Klasszikus

Eljött Beethoven ideje Bécsben

2016.03.31. 11:12
Ajánlom
"Épp itt az ideje, hogy ismét Beethoven-ciklust játsszanak a Bécsi Szimfonikusok" - mondta Philippe Jordan főzeneigazgató az új szezon bemutatásán a bécsi Színházmúzeumban.

Ennek megfelelően Beethoven teljes szimfonikus repertoárját és 64 további zeneszerző műveit játsszák a 2016-2017-es szezonban a Bécsi Szimfonikusok. A főzeneigazgató azonban azt is hozzátette, hogy „túl vakmerő lenne egyből Beethovennel kezdeni”, ezért a kilenc szimfóniát 2017. február 25. és június 22. között négy blokkban játssza majd a zenekar.

Bécsi Szimfonikusok

Bécsi Szimfonikusok

Philippe Jordan főzeneigazgató 33 alkalommal vezényli a Bécsi Szimfonikusokat, mellette 29 vendégkarmester lép fel a szezonban; többek között Georges Petre, Rudolf Buchbinder és Manfred Honeck.

A zenekarnak sűrű éve lesz; 150 fellépést terveznek, ezek közül 104 Bécsben lesz, a többi pedig Kínában, egy kínai turné keretében, melyre tavasszal kerül sor.

A szezon szólistái között lesz Renaud Capucon csellóművész és Till Fellner zongoraművész, Jean-Yves Thibaudet zongoraművész pedig hét koncerten is közreműködik. Először lép fel a Bécsi Filharmonikusokkal Simone Kermes koloratúrszoprán és Yefim Bronfam zongoraművész.

Tudjuk, mit fog hallgatni a 2016/2017-es évadban

Fenyő László, Bogányi Gergely, Andrej Gavrilov, Szuvanaj Akiko és Marie-Elisabeth Hecker is színpadra lép a Pannon Filharmonikusokkal (PFZ) a következő évadban Budapesten, a zenekar hagyományos Müpa-sorozatában.

A húsz nemzet 127 zenészét foglalkoztató Bécsi Filharmonikusok teljes költségvetése a következő szezonra 18,76 millió euró. Ebből 12,85 millió euró támogatásból származik, amelynek 98 százalékát Bécs város adta.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.