Klasszikus

Elhunyt Szőke Tibor

2009.02.06. 00:00
Ajánlom
A MÁV Szimfonikus Zenekar alapító karmesterét 2009 januárjában, Bécsben érte a halál. A magyar zenei előadóművészet egyik kiemelkedő alakja 96 évet élt.

Szőke Tibor 1912-ben született Budapesten. A fiatal tehetséges karnagyot Ferencsik János hívta az Operaházba az 1930-as években, ahol az elkövetkező éveket korrepetitorként, majd karmesterként töltötte. 1944-ben, egy Vigadóbeli koncertje után a művészöltözőben egy sorsdöntő beszélgetésre került sor, ahol Varga László, a MÁV elnöke a következőket mondta: "Ha majd véget ér ez a borzalom, és béke lesz, a vasútnak nem csak embereket és árut kell szállítani, hanem segíteni kell a lelki sebek begyógyulását. Erre a legalkalmasabb a művészet, a zene. Vállalná-e egy új zenekar vezetését?"

1945. májusára megalakult a MÁV Szimfonikus Zenekar, egy évre rá már megkezdődött az első bérleti sorozat a Zeneakadémián. 1947-ben a bécsi Musikvereinsaal-ban koncerteztek a MÁV Szimfonikusok, Bartók és Kodály műveit játszották alapító-karmesterük vezényletével. Időközben megalakult a "Gördülő Opera", mely az országszerte adott közel 600 operaelőadásával hosszú éveken keresztül próbálta kitörölni a fehér foltokat Magyarország zenei térképéről. A MÁV Szimfonikus Zenekar azóta a magyar kulturális élet fontos szereplőjévé vált, elismerést szerezve bel- és külföldön egyaránt.

Szőke Tibort a történelem arra kényszeríttette, hogy 1949-ben elhagyja az országot. A bécsi Staatsoper azonnal alkalmazta, majd az ott töltött sikeres évek után a Kölni Operába hívták. Szőke Tibor nevéhez fűződnek a His Master’s Voice-Columbia cég berlini stúdiójának sikeres produkciói, többek közt a Berlini Filharmonikusok és Herbert von Karajan, Elizabeth Schwartzkopf, Dietrich-Fishcer Diskau és a kor többi jelentős művészének lemezfelvételei. Ettől a cégtől ment nyugdíjba, de még hosszú éveken át, korát meghazudtoló aktív életet élt: tanított, nagyritkán dirigált, igazolt hegymászóként és hivatásos hegyimentőként az Alpok lejtőit járta.

1995-ben ünnepelte megalapításának ötvenedik évfordulóját a MÁV Szimfonikus Zenekar. Az ünnepi hangversenyen a Zeneakadémia Nagytermében – félévszázaddal az első alkalmat követően – az alapító karmester pálcája nyomán szólalt meg az együttes, amely ugyanazt a műsorszámot adta elő, amelyet a bécsi debütálás alkalmával mutatkozott be a nagyvilágnak: Bartók Béla-Kenessey Jenő Allegro Barbarója csendült fel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Klasszikus

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.