Klasszikus

Elkeltek már a bérletek a Nemzeti Filharmonikus Zenekar új évadjára

2004.05.13. 00:00
Ajánlom
Hogyan tervezi a következő évadot a Nemzeti Filharmonikus Zenekar? Az új hangversenytermük jövő tavaszra készül el, az eddigit, a Vígadót lebontják.

- Milyen évad elé néznek?

- Kellemes, kényelmes, ha úgy tetszik konvencionális - hogy maradjunk az alliterációnál - évad elé, viszonylag kevesebb kísérletezés lesz, mint az elmúlt években, de hát meg is kell, hogy mondjam, hogy nem lehet minden évben kísérletezni – mondta el Kocsis Zoltán zongoraművész, a zenekar főzeneigazgatója. Kell, hogy egy olyan évad is legyen, amelyben jól bevált repertoár darabok mellett olyan művek is elhangzanak, amelyek elég gyakran hangzanak fel. Ha arra gondolok, hogy a Bruckner V. szimfónia, amit Theodor Gusulbart fog vezényelni, már ritkaságnak számít, akkor azt mondhatnám, hogy hajrá, előre a konvencionalitás felé is.

- Slágerévadot akarnak csinálni, amire bejön a közönség?

- Gyakorlatilag ezt szeretnénk, lehet, hogy a közönségbázisunk kiszélesedett, amely nyilvánvalóan a minőségnek köszönhető, de azt, is mondhatnám, hogy azért eléggé nagy rizikó egy Zeneakadémiához szokott közönséget úgymond áttelepíteni a Lágymányosi-híd pesti hídfőjéhez, még akkor is, hogyha tagadhatatlan, hogy ott a parkolási lehetőség jobb, de mindenképpen szokatlan környék. Az épület mellett naponta elhajtok, egyelőre érdekesnek találom. Márciusban lesz az ünnepélyes megnyitó, mi kifejezetten gondolunk arra, hogy kihasználjuk a terem lehetőségeit. Fixaideám, hogy bizonyos műveket újra és újra elő kell venni, biztos, hogy néhány évadon belül Schönberg dalokat megint megcsináljuk, Strauss Alpesi szimfóniájára gondolok, amivel most turnéztunk Spanyolországban, két olyan teremben, ami megfelel a leendő koncerttermünknek.

- Azért mondjon valamit a programról is, a műsorról is.

- Rögtön itt van a nyitókoncert, amelyen Dohnányi Szimfonikus percek öt tételes zenekari szvitje véleményem szerint Dohnányinak talán a legsikerültebb zenekari műve hangzik el. Bartók második zongoraversenyét játssza Ránki Dezső és utána Schubert nagy C-dúr szimfónia következik a második részben. Ebből én nem tudom eldönteni, hogy melyik a húzóbb név, Schubert vagy Ránki Dezső. Bartók biztosan nem, mert valljuk be őszintén, hogy nem igazán a rangjához méltón kezelik.

- Hány koncertet terveznek?

- Húsznál is több a koncertek száma, jönnek a vendégek is, rögtön a nyitókoncert után Kobajasi Kenicsiró fogja vezényelni a zenekart. Szó nincs arról, hogy köztünk bármiféle személyi ellentét lenne. Sőt, rögtön elfogadtam a felkérését Liszt Sz-dúr zongoraversenyt fogom játszani ezen a koncerten. Csajkovszkij ötödik szimfóniáját fogja vezényelni a második részben. Aztán szokásos karácsonyi koncertünk, amely Szenteste előtt egy nappal lesz, december 23-án, ez a koncert, tökéletesen B-dúrban van. Egy Haydn szimfónia, egy Mozart hegedűverseny, Schubert B-dúr szimfóniája, a második és ezen kívül a B-dúr polonéz, amelyet Kelemen Barnabás fedezett fel a számomra. Aztán januárban egy olasz programot dirigálok, a kamarazenét is nagyon fontosnak tartom. A zenekar művészeiből alakult különböző formációk, kamaraegyüttesek is fognak koncerteket adni.

- A bérleteket elkezdték már árusítani?

- A bérleteket szerintem el is adtuk.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Klasszikus

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Ilyen lenne a #10éveskihívás kedvenc zeneszerzőinkkel

A közösségi médiában hódít a 10 éves kihívás, azaz a #10yearschallange. Megnéztük, milyen lenne, ha a legnagyobb zeneszerzők is posztolnának fotót és szöveget.
Klasszikus óbudai danubia zenekar

Baráth Emőke és az Óbudai Danubia koncertjét közvetítjük élőben

Pénteken este Händel műveiből ad koncertet a világszerte ismert magyar énekesnő az ÓDZ kíséretével. Ha nem tud ott lenni a BMC-ben, kövesse az eseményt a Fidelio Facebook oldalán.
Klasszikus magazin

Így szóltak azok a hangszerek, amikre Mozart, Haydn, Händel vagy Beethoven komponáltak

A Felvilágosodás Korának Zenekara jóvoltából most egyesével meghallgathatjuk, milyen hangszerekre írták műveiket a legnagyobb klasszicista és barokk szerzők.
Klasszikus ajánló

Könnyed kortárs kalandok az Óbudai Társaskörben

A Budapest Saxophone Quartet szaxofonosaival folytatódik a kortárszenei sorozat, először ad magyar nyelvű sanzonestet Szilágyi Enikő, lesz filmvetítés, visszatérnek Seress Rezső-slágerei, nem maradnak el az operarészletek, lesz medley és mashup – az Óbudai Társaskör februári kínálatából szemezgettünk.
Klasszikus ajánló

Berlioz ritkán hallható brácsaversenyét adja elő Szűcs Máté

A Harold Itáliában is elhangzik a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén, amelyet a Müpa után a Pesti Vigadóban is megismétel az együttes.