Klasszikus

Elkezdődött a Kodály emlékév Londonban

2007.05.25. 00:00
Ajánlom
Kodály Zoltán születésének 125. évfordulója alkalmából a londoni Magyar Kulturális Központ programsorozatot rendez, melynek első hangversenyét május 24-én este hallhatta a közönség a Szent John templomban. A London Kórus elnevezésű vegyeskart Ronald Corp vezényelte és Palúr János kísérte orgonán.

A Notting Hill-i templom pillanatok alatt megtelt érdeklődőkkel, ahogy felcsendültek Kodály dallamai. A kar Kodály szerzeményei mellett Maurice Duruflé Requiem című művét is megszólaltatta. A koncert csúcspontját az jelentette, amikor az angol kórus magyarul elénekelte az Esti Dal-t.

Az 1903-ban alapított, amatőrökből álló London Kórusnak az elmúlt évszázad során lehetősége nyílt a legnagyobb karmesterekkel dolgozni a szigetországban és külföldön egyaránt. Repertoárjukban a klasszikusoktól kezdve a könnyedebb műfajokig, szinte minden megtalálható.

Ronald Corp karmester 1985-ben csatlakozott a kórushoz, majd 1994-től mint művészeti vezető vesz részt a kar tevékenységében. Palúr János orgonaművészt először J. S. Bach születésének 300. évfordulóján hallhatta játszani a közönség, akkor még Baróti István tanítványaként. A párizsi konzervatórium orgona szakán később posztgraduális képzésen vett részt, mely idő alatt többször hallhatta játékát a Notre Dame közönsége. 1997-ben elnyerte a második Nemzetközi Orgonaverseny fődíját Párizsban, melyet követően Franciaország legnagyobb katedrálisaiba hívták zenélni. Jelenleg a Budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia tanáraként tevékenykedik.

A Kodály Zoltán születésének 125. évfordulója alkalmából rendezett programsorozat második koncertjét a Magyar Kulturális Központban hallhatja majd a közönség július 2-án, Baráti Eszter cselló- és Vitályos Balázs zongoraművész közreműködésével.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.