Klasszikus

Elhunyt Zámbó István karnagy

2007.09.17. 00:00
Ajánlom
Szeptember 16-án vasárnap, hetvenöt éves korában elhunyt Zámbó István karnagy, Liszt-díjas, érdemes művész.

Zámbó István 1932-ben született Székesfehérváron. 1956-ban szerzett diplomát a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Vásárhelyi Zoltán, Gárdonyi Zoltán, Ligeti György és Szöllősy András tanítványaként. 1956-67-ig a veszprémi Csermák Antal Zeneiskola tanára, igazgató-helyettese, a megyei zeneiskolák szakfelügyelője volt. 1967-81-ig városi zeneigazgató karmester, 1976-92-ig a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára. 1981-90-ig a Honvéd Férfikar vezető karnagya. 1990-95-ig a veszprémi Dohnányi Zeneművészeti Szakközépiskola igazgatója volt. Művészeti vezetőként ő indította el 1965-ben az Országos Kamarazenekari Fesztivált.

1956-ban megalakította Veszprém Város Vegyeskarát és Szimfonikus Zenekarát, melyeket 25 évig vezetett. A kórussal nemzetközi versenyeken több I. díjat nyertek (Arezzo, Gorizia, Llangollen, Debrecen, BBC). A Magyar Rádióban számos felvételt készített a MR Énekkarával, a Honvéd Férfikarral és Veszprémi Vegyeskarával. Az Europa Cantat műhelyvezetője volt Namurben, Brémában, Grazban, majd művészeti vezetőként dolgozott Veszprémben. A Magyar Zeneművészek Szövetségének Elnökségi tagja volt. CD lemezei közül Charpentier Te Deuma és a Liszt-kantáták felvételei világpremierek voltak. Művészi munkásságát számos magyar és nemzetközi díjjal jutalmazták. 1977-ben Liszt Ferenc-díjat kapott, ugyanabban az évben elnyerte a BBC zenei nagydíját. 1981-ben érdemes művésszé választották.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A muzsika hangja szigorú valósága

Talán nem meglepő, hogy számos musicalhez hasonlóan a Broadway színpadáról vászonra álmodott, öt Oscar-díjjal jutalmazott és minden idők ötödik legjövedelmezőbb filmjeként számon tartott A muzsika hangját is valós események ihlették, arról viszont már kevés szó esik, hogy a szereplők olyannyira az életből csöppentek a képernyőre, illetve a színpadra, hogy a szerzők még a neveket sem változtatták meg.
Vizuál

Mindig farmernadrágot viselt – Szomjas Györgyre emlékezett Gelencsér Gábor

Az április 7-én elhunyt filmrendező, Szomjas György művei is láthatók lesznek a Műcsarnok hamarosan megnyíló, filmesek fotóit bemutató tárlatán, ám készítőjük már nem lehet jelen a megnyitón. Gelencsér Gábor filmtörténész búcsúzott tőle a Műcsarnok oldalán.
Plusz

Elhunyt Fülöp herceg

Életének századik évében elhunyt Fülöp edinburghi herceg, a brit uralkodó, II. Erzsébet királynő férje – közölte pénteken a Buckingham-palota.
Vizuál

Elhunyt Szomjas György

Megrendülten olvastuk a Magyar Filmművészek Szövetsége gyászhírét, miszerint 2021. április 7-én, 80 éves korában otthonában, szerettei körében elhunyt Szomjas György filmrendező. 
Klasszikus

Film készült a Szózat regényes történetéről – Nézze meg online, itt!

A Szózat és a zene kapcsolatáról beszélget Juhász Anna irodalmár és Becze Szilvia, a Bartók Rádió szerkesztő-műsorvezetője a Budapesti Filharmóniai Társaság legújabb dokumentumfilmjében.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.
Klasszikus Film

Film készült a Szózat regényes történetéről – Nézze meg online, itt!

A Szózat és a zene kapcsolatáról beszélget Juhász Anna irodalmár és Becze Szilvia, a Bartók Rádió szerkesztő-műsorvezetője a Budapesti Filharmóniai Társaság legújabb dokumentumfilmjében.
Klasszikus nekrológ

„Komoly lényét én nem tudtam nem szájtátva csodálni” – búcsú Tallér Zsófiától

Április 6-án, 50 éves korában elhunyt Tallér Zsófia Erkel- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerző, a Zeneakadémia és az SZFE oktatója. A kivételes művészről M. Tóth Géza Balázs Béla-díjas filmrendező emlékezett meg a Freeszfe Egyesület oldalán.
Klasszikus ajánló

Online koncertvetítés keretében hallhatók John Williams legismertebb dallamai

A Los Angeles-i Filharmonikusok egy korábbi évadnyitó koncertjén filmzenei gálaesttel tisztelgett az ötszörös Oscar-díjas John Williams előtt, ahol olyan művek csendültek fel nagyzenekari hangszerelésben, mint a Csillagok háborúja, A birodalom visszavág vagy a Schindler listája zenéje. A koncertfilm április 10-11-ig között online megtekinthető.
Klasszikus ajánló

Egy hétvége a vonósnégyesek bűvöletében

Idén a Budapest Quartet Weekend tematikája a születésének 160. jubileumát ünneplő cseh zeneszerző óriás, Antonin Dvořák köré épül április 16-18. között.