Klasszikus

Elítélték a diáklányt, aki savat öntött osztálytársa mélyhegedűtokjába

2017.08.15. 15:00
Ajánlom
A bíróság "kifejezetten gonosznak" nevezte a 17 éves lány tettét, amelynek következtében a hangszer szintén 17 éves tulajdonosának jobb lába maradandó károsodást szenvedett.
21 hónap letöltendő szabadságvesztésre ítélte az edinborough-i bíróság Emily Bowent,

aki 2016 szeptemberében  egy zenekari próba után csempészte a kénsavat egy másik lány, Molly Young hangszertokjába - adta hírül a The Violin Channel

Mindkét lány a középiskolai zenekarban játszott - Emily Bowen klarinéton, Molly Young mélyhegedűn -, ahonnan a "tehetséges muzsikusnak" nevezett  támadó kimaradozott, amikor a korábbi barátja randevúzni kezdett az áldozattal. 2016 szeptember 29-én mindketten részt vettek egy iskolai próbán, utána pedig az erre kijelölt polcokon hagyták a hangszereiket - számolt be az eset részleteiről korábban a BBC.   

Képünk illusztráció!

Képünk illusztráció! (Fotó/Forrás: Boston Globe / Getty Images Hungary)

A bírósági meghallgatáson elhangzottak szerint Bowen vásárolt egy flakon lefolyótisztítót, amiben 91 százalékos kénsav volt. Ezt elrejtette az iskolai szekrényében. Amikor az osztályterem, ahol a hangszeres próbákat tartották, kiürült, visszaosont és beleöntötte a savat a riválisa hangszertokjába, ahogy korábban kitervelte.

"A gyanúsított belépett a zeneterembe és levette a lány brácsájának tokját.

Kinyitotta és ráöntötte a lefolyótisztítót a hangszerre és a táska belsejébe. A tokot pedig visszatette a polcra"

- ismertette az eseményeket az ügyész, Aidan Higgins. "Amikor az áldozat bement a szobába, észrevette, hogy tojásszag van. Levette a tokját, amiből abban a pillanatban ráömlött a piros folyadék a jobb lábára. Lenézve látta, hogy a harisnyája szétment és intenzív égő fájdalmat érzett a lábában."

A támadót egy szemtanú segítségével azonosították: egy diáktársa látta, ahogy a zeneteremben guggol tíz perccel az előtt, hogy a lányra ömlött a sav.

Az áldozat lába súlyosan megégett és maradandó sérüléseket szenvedett, annak ellenére, hogy több plasztikai sebészeti beavatkozáson is átesett már. Az áldozatnál ezen kívül pszichológiai problémák is felmerültek, emellett "hirtelen fájdalmai vannak és idegkárosodást is szenvedett" a jobb lábában. Több lézeres kezelésen is átesett az égési sérülések miatt - hangzott el a bíróságon.

Az edinburgh-i bíróság szerint a tinédzser az esetet megelőzően kutatást végzett a sajtóban a savas támadásokról, különösen arról olvasott cikkeket, hogy a savtámadások elkövetői milyen hosszú börtönbüntetésre számíthatnak. 

Képünk illusztráció!

Képünk illusztráció! (Fotó/Forrás: Boston Globe / Getty Images Hungary)

A támadást megelőző időszakban utánanézett a témának, így mindenki közül éppen önnek nagyon is tisztában kellett lennie azzal, milyen borzalmas következményei vannak

annak, ha ezzel a módszerrel ijesztenek rá egy fiatal nőre" - mondta a bíróságon  Michael O'Grady rendőr.  "Az ön hibájából egy fiatal nő szörnyű megpróbáltatásokon megy keresztül és mind fizikailag, mind pszichésen az egész életére szóló sérüléseket szenvedett.”

A 17 éves támadó a vád szerint gondatlanul és vétkesen járt el, amikor kénsavat öntött a hegedűtokba, mivel tudnia kellett, hogy amikor az áldozat leveszi azt a polcról, a kénsav ráömlik és azzal is, hogy ez milyen súlyos sérüléseket és maradandó sérülést okoz.

A támadáskor szintén 17 éves áldozat a történtek miatt kimaradt az iskolából és az autósoktatását is el kellett halasztania a sérülések miatt. A támadás a hangszert is tönkretette.

A védelem arra hivatkozott, hogy Bowen autista és a támadás idején depressziós is volt. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Bemutatták a Természetes fényt a Berlinalén – A sajtóvisszhangokból válogattunk

Kedden, a Berlinale második napján mutatták be Nagy Dénes Természetes fény című nagyjátékfilmjét. A magyar alkotást méltató külföldi kritikákból válogattunk.
Plusz

Anthony Hopkins… ááá, ehhez már nem lehet mit hozzátenni!

A hazai sajtón is végigsöpört a 83 éves angol színészlegenda legújabb videója. Nézze meg, hányféleképp találtak rajta fogást az egyes orgánumok. Szubjektív sajtószemle
Klasszikus

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Vizuál

Klausztrofób kollázs az emberi diszfunkcióról – Fliegauf Bence új filmje a Berlinalén debütált

Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című filmjét a Berlinale harmadik napján láthattuk. Soha nincs könnyű dolga annak a rendezőnek, aki egy sikeres epizódfilm folytatására adja a fejét, ugyanis mindenki az elsőhöz fogja mérni az újat. Nem tettek másként a kritikusok sem. A filmről megjelent véleményekből válogattunk.
Vizuál

Enyedi Ildikó kémthriller sorozattervét díjazták a Berlinalén

A Balaton Brigád című sorozatot kilenc másik tervvel szemben találták a legjobbnak a Berlinale Co-Pro Series nevű rendezvényén – írta meg a hvg.hu.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Klasszikus interjú

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Klasszikus hír

Bartók nevét viseli a Müpa új fesztiválja

Online zajlik a Bartók Tavasz Művészeti Hetek április 2. és 18. között. Nemcsak a Müpából, hanem Európa neves hangversenytermeiből is közvetítenek koncerteket, amelyeket a közönség ingyenesen láthat a képernyőkön. Mutatjuk, milyen programok lesznek.
Klasszikus ajánló

Csajkovszkij legnépszerűbb zongoraversenyével lép fel Farkas Gábor

Farkas Gábor zongoraművész közreműködésével ad online hangversenyt a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Nánási Henrik vezényletével csütörtökön a Zeneakadémiáról.
Klasszikus online közvetítés

Feledkezzünk bele a klasszikus zene dallamaiba!

A Filharmónia Magyarország novemberben nyitotta meg virtuális koncerttermét, így a vírushelyzethez alkalmazkodva folytatják missziójukat és népszerűsítik a klasszikus zenét. Az élő közvetítések a Filharmónia közösségi oldalain követhetőek. Márciusban közel húsz koncerten hallhatja a közönség hazánk legkiválóbb zenekarait, művészeit.