Klasszikus

Elkészült a Nemzeti Hangversenyterem orgonájának homlokzata

2004.12.04. 00:00
Ajánlom
A Művészetek Palotája hangversenytermének 89 regiszteres, ötmanuálos orgonájának 92 ónsípból álló homlokzatába december 3-án helyezték be az utolsó darabot. A legnagyobb ónsíp 9 és fél méteres, tömege 480 kg, anyaga 80 százalékos ón-ólom ötvözet. A hangszer kiváló hangzásáról 470 fasípja, 5028 ónsípja és 1214 nyelvsípja gondoskodik majd.

A generál-kivitelezést végző Arcadom Rt., a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra Kft. és alvállalkozója, a német Mühleisen GmbH munkájának köszönhetően novemberben különleges, egyedi szállítási és emelési technikával került helyére az orgona hátsó homlokzatának jelentős részét alkotó 30 fasíp, amelyek közül a legnagyobb 10 méter hosszú, 570 kg és kb. 1 köbméter fenyőfa felhasználásával készült.

Az orgona állapotának stabilitását – a világon egyedülálló módon – a külön e célból tervezett és épített orgona-klímarendszer garantálja. Fassang László orgonaművész, szakértő elmondta: „Európa kiemelkedő minőségű és hangzású hangszere szólal meg nálunk. Erre biztosítékot nyújt a hamburgi, braunschweigi templomok orgonái után az a legújabb referenciamunka, a stuttgarti evangélikus Stiftskirche orgonája, amelyet idén szeptemberben fejezett be a két, több mint tíz éve együttműködő orgonaépítő cég.”

A hangszer teljes befejezésig még rengeteg munka van hátra, de már most kijelenthető, hogy 2005. december 31-re hazánk legnagyobb mechanikus csúszkaládás orgonája készül el a legkorszerűbb szerkezettel és hangképpel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.