A Fővárosi Törvényszék az SZFE modellváltását előkészítő törvény semmissé tételét indítványozza az Alkotmánybíróság előtt. Erről az SZFE HÖK tájékoztatta a nyilvánosságot péntek este.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Klasszikus hír

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Klasszikus ajánló

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Klasszikus ajánló

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.