Klasszikus

Elkezdődött a Végh Sándor Vonósnégyes Verseny

2012.06.04. 21:20
Ajánlom
Megérkeztek a versenyzők és a zsűritagok, kialakult a fordulók sorrendje is. Ismerje meg a résztvevőket és a verseny műsorát!

A Végh Sándor születésének 100. évfordulója tiszteletére meghirdetett versenyt Keller András nyitotta meg, aki beszámolt arról is, hogy a 14 kvartettből különböző okok miatt visszalépni kényszerült nem kevesebb, mint nyolc vonósnégyes. A vis maior helyzetre való tekintettel a verseny elhalasztása is felmerült, de a rendezők végül a megmérettetés - igaz, családiasabb formában való - megtartása mellett döntöttek. A díjak és a zsűri összetétele - Rolla János távolmaradásától eltekintve - nem változott, ám a versenyzők alacsony létszáma miatt minden együttes továbbjut a második fordulóba. A Magyar Rádió Márványtermében megrendezendő fordulók ingyenesek, illetve élő internetes videóközvetítés segítségével követhetők a verseny honlapján .

A sorrend minden fordulóban a következőképp alakul (a linkekre kattintva az együttesek bemutatkozása és műsora olvasható):

1. Szervánszky Quartet
2. Accord Quartet
3. Belenus Quartett
4. Benyounes Quartet
5. Cantabile String Quartet
6. Kelemen Kvartett

A pontos beosztás:

I. forduló

Június 5. kedd
Magyar Rádió Márványterme


09:00-09:45 1. kvartett
09:45-10:30 2. kvartett
10:30-11:00 szünet
11:00-11:45 3. kvartett
11:45-12:30 4. kvartett
12:30-14:30 ebédszünet
14:30-15:15 5. kvartett
15:15-16:00 6. kvartett

II. forduló

június 6. szerda
Magyar Rádió Márványterme


09:00-09:30 1. kvartett
09:30-10:00 2. kvartett
10:00-10:20 szünet
10:20-10:50 3. kvartett
10:50-11:20 4. kvartett
11:20-11:40 ebédszünet
11:40-12:10 5. kvartett
12:10-12:40 6. kvartett

A június 8-i III. fordulóba jutó együttesek nevét szerda délután, a döntő résztvevőit pedig június 8-án péntek este 18:00-kor hozzák nyilvánosságra, a fejleményekről természetesen a Fidelio.hu-n is beszámolunk. A további részleteket keressék a verseny honlapján, a http://www.veghsandor.com/ címen!


A versenyzők és műsoruk: 

A Szervánszky Quartet (Stefkó Mihály, Laskay Zsuzsa, Krenedits Katalin, Szervánszky Cavaye Natasha) a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatóiból alakult 2009-ben. A zeneakadémiai évek során olyan jelentős művészektől volt lehetőségük tanulni, mint Devich Sándor, Botvay Károly, Hargitai Géza, Keller András és Rolla János. 2010-ben a Budapesten rendezett Weiner Leó Kamarazenei Versenyen vonósnégyes és vonós trió kategóriákban első díjat nyertek, 2010 tavaszán felléptek a Debrecenben rendezett Dohnányi Ernő kamarazenei találkozón, ahol Nívódíjban részesültek. 2010 júliusában részt vettek az Aix-en-Provence-i Fesztiválon, ahol vonósnégyes mesterkurzuson Keller András, David Alberman és Simon Bernardini mesterektől tanultak. Az ezt követő évben támogatást nyertek a Liszt Ferenc Zeneakadémia Baráti Körétől, hogy tovább tanuljanak Keller Andrásnál, a világhírű IMS Prussia Cove kamarazene kurzuson, Angliában. 2010 szeptemberében Brnóban, a 17. Nemzetközi Leoš Janáček Quartet Versenyen harmadik díjat nyertek.

Műsoruk:

I. L.van Beethoven: c-moll vonósnégyes / R.Schumann: A-dúr vonósnégyes
II. J.S.Bach: Die Kunst der Fuge 1,6,11. / Szervászky E.: 2. vonósnégyes
III. Tornyai P.: MOON-ZOOM / C.Debussy: g-moll vonósnégyes


Az Accord Vonósnégyes (Mező Péter, Veér Csongor, Kondor Péter, Ölveti Mátyás) egyetemi kvartettként kezdte működését 2001-ben a Liszt Ferenc Zeneakadémia keretein belül. Az együttes céljai közé tartozik a „modern" világ és a komolyzene összekapcsolása igényes komolyzenével, új gondolatokkal, helyszínekkel. Magyarországon és külföldön egyaránt rendszeresen koncerteznek. A műfaj legnagyobbjaitól tanultak - az Amadeus Quartet, az Alban Berg Quartet, a Janacek Quartet, a Smetana Quartet, Mozaik Quartet, Hagen Quartet, LaSalle Quartet, a Cleveland Quartet és a Bartók Quartet tagjaitól - , számos magyar zeneszerző komponált nekik vonósnégyest. 2004 novemberében megjelent első lemezük. Az Accord Vonósnégyes elnyerte a pörtschachi Brahms-verseny első díját (2009), valamint a magyarországi Junior Prima-díj (2010) és az Artisjus-Díj (2006) birtokosa.

