Klasszikus

„Elindultam szép hazámból…” - döntő

2006.05.14. 00:00
Ajánlom
Ma 11 órától a Magyar Kultúra Alapítvány Székházában kerül sor a Magyar Zenei Tanács középiskolások számára rendezett Kárpát-medencei Bartók vetélkedőjének döntőjére - hallgassa a Bartók Rádión élőben!

A játék témaköre felöleli Bartók életének fontos állomásait, színpadi alkotásait, szimfonikus kompozícióit, kamarazenéjét, zongoramuzsikáját, dalait és kórusműveit. A vetélkedőre 64 csapat jelentkezett erdélyi, kárpátaljai, felvidéki, délvidéki, burgenlandi és magyarországi középiskolákból. Minden résztvevő csapat megkapta a felkészüléshez szükséges könyveket és a hozzájuk társított zenei anyagot. A felkészülés szövegi és zenei forrásai adottak, mindenki számára azonosak.

A háromfordulós játék március 3-án vette kezdetét. A 64 csapat összesen 12 alapjátékon mérte össze tudását, ahonnan 24 csapat jutott tovább az elődöntőbe. Az elődöntők április folyamán kerültek megrendezésre.

Hallgassa meg a döntőt Bartók Rádióban az éterben, vagy a cikk végén található linkre kattintva!

A döntőbe jutott csapatok:

Szent István Gimnázium, Esztergom
Mikes Kelemen Elméleti Líceum, Sepsiszentgyörgy
Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium, Budapest
Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium, Nyíregyháza
Leopold Mozart Zeneiskola, Budaörs
Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma és Kollégiuma, Pécs
Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola, Munkács
Magyar Tannyelvű Vállalkozói Magánszakközépiskola, Alsóbodok

Játékvezetők:

Solymosi Tari Emőke, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Budapesti Tanárképző Intézete és a Szent István Király Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola tanára,
Varga Károly, főiskolai vezető tanár, a Magyar Rádió munkatársa,

A zsűri tagjai:

Csengery Adrienne, operaénekes, a Magyar Zenei Tanács elnöke,
Demény Attila, zeneszerző, a Romániai Magyar Zenetársaság elnöke
Kovács Sándor, zenetörténész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára,
Magyar Kornél, a Bartók Rádió vezető szerkesztője
Sebő Ferenc, zenetörténész, a Hagyományok Háza művészeti igazgatója, a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetének munkatársa

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Megkezdte munkáját Antal Zsolt az SZFE Elméleti Intézetének élén

Sára Balázs és Bodolay Géza után újabb intézetvezető kezdte meg munkáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.
Jazz/World

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.
Színház

Online tartja legújabb bemutatóját a Pesti Színház

Elmesélhető-e a 20. század történelme egyetlen család, ház vagy kő történetén keresztül? Marius von Mayenburg A kő című drámájában generációról generációra hagyományozott titkok, falakba eltemetett történetek kerülnek felszínre, megértetve valamit saját múltunkból, de leginkább a jelenünkből. Michal Dočekal, a Prágai Városi Színházak igazgatójának rendezése december 5-én látható élő stream formájában.
Színház

Auksz Éva: Szerencsére az élet visszaigazolta, hogy jó úton vagyok

A Partitúra december 5-én, szombaton 14.30-tól Dunaújvárosban kalandozik. Itt született a zenés és prózai előadásokban is emlékezetes alakításokat nyújtó Auksz Éva, aki színházi elfoglaltságai miatt nem tudott jelen lenni a Partitúra dunaújvárosi forgatásán, egykori néptáncos fellépéseinek helyszínén, a Bartók Kamaraszínházban, ahol Őze Áron, az intézmény igazgatója vitte körbe a stábot. Auksz Éva ugyanakkor a Fidelio.hu-nak mesélt fiatalkori útkereséséről, mesteréről, Iglódi Istvánról, és egy különleges előadásról, amely a Rózsavölgyi Szalonban megy majd – a korlátozó intézkedések feloldása után.
Jazz/World

„Lesz még, aki rákérdez a hamisságra?” – Megérkezett Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint új klipje

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint úgy döntöttek, hogy a pandémia okán lelassult időben nem egyben adják ki új lemezüket, hanem havonta bemutatnak egy-egy dalt. Íme a legújabb.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Ferencváros díszpolgára lett Kurtág György

Ferencváros díszpolgára díjat adományozott Kurtág György zeneszerzőnek Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere.
Klasszikus ajánló

Közönség nélkül tartják meg a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét

Közönség nélkül tartják meg a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét, mivel Ausztriában január 7-ig tilos közönség előtt koncerteket tartani.
Klasszikus ajánló

30. születésnapját ünnepli az Orfeo Zenekar

A zenekar Haydn és Mozart-művekből álló koncerttel ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját 2021. január 19-én a Zeneakadémián.
Klasszikus mvm

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM

A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői tizenharmadik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjazott, ez alkalommal először bárki ingyenesen nyomon követhette az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án, az mvmjuniorprima.hu oldalon.