Klasszikus

Elhunyt Szőke Tibor

2009.02.06. 00:00
Ajánlom
A MÁV Szimfonikus Zenekar alapító karmesterét 2009 januárjában, Bécsben érte a halál. A magyar zenei előadóművészet egyik kiemelkedő alakja 96 évet élt.

Szőke Tibor 1912-ben született Budapesten. A fiatal tehetséges karnagyot Ferencsik János hívta az Operaházba az 1930-as években, ahol az elkövetkező éveket korrepetitorként, majd karmesterként töltötte. 1944-ben, egy Vigadóbeli koncertje után a művészöltözőben egy sorsdöntő beszélgetésre került sor, ahol Varga László, a MÁV elnöke a következőket mondta: "Ha majd véget ér ez a borzalom, és béke lesz, a vasútnak nem csak embereket és árut kell szállítani, hanem segíteni kell a lelki sebek begyógyulását. Erre a legalkalmasabb a művészet, a zene. Vállalná-e egy új zenekar vezetését?"

1945. májusára megalakult a MÁV Szimfonikus Zenekar, egy évre rá már megkezdődött az első bérleti sorozat a Zeneakadémián. 1947-ben a bécsi Musikvereinsaal-ban koncerteztek a MÁV Szimfonikusok, Bartók és Kodály műveit játszották alapító-karmesterük vezényletével. Időközben megalakult a "Gördülő Opera", mely az országszerte adott közel 600 operaelőadásával hosszú éveken keresztül próbálta kitörölni a fehér foltokat Magyarország zenei térképéről. A MÁV Szimfonikus Zenekar azóta a magyar kulturális élet fontos szereplőjévé vált, elismerést szerezve bel- és külföldön egyaránt.

Szőke Tibort a történelem arra kényszeríttette, hogy 1949-ben elhagyja az országot. A bécsi Staatsoper azonnal alkalmazta, majd az ott töltött sikeres évek után a Kölni Operába hívták. Szőke Tibor nevéhez fűződnek a His Master’s Voice-Columbia cég berlini stúdiójának sikeres produkciói, többek közt a Berlini Filharmonikusok és Herbert von Karajan, Elizabeth Schwartzkopf, Dietrich-Fishcer Diskau és a kor többi jelentős művészének lemezfelvételei. Ettől a cégtől ment nyugdíjba, de még hosszú éveken át, korát meghazudtoló aktív életet élt: tanított, nagyritkán dirigált, igazolt hegymászóként és hivatásos hegyimentőként az Alpok lejtőit járta.

1995-ben ünnepelte megalapításának ötvenedik évfordulóját a MÁV Szimfonikus Zenekar. Az ünnepi hangversenyen a Zeneakadémia Nagytermében – félévszázaddal az első alkalmat követően – az alapító karmester pálcája nyomán szólalt meg az együttes, amely ugyanazt a műsorszámot adta elő, amelyet a bécsi debütálás alkalmával mutatkozott be a nagyvilágnak: Bartók Béla-Kenessey Jenő Allegro Barbarója csendült fel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

A Fesztiválzenekar két tagja eljárt egy tüzes tangót, aztán lecsapott Stravinsky

Két pár táncos láb a hegedűszólamból, közös éneklés, és egy olyan Tavaszi áldozat, hogy a fal adta a másikat. Ezzel töltötte meg háromszor a Müpát a Fesztiválzenekar.
Zenés színház

Egy piszok erős nő az arab világban – A víg özvegy Dubajban

Állva tapsolta a közönség az Operettszínház A víg özvegy című előadását Dubajban, ahol három alkalommal látható Szabó Máté rendezése ezekben a napokban. Az alkotókat még az első előadás előtt sikerült utolérnünk.
Klasszikus

Hogyan hangzik Jerikó lerombolása a zene nyelvén? Händel a Zeneakadémián

Händel a barokk kor monumentális komponistája, zenéjének fensége máig megőrizte fényét. A Joshua viszont még hozzá képest is grandiózus.
Tánc

Így néznek ki a fizetések nemek szerint a balettban

A női vezetők hiánya a balettben régi vita tárgyát képezi. Azonban most elindult egy oldal, a Dance Data Project, ami új kérdéseket vet fel.
Könyv

"Várom a behívót, nem sürgetem, de nem is halogatom. Itt az ideje" – 30 éve halt meg Márai Sándor

Minden művét anyanyelvén írta. Szemlélete, világfelfogása, értékrendszere a polgári liberális hagyományban gyökerezett, amelynek értékeit egész életében megalkuvás nélkül védelmezte. Költőként indult, regényeivel, elbeszéléseivel, esszéivel mégis a magyar próza egyik mesterévé vált, színművei, hangjátékai is sikert arattak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus molnár levente

Megjelent Molnár Levente első szólóalbuma

A Liszt-díjas bariton több mint 70 perces, 13 áriát és egy duettet tartalmazó nagylemeze a Nagyok, melankolikusok, vidámak, hősök címet viseli.
Klasszikus kritika

A Fesztiválzenekar két tagja eljárt egy tüzes tangót, aztán lecsapott Stravinsky

Két pár táncos láb a hegedűszólamból, közös éneklés, és egy olyan Tavaszi áldozat, hogy a fal adta a másikat. Ezzel töltötte meg háromszor a Müpát a Fesztiválzenekar.
Klasszikus ajánló

Hogy lesz egy párkapcsolati drámából krimi?

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása február 23-án lesz hallható a 92.1-en, benne interjú hallható Kálid Artúrral, Szigetvári Dáviddal, Tóth Endrével és Zsuráfszky Zoltánnal.
Klasszikus interjú

Bencze Máté: "Sikerült olyan átütő erővel játszanom, hogy ez a közönségnek is átjöjjön"

Virtuózok közönségdíjas, Eurovision Young Musicians döntős, és múlt hétvégén a szerbiai FEMUS 2019 nemzetközi fúvósverseny minden elérhető díját is besöpörte. Európa egyik legmagasabb klasszikus zenészével, a 203 centis, 18 éves hajdúböszörményi szaxofonossal, Bencze Mátéval beszélgettünk.
Klasszikus hírek

José Cura a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek állandó vendégművésze lesz

A jövő évadtól induló együttműködés részeként november 13-án Verdi Requiemjét vezényli a Müpában az argentin művész.