Klasszikus

Elhunyt Wolfgang Sawallisch

2013.02.24. 21:20
Ajánlom
A német karmester, zongoraművész, a Bajor Állami Opera volt első karnagya és igazgatója, a Bécsi Filharmonikusok egykori fő-zeneigazgatója nyolcvankilenc éves volt.

A művész halálának hírét a kegyeleti feladatokkal megbízott müncheni temetkezési vállalkozó erősítette meg a német sajtónak, hozzátéve, hogy a hozzátartozók szűk körben, a nyilvánosság kizárásával kívánnak búcsúzni a karmestertől.

Wolfgang Sawallisch 1957-ben, 34 évesen a Trisztán és Izoldát vezényelve minden idők legfiatalabb karnagyaként lépett fel a Bayreuthi Ünnepi Játékokon. 1960-tól tíz éven át vezette a Bécsi Filharmonikusokat, ezt követően huszonegy éven át volt a Bajor Állami Opera fő-zeneigazgatója, több éven át egyben igazgatója is. 1993-tól 2003-ig a Philadelphiai Filharmonikusokat vezette, mindemellett gyakran vezényelte a japán NHK Szimfonikus Zenekart is.

A Bécsi Filharmonikusok számára Sawallisch, akinek sikerült hidat vernie a hagyomány és a modernség közé, a 20. század egyik meghatározó dirigense volt - mondta róla Andreas Mailath-Pokorny bécsi városi kulturális tanácsnok. Horst Seehofer bajor miniszterelnök szerint Sawallisch halálával Bajorország olyan "zseniális zenészt és nemzetközi hírű karmestert" veszített el, aki kiemelkedő kulturális helyszínként vitte el a német tartomány hírét a világba.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.