Klasszikus

Elhunyt Rosztropovics

2007.04.27. 00:00
Ajánlom
Hosszantartó betegség után elhunyt Msztyiszlav Rosztropovics, minden idők egyik legnagyobb gordonkaművésze, aki kiemelkedő hangszeres teljesítménye mellett hasonló kvalitásokat tudott felmutatni karmesterként is. Rosztropovics 80 éves volt.

Művészete számos kortárs zeneszerzőt ihletett újabb csellóművek megírására. A kis "Slava" – legalábbis ahogy édesapja hívta - 1927. március 27-én született Bakuban, Oroszországban. Lévén, hogy apja csellista, édesanyja pedig zongoraművész volt, nem csoda, hogy fiuk már három évesen gordonkázni kezdett a családfő irányítása alatt.

1931-ben Moszkvába költöztek. Slava itt adta első nyilvános koncertjét nyolc éves korában. 1939-41-ig a Központi Zeneiskola diákja volt, majd 1943-tól a Moszkvai Konzervatóriumban folytatta gordonkatanulmányait. Csellójátékra Kozolupov oktatta, zeneszerzésre Sebalinhoz és Sosztakovicshoz járt, aki később mindkét csellóversenyét neki ajánlotta (op. 107, 1959; op. 126, 1967). Egy ideig Prokofjev zenei titkáraként is működött.

A nagy áttörés 1950-ben következett be, amikor megnyerte a Prágai Gordonkaversenyt, s ezután koncertezni kezdett Oroszország szerte. Európa felé is megnyílt az út: első nyugati fellépése Firenzében volt 1951-ben. Ebben az időszakban történt meg, hogy megismerkedett a Bolsoi Opera ünnepelt szoprán énekesnőjével, Galina Visnevszkajá-val. Az ismeretségből szerelem, majd házasság lett. Rosztropovics 1956-os londoni, majd a New Yorki Carnegie Hallban tett bemutatkozásainak minden várakozáson felüli sikere azonnal világsztárrá tette őt.

Benjamin Britten öt darabot írt és ajánlott neki: 3 szóló szvitet, egy szonátát és a Cselló Szimfóniát. Rosztropovics karmesterként Londonban debütált, valamint Washingtonban 1977-ben. Ugyanebben az évben a washingtoni szimfonikusok zeneigazgatójává választották. Érdekesség, hogy Bach hat csellószvitjét csak 69 éves korában, 1996-ban vette lemezre, mikor már egy egész élet zenei tapasztalatai álltak mögötte. A hosszú művészévek során együtt dolgozott többek között Isaac Sternnel, Herbert von Karajannal, David Oistrakh-hal, Leonard Bernsteinnel, Svjatoslav Richterrel, Seiji Ozawaval és Maxim Vengerovval.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.