Klasszikus

Elítélték a diáklányt, aki savat öntött osztálytársa mélyhegedűtokjába

2017.08.15. 15:00
Ajánlom
A bíróság "kifejezetten gonosznak" nevezte a 17 éves lány tettét, amelynek következtében a hangszer szintén 17 éves tulajdonosának jobb lába maradandó károsodást szenvedett.
21 hónap letöltendő szabadságvesztésre ítélte az edinborough-i bíróság Emily Bowent,

aki 2016 szeptemberében  egy zenekari próba után csempészte a kénsavat egy másik lány, Molly Young hangszertokjába - adta hírül a The Violin Channel

Mindkét lány a középiskolai zenekarban játszott - Emily Bowen klarinéton, Molly Young mélyhegedűn -, ahonnan a "tehetséges muzsikusnak" nevezett  támadó kimaradozott, amikor a korábbi barátja randevúzni kezdett az áldozattal. 2016 szeptember 29-én mindketten részt vettek egy iskolai próbán, utána pedig az erre kijelölt polcokon hagyták a hangszereiket - számolt be az eset részleteiről korábban a BBC.   

Képünk illusztráció!

Képünk illusztráció! (Fotó/Forrás: Boston Globe / Getty Images Hungary)

A bírósági meghallgatáson elhangzottak szerint Bowen vásárolt egy flakon lefolyótisztítót, amiben 91 százalékos kénsav volt. Ezt elrejtette az iskolai szekrényében. Amikor az osztályterem, ahol a hangszeres próbákat tartották, kiürült, visszaosont és beleöntötte a savat a riválisa hangszertokjába, ahogy korábban kitervelte.

"A gyanúsított belépett a zeneterembe és levette a lány brácsájának tokját.

Kinyitotta és ráöntötte a lefolyótisztítót a hangszerre és a táska belsejébe. A tokot pedig visszatette a polcra"

- ismertette az eseményeket az ügyész, Aidan Higgins. "Amikor az áldozat bement a szobába, észrevette, hogy tojásszag van. Levette a tokját, amiből abban a pillanatban ráömlött a piros folyadék a jobb lábára. Lenézve látta, hogy a harisnyája szétment és intenzív égő fájdalmat érzett a lábában."

A támadót egy szemtanú segítségével azonosították: egy diáktársa látta, ahogy a zeneteremben guggol tíz perccel az előtt, hogy a lányra ömlött a sav.

Az áldozat lába súlyosan megégett és maradandó sérüléseket szenvedett, annak ellenére, hogy több plasztikai sebészeti beavatkozáson is átesett már. Az áldozatnál ezen kívül pszichológiai problémák is felmerültek, emellett "hirtelen fájdalmai vannak és idegkárosodást is szenvedett" a jobb lábában. Több lézeres kezelésen is átesett az égési sérülések miatt - hangzott el a bíróságon.

Az edinburgh-i bíróság szerint a tinédzser az esetet megelőzően kutatást végzett a sajtóban a savas támadásokról, különösen arról olvasott cikkeket, hogy a savtámadások elkövetői milyen hosszú börtönbüntetésre számíthatnak. 

Képünk illusztráció!

Képünk illusztráció! (Fotó/Forrás: Boston Globe / Getty Images Hungary)

A támadást megelőző időszakban utánanézett a témának, így mindenki közül éppen önnek nagyon is tisztában kellett lennie azzal, milyen borzalmas következményei vannak

annak, ha ezzel a módszerrel ijesztenek rá egy fiatal nőre" - mondta a bíróságon  Michael O'Grady rendőr.  "Az ön hibájából egy fiatal nő szörnyű megpróbáltatásokon megy keresztül és mind fizikailag, mind pszichésen az egész életére szóló sérüléseket szenvedett.”

A 17 éves támadó a vád szerint gondatlanul és vétkesen járt el, amikor kénsavat öntött a hegedűtokba, mivel tudnia kellett, hogy amikor az áldozat leveszi azt a polcról, a kénsav ráömlik és azzal is, hogy ez milyen súlyos sérüléseket és maradandó sérülést okoz.

A támadáskor szintén 17 éves áldozat a történtek miatt kimaradt az iskolából és az autósoktatását is el kellett halasztania a sérülések miatt. A támadás a hangszert is tönkretette.

A védelem arra hivatkozott, hogy Bowen autista és a támadás idején depressziós is volt. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.