Műsoruk:

I. J.Haydn: g-moll vonósnégyes / R.Schumann: A-dúr vonósnégyes
II. J.S.Bach: Die Kunst der Fuge 1,6,11. / Ligeti Gy.: 2. vonósnégyes
III. Tornyai P.: MOON-ZOOM / F. Schubert: G-dúr vonósnégyes


A Belenus Quartettet (Seraina Pfenninger, Anne Battegay, Esther Fritzsche, Seraphina Rufer) 2004-ben, Bázelben alapították, és 2010 óta új összeállításban működik, tagjai a zürichi művészeti főiskola hallgatói. Művészi képzésüket az Erato, az Aria, az Amati, az Orpheus, az Alban Berg, a Quartuor Mosaiques, jelenleg pedig a Carminaquartetts tagjai segítették. 2010/11-ben a kvartett Walter Levinnel (LaSalle Quartett) és Oliver Wille-lel (Kuss Quartett) tanult a Bázeli Zeneművészeti Főiskolán. 2011-ben megnyerték az ORPHEUS svájci kamarazenei versenyt. A Belenus Quartett mostanáig elsősorban Svájcban és Németországban koncertezett, jelenleg pedig komolyan készül a nemzetközi versenyekre. Repertoárjuk a korai Haydn-kvartettektől a kortárs kompozíciókig terjed, amilyen például a svájci David Philip Hefti Ph(r)asen című szerzeménye.

Műsoruk:

I. J.Haydn: d-moll vonósnégyes / R.Schumann: A-dúr vonósnégyes
II. W.A.Mozart: Adagio und Fuge / H.Dutilleux: Ainsi la nuit
III. Tornyai P.: MOON-ZOOM / F. Schubert: G-dúr vonósnégyes


A Benyounes Quartet tagjai (Zara Benyounes, Emily Holland, Sara Roberts, Kim Vaughan) Angliából, Walesből és Írországból érkeztek, és a kamarazene szeretete köti össze őket. 2007-ben a Royal Northern College of Music-on találkoztak, ahol sikerült  megszerezniük a legjobb vonósnégyesnek szánt díjakat. Tanulmányaikat a genfi Haute Ecole de Musique-on folytatták, Takács-Nagy Gábor professzornál.  A Benyounes Quartett a párizsi ProQuartet-CEMC program keretében képezte tovább magát, ahol együtt dolgozhattak Eberhard Feltz-cel és az Alban Berg vonósnégyes tagjaival. Korábban részt vehettek Kurtág György, Rados Ferenc, Keller András, David Waterman és Christoph Richter mesterosztályában. A kvartett folyamatosan bővíti repertoárját, "collaborative" kamarazenei kezdeményezésekkel és cross-arts projektekkel, nemrég pedig Észak-Írországban megalapította a Quercus Ensemble nevű vegyes kamarazenei együttest.

Műsoruk:

I. J.Haydn: F-dúr vonósnégyes / R.Schumann: A-dúr vonósnégyes
II. H.Purcell: Fantáziák / H.Dutilleux: Ainsi la nuit
III. Tornyai P.: MOON-ZOOM / C.Debussy: g-moll vonósnégyes


A Cantabile String Quartet (Gongbo Jiang, Wen Wang, Hua Zhong, David Sloan) az Egyesült Királyság konzervatóriumaiból kikerült vonósnégyesek közül az egyik legdinamikusabb és legtöbbet ígérő együttes. Alig több mint egy éve játszanak együtt, és azóta megnyerték a londoni 2011 "Cavatina" Intercollegiate Quartet Competition első díját. Valamennyien a Glasgow-i Royal Conservatoire of Scotland diákjai. A 2010-11-es egyetemi évadban valamennyi megnyerhető kamarazenei díjat megnyerték, a Mabel Glover Prize for String Quartets és a Governors' Recital Prize for Chamber Music díjat is beleértve. A Royal Conservatoire-ban Peter Lissauer, Robert Irvine, Fejes Tamás, Greg Lawson, Jim Clark, David Watkin és Peter Manning irányítása alatt dolgoznak. Továbbá részt vettek Ursula Smith, a Brodsky, a Wihan és a Carducci kvartettek mesterkurzusain is.

Műsoruk:

I. L.van Beethoven: c-moll vonósnégyes / R.Schumann: A-dúr vonósnégyes
II. H.Purcell: Fantáziák / Lajtha L.: 7. vonósnégyes
III. Tornyai P.: MOON-ZOOM / Janácek: 1. vonósnégyes


A Kelemen Kvartett (Kelemen Barnabás, Homoki Gábor, Kokas Katalin, Kokas Dóra) 2010-ben alakult, és már az első év műhelymunkája után egyre rangosabb koncerttermek, fesztiválok vendége lett világszerte. 2011 szeptemberében megnyerték a 4. Pekingi Nemzetközi Zenei Verseny első díját, 2011 júliusában a Melbourne-i Nemzetközi Kamarazenei verseny második és közönségdíját, valamint az egyik fődíjat. Olyan mesterektől tanulnak, illetve vesznek magánórákat, mint Kocsis Zoltán, Rados Ferenc, Perényi Eszter és Miklós, Günter Pichler (Alban Berg Quartet), Takács-Nagy Gábor, Rolla János, Schiff András vagy Komlós Péter. A vonósnégyes 2010 nyarán elkészítette első stúdió-DVD felvételét, melyet a 2011 tavaszán megtartott háromkoncertes Régi Zeneakadémiai Alma Mater koncertsorozatuk élő felvételei követtek.

Műsoruk:

I. J.Haydn: B-dúr vonósnégyes / R.Schumann: A-dúr vonósnégyes
II. W.A.Mozart: Adagio und Fuge / Kurtág Gy.: 6 Moments musicaux
III. Tornyai P.: MOON-ZOOM / P.I.Csajkovszkij: esz-moll vonósnégyes

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.