Klasszikus

Elismerő kritikát közölt a Concerto Budapest londoni koncertjéről a Times

2022.06.09. 10:35
Ajánlom
„Csípjék el őket a turnén, amíg lehet” – így ajánlja a Times szakírója a budapesti együttest, akiket felállva ünnepelt a londoni közönség június 6-án a Cadogan Hallban.

Ahogy az elmúlt napokban hírt adtunk róla, brit turnéra indult a Concerto Budapest, aminek első állomása a londoni Cadogan Hall volt. A mintegy ezer főt befogadó koncertterem – ahogy arról a színes, díszes üvegablakok is tanúskodnak – korábban templomként funkcionált, és egy több mint száz éves orgonával is rendelkezik. A kétezres években alakították át hangversenyteremmé, és azóta is a brit főváros komolyzene-rajongóinak egyik kedvenc helye.

A Concerto Budapest Bartók, Mozart és Beethoven műveivel lépett fel hétfő este, az együttest Keller András vezette, a szólista Angela Hewitt volt. A közönség nagy lelkesedéssel ünnepelte őket, a ráadásszám után – Brahms V. magyar tánc – felállva tapsoltak.

A londoni Times szakírója, Rebecca Franks négycsillagos kritikájában elismerően szólt a zenekarról:

„Sohasem hallott róluk? Jegyezze meg a nevüket. A magyar zenekar igazán jó, és az izgatott csevegés alapján, amit a sorok közt hallottam, ezzel a Cadogan közönsége is egyetért.”

A kritikus megemlíti, hogy az egykori Postazenekar – névváltoztatás és megújulás után – Keller András vezetése alatt vált jelentős tényezővé, aki „80 fős kamaraegyüttesként” gondolta újra a szimfonikus zenekart. Kiemeli a hangzás intenzitását, az örömteli atmoszférát és a zenészek egymás közötti élénk interakcióit.

A koncertről ugyancsak négycsillagos kritikát közölt a nagynevű összművészeti portál, a The Arts Desk. Bernard Hughes kritikus szerint Bartók Concertójának zárótételében „kirobbanó energiák” szabadultak fel, a tagok arcain pedig folyamatosan öröm és izgalom tükröződött. Az írás név szerint említi a brácsaszólam első pultját, és méltatja a hegedűsből karmesterré váló Keller Andrást, aki „gondosan kidolgozott” mozdulatokkal vezényel.

A koncert után nyilatkozott nekünk Dr. Edvi Péter, a zenekar főigazgatója: „A sikernek mindig örülünk, de ennél többet jelentenek a jó kritikák, hiszen ezek a jövőben is megnyithatják majd az utat a jövőbeli meghívások előtt. Már most ígéretet kaptunk egy Egyesült Államokbeli turnéra. Úgy gondolom, a Concerto Budapest sikere egyben Magyarországé is, a magyar kultúráé.” 

Szabó Stein Imre, a Concerto Budapest nemzetközi stratégiai tanácsadója szerint „London áttörés volt, és beteljesítette az álmainkat.” Hozzátette: a turné folytatódik, de az első állomáson, a brit fővároson különösen sok múlott. Úgy tűnik, Londonnak valóban tetszett a magyar szimfonikus zenekar.

A Concerto Budapest június 9-én már Birminghamben zenél, a koncertet este fél 9-től a Bartók Rádió élőben közvetíti.

Fejléckép: Keller András (fotó/forrás: Cseke Csilla / Concerto Budapest)

Brit turnéra indult a Concerto Budapest, és velük megyünk mi is

Kapcsolódó

Brit turnéra indult a Concerto Budapest, és velük megyünk mi is

Keller András szimfonikus együttese Londontól Edinburgh-ig utazik Angela Hewitt világhírű zongoraművésszel, Mozart, Beethoven és Bartók műveit játsszák a brit közönségnek.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

E. T. A. Hoffmann Mozarttól kölcsönözte a nevét

1776. január 24-én született a német romantika kiemelkedő írója, Az arany virágcserép, valamint a Diótörő és Egérkirály szerzője, aki annyira tisztelte Wolfgang Amadeus Mozartot, hogy még a nevét is felvette.
Zenés színház

Súlyosan megsérült a Budapesti Operettszínház egyik táncosa a terézvárosi házomlásnál

Június 27-én, a reggeli órákban leomlott egy ház tetőszerkezete a 6. kerületi az Aradi utca és Jókai utca sarkán. A leeső szerkezeti elemek a Jókai utcára zuhantak, maguk alá temetve a Budapesti Operettszínház egyik táncművészét, aki éppen próbára tartott.
Színház

„Kételyek és kétségek visznek előre” – Beszélgetés Blaskó Péterrel

Hamarosan a Nemzeti Színházban is látható lesz Blaskó Péter „családi előadása”, a GRANE – Képzelgések a Peer Gynt nyomán, amelyet lánya, Blaskó Borbála rendezett, és fia is szerepel a Bethlen Téri Színház produkciójában. A színművésszel ősztől Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című drámájában is találkozhatunk, Udvaros Dorottya oldalán.
Vizuál

Last Minute kiállítások június utolsó hetére

Ezúttal olyan ritkaságszámba menő csoportos és egyéni tárlatokra hívjuk fel a figyelmet, amelyek ezen a héten még megnézhetők. A válogatásban szerepel vadonatúj kiállítótér rég nem látott művésszel, jól ismert galéria 24 kortárs művész munkáját bemutató tárlattal, valamint digitális művészeti triennálé.
Klasszikus

Új vizekre hajózhatunk a Nemzeti Filharmonikusok új évadában

Régi és új zene, különleges hangszeres művek és egész estés operaprodukciók, beavatókoncertek és kórushangversenyek várják a közönséget a 2022/23-as évadában a Nemzeti Filharmonikusok koncertjein.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Új vizekre hajózhatunk a Nemzeti Filharmonikusok új évadában

Régi és új zene, különleges hangszeres művek és egész estés operaprodukciók, beavatókoncertek és kórushangversenyek várják a közönséget a 2022/23-as évadában a Nemzeti Filharmonikusok koncertjein.
Klasszikus beszámoló

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Klasszikus hír

Fiatal művészeknek szervez mesterkurzust Miranda Liu

A New Millenium Nemzetközi Akadémia (NMIA) minőségi oktatást és online tanulási lehetőségeket kínál feltörekvő kreatív művészeknek, akik egy mesterkurzus keretein belül tanulhatnak világhírű zenészektől, művészmenedzserektől és szakértőktől.
Klasszikus ajánló

Újabb fellépőket jelentett be a Liszt Ünnep – jön az első Isolation Budapest 

Elton John kedvenc előadóját, a berlini Berghaint is meghódító, sötét, intim hangulatú balladáiról ismert torontói énekesnőt, és a brit The Times 2021-es favoritját is elhozza Budapestre a Liszt Ünnep és az Akvárium Klub vadonatúj zenei minifesztiválja, amelyre június 24-én kezdődik meg a jegyértékesítés.
Klasszikus hír

Schiff András kapta az idei Bach-medált

A Lipcse városa által 2003-ban alapított díjat Johann Sebastian Bach műveinek kimagasló interpretációjáért ítélték oda Schiff Andrásnak. Korábban többek között Gustav Leonhardt, Sir John Eliot Gardiner, Ton Koopman, Nikolaus Harnoncourt vagy Robert Levin munkásságát ismerték el a díjjal.