Klasszikus

Elkeltek már a bérletek a Nemzeti Filharmonikus Zenekar új évadjára

2004.05.13. 00:00
Ajánlom
Hogyan tervezi a következő évadot a Nemzeti Filharmonikus Zenekar? Az új hangversenytermük jövő tavaszra készül el, az eddigit, a Vígadót lebontják.

- Milyen évad elé néznek?

- Kellemes, kényelmes, ha úgy tetszik konvencionális - hogy maradjunk az alliterációnál - évad elé, viszonylag kevesebb kísérletezés lesz, mint az elmúlt években, de hát meg is kell, hogy mondjam, hogy nem lehet minden évben kísérletezni – mondta el Kocsis Zoltán zongoraművész, a zenekar főzeneigazgatója. Kell, hogy egy olyan évad is legyen, amelyben jól bevált repertoár darabok mellett olyan művek is elhangzanak, amelyek elég gyakran hangzanak fel. Ha arra gondolok, hogy a Bruckner V. szimfónia, amit Theodor Gusulbart fog vezényelni, már ritkaságnak számít, akkor azt mondhatnám, hogy hajrá, előre a konvencionalitás felé is.

- Slágerévadot akarnak csinálni, amire bejön a közönség?

- Gyakorlatilag ezt szeretnénk, lehet, hogy a közönségbázisunk kiszélesedett, amely nyilvánvalóan a minőségnek köszönhető, de azt, is mondhatnám, hogy azért eléggé nagy rizikó egy Zeneakadémiához szokott közönséget úgymond áttelepíteni a Lágymányosi-híd pesti hídfőjéhez, még akkor is, hogyha tagadhatatlan, hogy ott a parkolási lehetőség jobb, de mindenképpen szokatlan környék. Az épület mellett naponta elhajtok, egyelőre érdekesnek találom. Márciusban lesz az ünnepélyes megnyitó, mi kifejezetten gondolunk arra, hogy kihasználjuk a terem lehetőségeit. Fixaideám, hogy bizonyos műveket újra és újra elő kell venni, biztos, hogy néhány évadon belül Schönberg dalokat megint megcsináljuk, Strauss Alpesi szimfóniájára gondolok, amivel most turnéztunk Spanyolországban, két olyan teremben, ami megfelel a leendő koncerttermünknek.

- Azért mondjon valamit a programról is, a műsorról is.

- Rögtön itt van a nyitókoncert, amelyen Dohnányi Szimfonikus percek öt tételes zenekari szvitje véleményem szerint Dohnányinak talán a legsikerültebb zenekari műve hangzik el. Bartók második zongoraversenyét játssza Ránki Dezső és utána Schubert nagy C-dúr szimfónia következik a második részben. Ebből én nem tudom eldönteni, hogy melyik a húzóbb név, Schubert vagy Ránki Dezső. Bartók biztosan nem, mert valljuk be őszintén, hogy nem igazán a rangjához méltón kezelik.

- Hány koncertet terveznek?

- Húsznál is több a koncertek száma, jönnek a vendégek is, rögtön a nyitókoncert után Kobajasi Kenicsiró fogja vezényelni a zenekart. Szó nincs arról, hogy köztünk bármiféle személyi ellentét lenne. Sőt, rögtön elfogadtam a felkérését Liszt Sz-dúr zongoraversenyt fogom játszani ezen a koncerten. Csajkovszkij ötödik szimfóniáját fogja vezényelni a második részben. Aztán szokásos karácsonyi koncertünk, amely Szenteste előtt egy nappal lesz, december 23-án, ez a koncert, tökéletesen B-dúrban van. Egy Haydn szimfónia, egy Mozart hegedűverseny, Schubert B-dúr szimfóniája, a második és ezen kívül a B-dúr polonéz, amelyet Kelemen Barnabás fedezett fel a számomra. Aztán januárban egy olasz programot dirigálok, a kamarazenét is nagyon fontosnak tartom. A zenekar művészeiből alakult különböző formációk, kamaraegyüttesek is fognak koncerteket adni.

- A bérleteket elkezdték már árusítani?

- A bérleteket szerintem el is adtuk.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Raktárvásárral zárja a nyarat a Libri

Hat napig várja váltakozó akciókkal és folyamatosan frissülő készlettel vásárlóit a Libri Kiadó a Szentendrei úton.
Klasszikus

Egzotikus és visszatérő vendégek Kaposváron – Kaposfest-napló 2.

A Kaposfest utolsó három napjáról szól alábbi írásunk: Brahmstól a Bolyi Soul és Gospel Kórusig haladt a fesztivál zenei programja.
Vizuál

Itt a Kisasszonyok előzetese Meryl Streeppel és Emma Watsonnal

Igazi sztárparádés feldolgozás érkezik Luisa May Alcott klasszikusából.
Klasszikus

Fischer Ivánnal a címlapon kezdi az évadot a Fidelio

Az ingyenes programmagazin évadkezdő számában az eseménynaptár mellett többek között interjút talál Láng Annamária színésszel, Ron Howard filmrendezővel, Várallyay Petra hegedűművésszel, Bán Zsófia íróval, illetve a címlapon szereplő Fischer Ivánnal. Lapozzon bele online!
Tánc

Egyik rabszolgaságból a másikba

Az Út a királyi operába című portréfilm lehetett volna negédes mese egy mulatt fiúról, aki a világon elsőként táncolhatta sötét bőre ellenére Rómeót. Szerencsére azonban Icíar Bollaí rendezőnek – Carlos Acosta produceri jelenléte mellett – sikerült megmutatnia, hogy sötétség nélkül nincs fény.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

A budapesti éjszakában csendül fel Gershwin Kék rapszódiája Kohán István videoklipjében

Kohán István és Kohán István klarinétja is felcsendül abban a kisfilmben, amelynek főszereplője a Kék rapszódia egy budapesti pinceklubban.
Klasszikus ajánló

Éjszaka még az ékszerek is varázslatosabbak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása augusztus 24-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Börcsök Annával, Deák Andreával, Hont Angélával és ifj. Kovács Antallal.
Klasszikus ajánló

Fischer Ivánnal a címlapon kezdi az évadot a Fidelio

Az ingyenes programmagazin évadkezdő számában az eseménynaptár mellett többek között interjút talál Láng Annamária színésszel, Ron Howard filmrendezővel, Várallyay Petra hegedűművésszel, Bán Zsófia íróval, illetve a címlapon szereplő Fischer Ivánnal. Lapozzon bele online!
Klasszikus kritika

Egzotikus és visszatérő vendégek Kaposváron – Kaposfest-napló 2.

A Kaposfest utolsó három napjáról szól alábbi írásunk: Brahmstól a Bolyi Soul és Gospel Kórusig haladt a fesztivál zenei programja.
Klasszikus gyász

Medve ölte meg a 44 éves Julien Gauthier francia zeneszerzőt

Julien Gauthier a természet hangjait rögzítette készülő művéhez, amikor egy medve támadt rá Kanadában.