Klasszikus

Elkészült a Nemzeti Hangversenyterem orgonájának homlokzata

2004.12.04. 00:00
Ajánlom
A Művészetek Palotája hangversenytermének 89 regiszteres, ötmanuálos orgonájának 92 ónsípból álló homlokzatába december 3-án helyezték be az utolsó darabot. A legnagyobb ónsíp 9 és fél méteres, tömege 480 kg, anyaga 80 százalékos ón-ólom ötvözet. A hangszer kiváló hangzásáról 470 fasípja, 5028 ónsípja és 1214 nyelvsípja gondoskodik majd.

A generál-kivitelezést végző Arcadom Rt., a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra Kft. és alvállalkozója, a német Mühleisen GmbH munkájának köszönhetően novemberben különleges, egyedi szállítási és emelési technikával került helyére az orgona hátsó homlokzatának jelentős részét alkotó 30 fasíp, amelyek közül a legnagyobb 10 méter hosszú, 570 kg és kb. 1 köbméter fenyőfa felhasználásával készült.

Az orgona állapotának stabilitását – a világon egyedülálló módon – a külön e célból tervezett és épített orgona-klímarendszer garantálja. Fassang László orgonaművész, szakértő elmondta: „Európa kiemelkedő minőségű és hangzású hangszere szólal meg nálunk. Erre biztosítékot nyújt a hamburgi, braunschweigi templomok orgonái után az a legújabb referenciamunka, a stuttgarti evangélikus Stiftskirche orgonája, amelyet idén szeptemberben fejezett be a két, több mint tíz éve együttműködő orgonaépítő cég.”

A hangszer teljes befejezésig még rengeteg munka van hátra, de már most kijelenthető, hogy 2005. december 31-re hazánk legnagyobb mechanikus csúszkaládás orgonája készül el a legkorszerűbb szerkezettel és hangképpel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.
Tánc

Elmaradó előadások az Experidance Társulatnál (FRISSÍTETT CIKK)

A Román Sándor vezette társulat közleménye szerint a repertoár bemutatása csak időszakosan szünetel, amelynek oka nyolc táncművész távozása. (CIKKÜNK FRISSÜLT.)
Színház

„Mindent elölről kell mindig kezdeni” – Fodor Tamás a Kult50-ben

Fodor Tamás, a Stúdió K alapítója A vihar és A székek című előadásban nyújtott alakításáért került be a Fidelio Kult50 című kiadványába. Videónkban a független színház mibenlétéről is beszélt nekünk.
Vizuál

Modern rabszolgák, akiket a félelem tart fogva

Maris modern rabszolgaként él napjaink Budapestjén egy családnál, ahol megalázzák, és fizikailag is bántalmazzák. Tuza-Ritter Bernadett másfél évig követte kamerájával az 52 éves asszony mindennapjait, hogy bemutassa, hogyan lehet valakit tíz évig fogva tartani rácsok helyett rettegéssel. 
Tánc

Cáfolja a megszűnésről szóló hírt az Experidance

A társulat ma adott ki sajtónyilatkozatot, melyben „egyértelműen és határozottan visszautasítják” azt a hírt, mely szerint feloszlanának.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kínába vitte Balázs János Bartók III. zongoraversenyét

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar nyitotta a Csiangszui Nemzetközi Zenei Fesztivál programját a kínai Nankingban Balázs János zongoraművész közreműködésével, Hamar Zsolt vezényletével.
Klasszikus london

Fischer Ádám is fellép a Royal Albert Hallban

A holdra szállás 50., Viktória királynő születésének 200., a Proms megalapítója, Henry Wood születésének 150. évfordulójára emlékezik a BBC Proms rendezvénysorozata, amelyen idén először környezetvédelemmel kapcsolatos zeneműveket is műsorra tűztek.
Klasszikus interjú

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.
Klasszikus lemez

Egy orgonista New Yorkban: Megjelent Karosi Bálint új szerzői lemeze

Az albumon Anastasia Razvalyaeva, Szalai András, Környei Miklós és az Anima Musicae játéka is hallható.
Klasszikus hír

Bársony László brácsaművész kapta idén a Weiner Leó-emlékdíjat

Az elismerést azok a kiváló zeneművészek és -tanárok kaphatják, akik Weiner Leó szellemében fejtették ki sok évtizeden át odaadó és eredményes művészi-tanári munkásságukat.