Klasszikus

Eljött Beethoven ideje Bécsben

2016.03.31. 11:12
Ajánlom
"Épp itt az ideje, hogy ismét Beethoven-ciklust játsszanak a Bécsi Szimfonikusok" - mondta Philippe Jordan főzeneigazgató az új szezon bemutatásán a bécsi Színházmúzeumban.

Ennek megfelelően Beethoven teljes szimfonikus repertoárját és 64 további zeneszerző műveit játsszák a 2016-2017-es szezonban a Bécsi Szimfonikusok. A főzeneigazgató azonban azt is hozzátette, hogy „túl vakmerő lenne egyből Beethovennel kezdeni”, ezért a kilenc szimfóniát 2017. február 25. és június 22. között négy blokkban játssza majd a zenekar.

Bécsi Szimfonikusok

Bécsi Szimfonikusok

Philippe Jordan főzeneigazgató 33 alkalommal vezényli a Bécsi Szimfonikusokat, mellette 29 vendégkarmester lép fel a szezonban; többek között Georges Petre, Rudolf Buchbinder és Manfred Honeck.

A zenekarnak sűrű éve lesz; 150 fellépést terveznek, ezek közül 104 Bécsben lesz, a többi pedig Kínában, egy kínai turné keretében, melyre tavasszal kerül sor.

A szezon szólistái között lesz Renaud Capucon csellóművész és Till Fellner zongoraművész, Jean-Yves Thibaudet zongoraművész pedig hét koncerten is közreműködik. Először lép fel a Bécsi Filharmonikusokkal Simone Kermes koloratúrszoprán és Yefim Bronfam zongoraművész.

Tudjuk, mit fog hallgatni a 2016/2017-es évadban

Fenyő László, Bogányi Gergely, Andrej Gavrilov, Szuvanaj Akiko és Marie-Elisabeth Hecker is színpadra lép a Pannon Filharmonikusokkal (PFZ) a következő évadban Budapesten, a zenekar hagyományos Müpa-sorozatában.

A húsz nemzet 127 zenészét foglalkoztató Bécsi Filharmonikusok teljes költségvetése a következő szezonra 18,76 millió euró. Ebből 12,85 millió euró támogatásból származik, amelynek 98 százalékát Bécs város adta.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Zenés színház

Spielberg egy 17 éves, ismeretlen lányt választott a West Side Story női főszerepére

Steven Spielberg egy nyílt szereplőválogatáson feltűnt, ismeretlen 17 éves lányra bízta Maria szerepét a West Side Story új filmes feldolgozásában.
Klasszikus

Ilyen lenne a #10éveskihívás kedvenc zeneszerzőinkkel

A közösségi médiában hódít a 10 éves kihívás, azaz a #10yearschallenge. Megnéztük, milyen lenne, ha a legnagyobb zeneszerzők is posztolnának fotót és szöveget.
Vizuál

A naiv festő, aki egy szenttől kapta tudását

60 év felett kezdett el festeni, és úgy vált az egyik meghatározó roma művésszé itthon, hogy csak két általánost végzett el. Balázs Jánosnak nem volt könnyű élete, de mindig elfogadta sorsát - egyedül az alkotás érdekelte.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hollywood

Gustavo Dudamel csillagot kapott a Hollywoodi Hírességek Sétányán

Ráadásul John Williams azt mondta rá, hogy egy géniusz.
Klasszikus galéria

Ismerd meg a fényképészt, aki utánozhatatlan fotókat készít klasszikus zenészekről

Vízben ázó cselló, fegyverként használt fagottok, a térben eltévedt vonósnégyes. Nikolaj Lund fotóművészete minden, csak nem unalmas.
Klasszikus hír

Ők kaptak KÓTA-díjat idén

Erdei Péter, Szabó Dénes és Fekete Gyula is KÓTA-díjat kapott. Mutatjuk a teljes listát!
Klasszikus hír

Lajtha-díjjal tüntették ki Balog József zongoraművészt

Balog József zongoraművész vehette át a Lajtha László Alapítvány Kuratóriumának díját a magyar kultúra napján Budapesten, a Bartók Rádió Lajtha-emlékkoncertjén.
Klasszikus magazin

Ilyen lenne a #10éveskihívás kedvenc zeneszerzőinkkel

A közösségi médiában hódít a 10 éves kihívás, azaz a #10yearschallenge. Megnéztük, milyen lenne, ha a legnagyobb zeneszerzők is posztolnának fotót és szöveget.