Klasszikus

Elhunyt Yakov Kreizberg

2011.03.17. 08:05
Ajánlom
51 éves korában távozott az élők sorából a Monte Carló-i Filharmonikus Zenekar vezető karmestere és a Bécsi Szimfonikusok első vendégkarmestere.

Az orosz származású muzsikus a Holland Filharmonikus Zenekar és a Holland Kamarazenekar vezető karmestere is volt. A Bécsi Szimfonikusok első vendégkarmestereként március végén és április elején a bécsi Musikvereinban három koncertet - Weber, Sosztakovics és Dvorák egy-egy művéből álló programot - vezényelt volna, amelyet néhány nappal ezelőtt gyengélkedése miatt lemondani kényszerült, helyette Bertrand Billy lép pódiumra.

Yakov Kreizberg Szentpéterváron született 1959-ben. Ötéves korában kezdett zongorát tanulni. Fiatalon, 1976-ban emigrált az Egyesült Államokba, ahol Leonard Bernstein és Erich Leinsdorf mesterkurzusain tanult, majd Michael Tilson Thomas asszisztense lett a Los Angeles-i Filharmonikus Intézetben. 1986-ban New Yorkban vette át a Leopold Stokowski-díjat.

Visszatért Európába, előbb a Krefeld-Mönchengladbach Opera főzeneigazgatója volt, majd a 2000-2001-es szezonban a Berlini Komische Operben dolgozott. Mint első vendégkarmester gyakran dirigált a Bécsi Szimfonikusok bregenzi fesztiváleseményein. Bruckner VII. szimfóniájának felvételéért 2006-ban Grammy-díjra jelölték, 2007-ben az osztrák művészet és tudomány rendjének tiszti keresztjével ismerték el.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.