Klasszikus

„Elindultam szép hazámból”

2005.12.06. 00:00
Ajánlom
A kettős Bartók évforduló alkalmából fenti címmel hirdeti meg Kárpát-medencei ifjúsági zenei játékát társult szervezetekkel együtt a Magyar Zenei Tanács. A játéksorozat fővédnöke Vásárhelyi Gábor, Bartók Béla jogutódja.

A játék témaköre felöleli Bartók életének fontos állomásait, színpadi alkotásait, szimfonikus kompozícióit, kamarazenéjét, zongoramuzsikáját, dalait és kórusműveit. A szervezők és a támogatók lehetővé teszik, hogy a sorozat minden résztvevő csapata térítésmentesen megkaphassa a felkészüléshez szükséges könyveket és a hozzájuk társított zenei anyagot. A felkészülés szövegi és zenei forrásai adottak, mindenki számára azonosak.

A vetélkedő részterületei:
- zenefelismerés
- ismertető adott művekről kiselőadás formájában
- Bartók által gyűjtött népdalok vagy könnyebb Bartók-kórusművek éneklése
- Bartók életrajzi adatai

A játékos vetélkedő zsűrijének tagjai egyetemi és főiskolai tanárok: zeneszerzők, zenetörténészek, hangszeres és énekes előadóművészek.

A jelentkezés feltételei:
Erdélyi, kárpátaljai, felvidéki, délvidéki, burgenlandi és magyarországi középiskolák (kivéve középfokú zenei tanintézetek) 15-19 éves diákjai 6 fős csapatainak jelentkezését várják. Egy iskola egy csapattal nevezhet.
A jelentkezés határideje: 2005. december 15. A felkészüléshez szükséges anyagot legkésőbb 2006. január 10-ig minden résztvevő iskola kézhez kapja.

Az elődöntők tervezett időpontjai:
- 2006. február 25-26., Erdély
- 2006. március 3., Magyarország
- 2006. március 26., Felvidék
- 2006. március 31., Burgenland
- 2006. április 1-2., Kárpátalja
- 2006. április 7., Délvidék

A döntő 2006. május 14-én lesz Budapesten. A továbbjutott csapatok meghívást kapnak, költségeiket a Magyar Zenei Tanács fizeti. Jelentkezni az alábbi címen lehet: Magyar Zenei Tanács, 1364 Budapest, Pf. 47. Tel.: (36 1) 318 4243. Fax: (36 1) 317-8267. E-mail: hmc@hmc.axelero.net.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.