Klasszikus

Eljött Beethoven ideje Bécsben

2016.03.31. 11:12
Ajánlom
"Épp itt az ideje, hogy ismét Beethoven-ciklust játsszanak a Bécsi Szimfonikusok" - mondta Philippe Jordan főzeneigazgató az új szezon bemutatásán a bécsi Színházmúzeumban.

Ennek megfelelően Beethoven teljes szimfonikus repertoárját és 64 további zeneszerző műveit játsszák a 2016-2017-es szezonban a Bécsi Szimfonikusok. A főzeneigazgató azonban azt is hozzátette, hogy „túl vakmerő lenne egyből Beethovennel kezdeni”, ezért a kilenc szimfóniát 2017. február 25. és június 22. között négy blokkban játssza majd a zenekar.

Bécsi Szimfonikusok

Bécsi Szimfonikusok

Philippe Jordan főzeneigazgató 33 alkalommal vezényli a Bécsi Szimfonikusokat, mellette 29 vendégkarmester lép fel a szezonban; többek között Georges Petre, Rudolf Buchbinder és Manfred Honeck.

A zenekarnak sűrű éve lesz; 150 fellépést terveznek, ezek közül 104 Bécsben lesz, a többi pedig Kínában, egy kínai turné keretében, melyre tavasszal kerül sor.

A szezon szólistái között lesz Renaud Capucon csellóművész és Till Fellner zongoraművész, Jean-Yves Thibaudet zongoraművész pedig hét koncerten is közreműködik. Először lép fel a Bécsi Filharmonikusokkal Simone Kermes koloratúrszoprán és Yefim Bronfam zongoraművész.

Tudjuk, mit fog hallgatni a 2016/2017-es évadban

Fenyő László, Bogányi Gergely, Andrej Gavrilov, Szuvanaj Akiko és Marie-Elisabeth Hecker is színpadra lép a Pannon Filharmonikusokkal (PFZ) a következő évadban Budapesten, a zenekar hagyományos Müpa-sorozatában.

A húsz nemzet 127 zenészét foglalkoztató Bécsi Filharmonikusok teljes költségvetése a következő szezonra 18,76 millió euró. Ebből 12,85 millió euró támogatásból származik, amelynek 98 százalékát Bécs város adta.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Könyv

Szabó Magda személyes pillanatai

Szabó Magda minden művében az emberi lélek titkait kutatta állhatatosan. Most azonban az ő titkai tárulhatnak fel ebben a különleges fényképalbumban, amelynek lapjain az írónő egész élete megelevenedik. Galéria
Plusz

Alinda ezúttal Ónodi Esztert kérdezte

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Ónodi Eszterrel kitértek arra is, hogy a népszerű színésznő lehetett volna zenész is, sőt szóba került, milyen a “rocker”, az “ufó” és a”libapásztor” Eszter.
Zenés színház

Ingyenes szabadtéri előadással ünnepli fennállása 150. évfordulóját a Bécsi Operaház

Az előadások mellett szintén premierekkel és kiállításokkal várja az intézmény az operabarátokat május 25-én és 26-án.
Klasszikus

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyerek

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Klasszikus ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör programjaiból

Felolvasószínház, Seress Rezső-est, filmzenei és születésnapi koncertek –  az évad végén is műfaji sokszínűség várja a vendégeket az Óbudai Társaskörben.
Klasszikus ajánló

Schubertiáda a kismartoni Esterházy kastélyban

Schubertiádák: így nevezték az 1820-as évek elejétől azokat a társasági összejöveteleket, amelyeknek középpontjában Franz Schubert és muzsikája álltak és ezt a címet viseli a classic.Esterházy koncertsorozat következő, június 15-i koncertje is.
Klasszikus cselló

Különdíjat érdemelt Kokas Dóra Bécsben

A Vienna Classic Strings zenei versenyen különdíjban részesült Kokas Dóra csellóművész. A döntőben Alexey Shor kortárs szerző és Sosztakovics darabjait játszotta.
Klasszikus virtuózok

Mi a televízióhoz értünk, ők a komolyzenéhez: így született a Virtuózok

A Virtuózok stábjának talán legrégebbi tagja a Virtuózok kreatív vezetője, Szarvas Szilvia. Még nem is létezett a műsor, mikor már dolgozott Peller Mariann-nal, a komolyzenei tehetségkutató kitalálójával.