Klasszikus

Elkezdődött a Kodály emlékév Londonban

2007.05.25. 00:00
Ajánlom
Kodály Zoltán születésének 125. évfordulója alkalmából a londoni Magyar Kulturális Központ programsorozatot rendez, melynek első hangversenyét május 24-én este hallhatta a közönség a Szent John templomban. A London Kórus elnevezésű vegyeskart Ronald Corp vezényelte és Palúr János kísérte orgonán.

A Notting Hill-i templom pillanatok alatt megtelt érdeklődőkkel, ahogy felcsendültek Kodály dallamai. A kar Kodály szerzeményei mellett Maurice Duruflé Requiem című művét is megszólaltatta. A koncert csúcspontját az jelentette, amikor az angol kórus magyarul elénekelte az Esti Dal-t.

Az 1903-ban alapított, amatőrökből álló London Kórusnak az elmúlt évszázad során lehetősége nyílt a legnagyobb karmesterekkel dolgozni a szigetországban és külföldön egyaránt. Repertoárjukban a klasszikusoktól kezdve a könnyedebb műfajokig, szinte minden megtalálható.

Ronald Corp karmester 1985-ben csatlakozott a kórushoz, majd 1994-től mint művészeti vezető vesz részt a kar tevékenységében. Palúr János orgonaművészt először J. S. Bach születésének 300. évfordulóján hallhatta játszani a közönség, akkor még Baróti István tanítványaként. A párizsi konzervatórium orgona szakán később posztgraduális képzésen vett részt, mely idő alatt többször hallhatta játékát a Notre Dame közönsége. 1997-ben elnyerte a második Nemzetközi Orgonaverseny fődíját Párizsban, melyet követően Franciaország legnagyobb katedrálisaiba hívták zenélni. Jelenleg a Budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia tanáraként tevékenykedik.

A Kodály Zoltán születésének 125. évfordulója alkalmából rendezett programsorozat második koncertjét a Magyar Kulturális Központban hallhatja majd a közönség július 2-án, Baráti Eszter cselló- és Vitályos Balázs zongoraművész közreműködésével.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Zenés színház

Online, ingyenesen követhető az idei Wagner-napok

A Budapesti Wagner-napok 2006 óta páratlan nemzetközi sikerrel zajló eseménysorozata 2020-ban újabb jelentős mérföldkövéhez érkezik: a Müpa első alkalommal tesz mindenki számára ingyenesen elérhetővé egy teljes fesztiválnyi felvételt a Wagner-napok gazdag archívumából.
Fidelio Tours

Babits Mihály fecskefészke Esztergomban

Ma este, a Partitúra kulturális kalandtúra ismétlésében bejárhatjuk Esztergomot, virtuálisan megnézhetjük a Babits-ház híres autogramfalát is. 19 órakor kapcsoljanak a Fidelióra, a Facebook-oldalunkon is elérhető lesz a Partitúra, amelynek két műsorvezetője: Miklósa Erika és Batta András. Itt pedig most elmeséljük a Babits-nyaraló rövid történetét.
Tánc

Ritka fotók "Ventillátor kisasszonyról", aki Esterházy hercegné lett

Ottrubay Melinda volt az Operaház ünnepelt csillaga, a magazinok kedvence, egyedüli magyarként elnyerte a prima balerina assoluta címet, majd visszavonult a színpadtól és feleségül ment herceg Esterházy Pálhoz. 43 évnyi házasság után a herceg őt tette meg az óriási Esterházy-vagyon örökösének, hagyatéka ma is él.
Klasszikus

Fidelio Matiné: Kakaókoncert a Fesztiválzenekarral

A legkisebbeket célzó vasárnapi sorozatunk mai részében a Budapesti Fesztiválzenekar Kakaókoncertjeinek tegnapi adását ajánljuk, amely most online elérhető.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus Film

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Klasszikus fidelio matiné

Fidelio Matiné: Kakaókoncert a Fesztiválzenekarral

A legkisebbeket célzó vasárnapi sorozatunk mai részében a Budapesti Fesztiválzenekar Kakaókoncertjeinek tegnapi adását ajánljuk, amely most online elérhető.
Klasszikus közlemény

A koncertélet megsegítését sürgeti a Magyar Zenei Tanács

Az ősztől újrainduló programok lebonyolításához szükséges pályázatok mielőbbi kiírását és elbírálását kéri többek között a Magyar Zenei Tanács annak érdekében, hogy a zenei élet valamennyi területe talpon maradhasson.
Klasszikus évad

„Budapest jó hírének vivője” – Új évadot hirdetett a Fesztiválzenekar

Június 10-től már lehet vásárolni az új évadbérletekből. „Minden visszaváltható” – nyugtatott meg mindenkit Fischer Iván, aki pozitív abban a tekintetben, hogy szeptembertől a régi formában éledhet újjá a koncertélet.
Klasszikus hír

Magyar művészek a BBC Music Magazine Awards díjazottjai között

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin felvétele a kritikusok és a közönség szerint is a tavalyi év legjobbjai közé tartozik.