Klasszikus

Elhunyt Szőke Tibor

2009.02.06. 00:00
Ajánlom
A MÁV Szimfonikus Zenekar alapító karmesterét 2009 januárjában, Bécsben érte a halál. A magyar zenei előadóművészet egyik kiemelkedő alakja 96 évet élt.

Szőke Tibor 1912-ben született Budapesten. A fiatal tehetséges karnagyot Ferencsik János hívta az Operaházba az 1930-as években, ahol az elkövetkező éveket korrepetitorként, majd karmesterként töltötte. 1944-ben, egy Vigadóbeli koncertje után a művészöltözőben egy sorsdöntő beszélgetésre került sor, ahol Varga László, a MÁV elnöke a következőket mondta: "Ha majd véget ér ez a borzalom, és béke lesz, a vasútnak nem csak embereket és árut kell szállítani, hanem segíteni kell a lelki sebek begyógyulását. Erre a legalkalmasabb a művészet, a zene. Vállalná-e egy új zenekar vezetését?"

1945. májusára megalakult a MÁV Szimfonikus Zenekar, egy évre rá már megkezdődött az első bérleti sorozat a Zeneakadémián. 1947-ben a bécsi Musikvereinsaal-ban koncerteztek a MÁV Szimfonikusok, Bartók és Kodály műveit játszották alapító-karmesterük vezényletével. Időközben megalakult a "Gördülő Opera", mely az országszerte adott közel 600 operaelőadásával hosszú éveken keresztül próbálta kitörölni a fehér foltokat Magyarország zenei térképéről. A MÁV Szimfonikus Zenekar azóta a magyar kulturális élet fontos szereplőjévé vált, elismerést szerezve bel- és külföldön egyaránt.

Szőke Tibort a történelem arra kényszeríttette, hogy 1949-ben elhagyja az országot. A bécsi Staatsoper azonnal alkalmazta, majd az ott töltött sikeres évek után a Kölni Operába hívták. Szőke Tibor nevéhez fűződnek a His Master’s Voice-Columbia cég berlini stúdiójának sikeres produkciói, többek közt a Berlini Filharmonikusok és Herbert von Karajan, Elizabeth Schwartzkopf, Dietrich-Fishcer Diskau és a kor többi jelentős művészének lemezfelvételei. Ettől a cégtől ment nyugdíjba, de még hosszú éveken át, korát meghazudtoló aktív életet élt: tanított, nagyritkán dirigált, igazolt hegymászóként és hivatásos hegyimentőként az Alpok lejtőit járta.

1995-ben ünnepelte megalapításának ötvenedik évfordulóját a MÁV Szimfonikus Zenekar. Az ünnepi hangversenyen a Zeneakadémia Nagytermében – félévszázaddal az első alkalmat követően – az alapító karmester pálcája nyomán szólalt meg az együttes, amely ugyanazt a műsorszámot adta elő, amelyet a bécsi debütálás alkalmával mutatkozott be a nagyvilágnak: Bartók Béla-Kenessey Jenő Allegro Barbarója csendült fel.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Minden este hazaviszek én is valamit” – interjú Schell Judittal

Mit tegyünk, hogy elkerüljük a szokásos párkapcsolati zsákutcákat? Hogyan építünk torlaszt és falakat a játszmáinkból? Ilyen és hasonló kérdésekre keresi a választ a Szeretetkert című előadás a Kultkikötőben július 27-én. Balatonszárszón négy kiváló színművész, Schell Judit, Jordán Adél, Mészáros Máté és Szervét Tibor várja a nézőket.
Zenés színház

„Csak akkor lehet szabadon alkotni, ha nincsenek félelmeink” – beszélgetés Tassonyi Balázzsal

Tassonyi Balázs elképesztően erős évadot tudhat maga mögött. A Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéves hallgatójaként 2024-ben debütált a Budapesti Operettszínház több előadásában is, és főszerepet kapott a Carmenben.
Vizuál

Nyaralástörténeti kiállítással nyílt meg a balatonfüredi Esterházy-kastély, amely újra régi fényében látható

A közelmúltban átadott Esterházy-kastély állandó kiállítása mélyebben foglalkozik a város kultúrtörténetével, minden oldalról körüljárva a gyógyvíz és a köré épült komplex gyógyászati központ múltját.
Zenés színház

Drámai kontúrok, finom árnyalatok – Richard Strauss Elektrája a Bajor Állami Operában

A legendás német rendező, Herbert Wernicke 1997-ben bemutatott Elektra-produkciója az idei évadban is szerepelt a Bajor Állami Opera műsorán, a produkció parádés szereposztással és kimeríthetetlen művészi energiával került színre.
Színház

Margaret Atwood az asszonyi hűségről szóló mítoszadaptációját is bemutatja a Gyulai Várszínház

A Gyulai Várszínház fesztiválprogramjának fontos csomópontjai a saját bemutatók, idén például négy olyan előadás, amelyet a színház részben saját fejlesztésben, részben koprodukciós partnerrel hoz létre.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Huszadik alkalommal rendezik meg a Crescendo Nyári Akadémiát

Július 21-én kezdődik a 20. Crescendo Nyári Akadémia és Fesztivál, melyre rekordszámú hallgató jelentkezett, hogy a mesterkurzus és fellépéseik által fejlődhessenek, és közösen ünnepelhessék a jubileumi eseménysorozatot.
Klasszikus ajánló

Európai és argentin tánczenék találkozása – Pápán lép fel a Pannon Ifjúsági Zenekar

Július utolsó előtti vasárnapján különleges zenei programra várja a hallgatóságot a Pannon Ifjúsági Zenekar Pápán, a lenyűgöző Esterházy-kastély udvarán: az elmúlt évszázadok dél-amerikai és európai zenéje ad egymásnak randevút az együttes tolmácsolásában.
Klasszikus kritika

Világrengető dallamok – az elmúlt száz évből származó zenéket játszottak a Berlini Konzerthausban

A modern kor mesterművei – ezzel a címmel hirdette évadzáró koncertjét a Berlini Konzerthaus Zenekara. Az együttes idén nagy hangsúlyt fektetett a 20-21. századi alkotásokra, már a szezon elején is hangversenyt szenteltek a témának.
Klasszikus hír

Osztrák és román versenyzők nyertek az 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyen

A Kokas Katalin és Kelemen Barnabás által kilenc éve életre hívott Fesztivál Akadémia Budapest keretében rendezték meg július 4. és 14. között Budapesten a 22 év alattiaknak szóló 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt.
Klasszikus ajánló

Idén is régizenei hétvégék várják a közönséget Eszterházán

Idén nyáron is Eszterházára invitálja a közönséget a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, ahol július 19. és augusztus 25. között hat hétvégén keresztül magas színvonalú, korhű hangszeres régizenei hangversenyeket rendeznek.