Klasszikus

Elkészül-e az összes Erkel opera CD-je?

2003.09.05. 00:00
Ajánlom
Éliás Tibor operaénekes álma egyharmad részben megvalósulni látszik. A Kolozsvári Állami Magyar Opera ének- és zenekara a szólistákkal együtt megtanulta, és elkezdte CD-re venni a Brankovics György című operát, amelyik immár a harmadik abban a sorban, amelynek végeredményeként mind a kilenc Erkel opera CD-re kerülne.

Az István király és a Bátori Mária dupla albuma már megjelent, következik a Brankovics György, feltéve, hogy sikerül megszerezni hozzá a szükséges pénzt. Aki - az operaénekesi pályáját Debrecenben kezdő - Éliást ismeri, azt mondja, biztosan összejön a hiányzó összeg. Azonban az eddigi korongokat - miniszteri keretből származó, de egy korong kiadását csak töredékében fedező kétmillió forintot leszámítva - a saját pénzéből fedező énekes még indulása előtt is kölcsönök után telefonált. Bármennyire is bízik a kilenc opera megjelentetésében, egyelőre "üzlet"társak és terjesztési partnerek után kutat. Hétköznapi bevételét, a lemezkiadáshoz szükséges szponzorációt egy liliomféle növény, az aloé vera anyagából előállított termékek forgalmazásából teremti meg.

A számtalan külföldi fellépésre is felkért Éliás Tibor határpontra érkezett. Saját bőrén érzi, hogyan omlott össze a lemezpiac. Azoknak a kereskedőknek a nagy része, akik a bizományba átvett lemezeit eladták, súlyos összegekkel tartoznak neki, és miközben bevételei csökkennek, a lemezkiadásra fordított költségek csak nőnek.

Ő maga teszi fel az obligát kérdést, hogy akkor miért csinálja, ha az egész, tiszta ráfizetés. Nem azért, mert abból él, hogy a hétvégén zárva tart, hanem mert - mint mondja - a hálás utókor kötelessége, hogy legnagyobb zeneköltőnk összes műve eredeti partitúrával jelenjen meg. Az eddig felvett, itthon népszerű Erkel operák ugyanis magukon viselik a 60-as, 70-es évek nyomait. Akkoriban nem csak a szövegkönyvhöz nyúltak hozzá, hanem a zenéhez is, pedig egy olyan kvalitásokkal rendelkező zeneszerző, mint Erkel, igazán tudhatta, hogy mit ír le.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A londoni és a New York-i operaház is kirúgta Vittorio Grigolót

„Helytelen és agresszív viselkedése miatt” megválik Vittorio Grigolo olasz tenortól a londoni Royal Opera House és a New York-i Metropolitan Opera.
Színház

Petíció indult és tüntetést szerveznek a kulturális élet totális átszervezése ellen

Teljesen ellehetetlenítené a függetlenek működését, de a kőszínházak műsorpolitikáját is felülről irányítaná a kormány egy új törvényjavaslat szerint. Ennek megakadályozására szerveznek december 9-én tüntetést a fővárosi kőszínházak – emellett petíció is indult a törvényjavaslat elfogadása ellen. FRISSÍTVE
Plusz

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
Színház

„Kezdenek visszaköszönni a ’70-es évek” – színházi emberek tiltakoznak

Kováts Adél, Mácsai Pál, Pintér Béla és Ónodi Eszter is megszólal abban a videóban, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap kiszivárgott, radikális átalakítása miatt meghirdetett december 9-i demonstráció kapcsán tettek közzé.
Vizuál

Online elérhető magyar filmek (nem csak) külföldieknek

Mindig is meg akartad mutatni a külföldi ismerőseidnek, hogy miért jók a hazai mozifilmek? Itt a lehetőség!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bónis Ferenc zenetörténész

Kodály Zoltán és Szabolcsi Bence egykori tanítványa 87 éves volt.
Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Klasszikus gyász

Elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész

Életének 96. évében elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész, a Zeneakadémia nyugalmazott tanszékvezető tanára, Bácsbokod díszpolgára.
Klasszikus hír

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.