Klasszikus

Elkészült a Nemzeti Hangversenyterem orgonájának homlokzata

2004.12.04. 00:00
Ajánlom
A Művészetek Palotája hangversenytermének 89 regiszteres, ötmanuálos orgonájának 92 ónsípból álló homlokzatába december 3-án helyezték be az utolsó darabot. A legnagyobb ónsíp 9 és fél méteres, tömege 480 kg, anyaga 80 százalékos ón-ólom ötvözet. A hangszer kiváló hangzásáról 470 fasípja, 5028 ónsípja és 1214 nyelvsípja gondoskodik majd.

A generál-kivitelezést végző Arcadom Rt., a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra Kft. és alvállalkozója, a német Mühleisen GmbH munkájának köszönhetően novemberben különleges, egyedi szállítási és emelési technikával került helyére az orgona hátsó homlokzatának jelentős részét alkotó 30 fasíp, amelyek közül a legnagyobb 10 méter hosszú, 570 kg és kb. 1 köbméter fenyőfa felhasználásával készült.

Az orgona állapotának stabilitását – a világon egyedülálló módon – a külön e célból tervezett és épített orgona-klímarendszer garantálja. Fassang László orgonaművész, szakértő elmondta: „Európa kiemelkedő minőségű és hangzású hangszere szólal meg nálunk. Erre biztosítékot nyújt a hamburgi, braunschweigi templomok orgonái után az a legújabb referenciamunka, a stuttgarti evangélikus Stiftskirche orgonája, amelyet idén szeptemberben fejezett be a két, több mint tíz éve együttműködő orgonaépítő cég.”

A hangszer teljes befejezésig még rengeteg munka van hátra, de már most kijelenthető, hogy 2005. december 31-re hazánk legnagyobb mechanikus csúszkaládás orgonája készül el a legkorszerűbb szerkezettel és hangképpel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Ezeket a könyveket vásárolták legtöbben karácsonyra

A könyv az egyik legjobb dolog, ami a fa alá kerülhet – legalábbis szerintünk. A decemberi eladási adatokból az is kiderül, hogy melyik kötetekkel lepték meg szeretteiket a vásárlók.
Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Klasszikus

Mit játszhat egy fagottista a tévémacin túl?

A kérdésre a választ Stefán Zsófia koncertje adhatja meg, aki a Concerto Zeneházban lép fel január 14-én.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Könyv

Rovarokkal, penésszel, idővel való küzdelem a corvinák védelmében

Vegyészek, restaurátorok, ötvös- és textilművészek is munkálkodtak azért, hogy Mátyás király világhírű kódexei fennmaradjanak.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.
Klasszikus hír

Három fontos elismerésben részesült Oláh Vilmos Ázsiában

Japán, hongkongi és thaiföldi szervezetek választották tiszteletbeli taggá a magyar hegedűművészt, derül ki a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményből.
Klasszikus cziffra györgy

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Klasszikus hír

Tagokat toboroz a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar

A 70. évadját játszó ifjúsági együttes, a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar az új évben új arculatot és lendületet kíván adni saját történetének. Ebből viszont nem hiányozhatnak az új és lelkes tagok.