Klasszikus

Elismerő kritikát közölt a Concerto Budapest londoni koncertjéről a Times

2022.06.09. 10:35
Ajánlom
„Csípjék el őket a turnén, amíg lehet” – így ajánlja a Times szakírója a budapesti együttest, akiket felállva ünnepelt a londoni közönség június 6-án a Cadogan Hallban.

Ahogy az elmúlt napokban hírt adtunk róla, brit turnéra indult a Concerto Budapest, aminek első állomása a londoni Cadogan Hall volt. A mintegy ezer főt befogadó koncertterem – ahogy arról a színes, díszes üvegablakok is tanúskodnak – korábban templomként funkcionált, és egy több mint száz éves orgonával is rendelkezik. A kétezres években alakították át hangversenyteremmé, és azóta is a brit főváros komolyzene-rajongóinak egyik kedvenc helye.

A Concerto Budapest Bartók, Mozart és Beethoven műveivel lépett fel hétfő este, az együttest Keller András vezette, a szólista Angela Hewitt volt. A közönség nagy lelkesedéssel ünnepelte őket, a ráadásszám után – Brahms V. magyar tánc – felállva tapsoltak.

A londoni Times szakírója, Rebecca Franks négycsillagos kritikájában elismerően szólt a zenekarról:

„Sohasem hallott róluk? Jegyezze meg a nevüket. A magyar zenekar igazán jó, és az izgatott csevegés alapján, amit a sorok közt hallottam, ezzel a Cadogan közönsége is egyetért.”

A kritikus megemlíti, hogy az egykori Postazenekar – névváltoztatás és megújulás után – Keller András vezetése alatt vált jelentős tényezővé, aki „80 fős kamaraegyüttesként” gondolta újra a szimfonikus zenekart. Kiemeli a hangzás intenzitását, az örömteli atmoszférát és a zenészek egymás közötti élénk interakcióit.

A koncertről ugyancsak négycsillagos kritikát közölt a nagynevű összművészeti portál, a The Arts Desk. Bernard Hughes kritikus szerint Bartók Concertójának zárótételében „kirobbanó energiák” szabadultak fel, a tagok arcain pedig folyamatosan öröm és izgalom tükröződött. Az írás név szerint említi a brácsaszólam első pultját, és méltatja a hegedűsből karmesterré váló Keller Andrást, aki „gondosan kidolgozott” mozdulatokkal vezényel.

A koncert után nyilatkozott nekünk Dr. Edvi Péter, a zenekar főigazgatója: „A sikernek mindig örülünk, de ennél többet jelentenek a jó kritikák, hiszen ezek a jövőben is megnyithatják majd az utat a jövőbeli meghívások előtt. Már most ígéretet kaptunk egy Egyesült Államokbeli turnéra. Úgy gondolom, a Concerto Budapest sikere egyben Magyarországé is, a magyar kultúráé.” 

Szabó Stein Imre, a Concerto Budapest nemzetközi stratégiai tanácsadója szerint „London áttörés volt, és beteljesítette az álmainkat.” Hozzátette: a turné folytatódik, de az első állomáson, a brit fővároson különösen sok múlott. Úgy tűnik, Londonnak valóban tetszett a magyar szimfonikus zenekar.

A Concerto Budapest június 9-én már Birminghamben zenél, a koncertet este fél 9-től a Bartók Rádió élőben közvetíti.

Fejléckép: Keller András (fotó/forrás: Cseke Csilla / Concerto Budapest)

Brit turnéra indult a Concerto Budapest, és velük megyünk mi is

Kapcsolódó

Brit turnéra indult a Concerto Budapest, és velük megyünk mi is

Keller András szimfonikus együttese Londontól Edinburgh-ig utazik Angela Hewitt világhírű zongoraművésszel, Mozart, Beethoven és Bartók műveit játsszák a brit közönségnek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Leszámolás a paraszti kultúrával – megnéztük az év egyik legszebb filmjét

A Parasztok című filmet látni olyan, mintha végigjárnánk egy hatalmas múzeumot, és hosszasan elidőznénk valamennyi műalkotás előtt – szellemileg megterhelő, mégis eksztatikus művészi élményt jelent.
Klasszikus

Elhunyt Rolla János

A Kossuth-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének oktatója és korábbi tanszékvezetője hetvenkilenc éves volt – tudatta a szomorú hírt a Zeneakadémia.
Vizuál

Elhunyt Andresz Kati

A színházi munkái mellett szinkronszerepeiről is híres színésznőt, akinek különleges hangja számos filmet tett emlékezetessé, hatvannyolc éves korában érte a halál.
Klasszikus

Ragyogó sötétségem – beszélgetés Érdi Tamással

Érdi Tamás zongoraművész december 17-én a Benczúr Házban ad ünnepre hangoló koncertet, az Egész nap karácsony rendezvény záróakkordjaként.
Könyv

Vámos Miklós: Remek megragadása annak, mi is a szépirodalom

Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Állandó rovatában ezúttal Sasha Marianna Salzmann Az emberben legyen szép minden című kötetével foglalkozik.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Duplalemezzel ünnepli fennállása hatvanadik évét a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Az együttes új dupla albumán közönségkedvenc felvételek is helyet kaptak. A jubileum alkalmából jelent meg Egy viharos nap című zenés mesekönyvük is. 
Klasszikus gyász

„Micsoda tűz gyúlt benne a színpadon” – Vass Lajos emlékezik Rolla Jánosra

A hetvenkilenc éves korában elhunyt Kossuth-díjas hegedűművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar egykori koncertmestere több szállal kötődött az Óbudai Társaskörhöz, ahol legutolsó koncertjét is adta. Emlékét az intézmény igazgatója, Vass Lajos idézte fel.
Klasszikus gyász

Elhunyt Rolla János

A Kossuth-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének oktatója és korábbi tanszékvezetője hetvenkilenc éves volt – tudatta a szomorú hírt a Zeneakadémia.
Klasszikus interjú

A revü világát idézi meg a Szolnoki Szimfonikusok újévi gálája

Január 20-án tizedik alkalommal tart újévköszöntő hangversenyt a Szolnoki Szimfonikus Zenekar. A különleges jubileum alkalmából Patkós Imrével, az együttes ügyvezető-szakmai igazgatójával beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Koppándi Jenővel lép fel az Anima Musicae

Folytatódik a zene lelkéről elnevezett kamarazenekar nagy sikernek örvendő sorozata, amelyen hazánk kiváló hegedűművészei vezetik egy-egy hangverseny erejéig az együttest.