Klasszikus

„Elindultam szép hazámból”

2005.12.06. 00:00
Ajánlom
A kettős Bartók évforduló alkalmából fenti címmel hirdeti meg Kárpát-medencei ifjúsági zenei játékát társult szervezetekkel együtt a Magyar Zenei Tanács. A játéksorozat fővédnöke Vásárhelyi Gábor, Bartók Béla jogutódja.

A játék témaköre felöleli Bartók életének fontos állomásait, színpadi alkotásait, szimfonikus kompozícióit, kamarazenéjét, zongoramuzsikáját, dalait és kórusműveit. A szervezők és a támogatók lehetővé teszik, hogy a sorozat minden résztvevő csapata térítésmentesen megkaphassa a felkészüléshez szükséges könyveket és a hozzájuk társított zenei anyagot. A felkészülés szövegi és zenei forrásai adottak, mindenki számára azonosak.

A vetélkedő részterületei:
- zenefelismerés
- ismertető adott művekről kiselőadás formájában
- Bartók által gyűjtött népdalok vagy könnyebb Bartók-kórusművek éneklése
- Bartók életrajzi adatai

A játékos vetélkedő zsűrijének tagjai egyetemi és főiskolai tanárok: zeneszerzők, zenetörténészek, hangszeres és énekes előadóművészek.

A jelentkezés feltételei:
Erdélyi, kárpátaljai, felvidéki, délvidéki, burgenlandi és magyarországi középiskolák (kivéve középfokú zenei tanintézetek) 15-19 éves diákjai 6 fős csapatainak jelentkezését várják. Egy iskola egy csapattal nevezhet.
A jelentkezés határideje: 2005. december 15. A felkészüléshez szükséges anyagot legkésőbb 2006. január 10-ig minden résztvevő iskola kézhez kapja.

Az elődöntők tervezett időpontjai:
- 2006. február 25-26., Erdély
- 2006. március 3., Magyarország
- 2006. március 26., Felvidék
- 2006. március 31., Burgenland
- 2006. április 1-2., Kárpátalja
- 2006. április 7., Délvidék

A döntő 2006. május 14-én lesz Budapesten. A továbbjutott csapatok meghívást kapnak, költségeiket a Magyar Zenei Tanács fizeti. Jelentkezni az alábbi címen lehet: Magyar Zenei Tanács, 1364 Budapest, Pf. 47. Tel.: (36 1) 318 4243. Fax: (36 1) 317-8267. E-mail: hmc@hmc.axelero.net.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Mi az a tritónusz, és miért nevezték az ördög hangközének?

Schiff András egy interjúban nemrégen a tritónusz hangközével jellemezte Magyarországot. De vajon tudjuk, mi ez? És tényleg be volt tiltva a középkorban?
Klasszikus

A zene olyan, mint a pszichoanalízis

Fejérvári Zoltán november 20-án, illetve a rá következő két estén a Budapesti Fesztiválzenekarral lép pódiumra a Müpában. A külföldön is sikeres zongoraművész beszélgetésünkben elmondta, hogy miért jó egyedül zenélni, miért jó kamarázni, és mi köze mind ennek a pszichoterápiához.
Zenés színház

Először csendült fel az Egyesült Államokban a Bánk bán

Tizenötezer néző volt kíváncsi a magyar kultúrát népszerűsítő, vasárnap zárult kéthetes rendezvénysorozat előadásaira New Yorkban.
Klasszikus

Akit Kodály még személyesen instruált – Perényi Miklós

Azt vallja, egy zeneművet eljátszani csak a kezdet: elmélyedni, újrajátszani, folyton keresni, mint az aranyásó, ez a zenész feladata. Perényi Miklós Kult50-ben megjelent portréja.
Klasszikus

Elkápráztatnak új Rameau-lemezükkel Vashegyi György együttesei

Vashegyi György együttesei, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar lemezre vették Rameau ma már ritkaságnak számító operáját, a Naïst, és a kritika elismerését is kivívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hangfelvétel

Ezt hallani kell: Rahmanyinov Chopint játszik

Az orosz zeneszerző, aki negyvenöt éves korában határozta el, hogy zongoraművész lesz, egy 1919-es felvételen Chopin Asz-dúr keringőjét játssza. Lélegzetelállító!
Klasszikus beszámoló

Átkelni az Urálon Berezovszkijjal

Egyszerre különleges, és első pillantásra kissé rendhagyó összeállítással készült Borisz Berezovszkij A Zongora című sorozatban rendezett idei koncertjére, melyet a Zeneakadémia Nagytermében adott november 9-én.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo fia végigfényképezte a Virtuózok koncertjét – íme a fotók!

„Istenem! Annyi érzelem van bennem a Virtuózokkal kapcsolatban!” – mondta a koncert után José Plácido Domingo, a világhírű tenor fia.
Klasszikus kult50

Akit Kodály még személyesen instruált – Perényi Miklós

Azt vallja, egy zeneművet eljátszani csak a kezdet: elmélyedni, újrajátszani, folyton keresni, mint az aranyásó, ez a zenész feladata. Perényi Miklós Kult50-ben megjelent portréja.
Klasszikus hír

Draskóczky Gábort díjazta az Amerikai Hegedűtársaság

A clevelandi hangszertársaság minden évben díjakat ad át a legjobb vonós hangszerek és vonók készítőinek.