Klasszikus

Elhunyt Sir Neville Marriner

2016.10.02. 14:56
Ajánlom
A lovagi címmel kitüntetett angol karmester 92 éves volt.

Október másodikán elhunyt az Academy of St. Martin in the Fields kamarazenekar alapítója - olvasható a hivatalos honlapon.  Paul Aylieff elnök a közleményben Sir Neville Marriner hagyatékát méltatta, és mindenkit biztosított arról, hogy a zenekar alapítójának emlékéhez méltóan folytatják majd a munkát. 

Sir Neville Marriner 1924-ben az angliai Lincolnban született. Pályáját hegedűsként kezdte, és eleinte kamarazenei formációkban, kvartettekben és triókban játszott, majd a Londoni Szimfonikus Zenekar tagja lett. Dirigensi karrierjét viszonylag későn, negyvenöt évesen kezdte 1969-ben, amikor az Egyesült Államokban Pierre Monteux-nél folytatott tanulmányai után – az 1958 óta működő Academy of St. Martin in the Fields mellé – megalakította a Los Angeles-i Kamarazenekart. 

Sir Neville Marriner

Sir Neville Marriner (Fotó/Forrás: Müpa)

Két együttesével folytatott munkájára hamar felfigyelt a nemzetközi zenei élet, és a világ minden részéről kapott vendégkarmesteri meghívásokat. 1979-től a nyolcvanas évek végéig egyszerre töltötte be a Minnesotai Szimfonikusok és a Délnémet Rádió Zenekarának zeneigazgatói és első karmestere tisztét. Azóta a világ legnevesebb zenekarai – Bécs, Berlin, Párizs, Milánó, Athén, New York, Boston, San Francisco és Tokió szimfonikus együttesei – hívták meg rendszeresen dirigálni. 

Munkásságát II. Erzsébet királynő 1979-ben Brit Birodalmi Érdemrend, majd 1985-ben lovagi cím adományozásával ismerte el,  2015-ben pedig abrit becsületrend, az Order of the Companions of Honour tagjává avatta, de Sir Neville Marrinert szülőhazáján kívül Franciaország, Németország és Svédország is magas kitüntetésekben részesítette. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.