Klasszikus

Elkezdődött a Zsidó Nyári Fesztivál

2004.08.29. 00:00
Ajánlom
Idén kevesebb a vidámság a zsidó kultúra ünnepén, hiszen ebben az évben emlékezünk a holokauszt 60. évfordulójára - e gondolat jegyében szervezték 2004-ben a hetedik Zsidó Nyári Fesztivált. Ennek megfelelve Öröm és bánat címmel hangzott el szombaton este a rendezvény nyitókoncertje, melyen Wolf Péter concertinója Elie Wiesel emlékének tisztelgett. Kincses Veronika az Ankor izraeli gyermekkórussal együtt énekelt héber dalokat.

Másnap Haydn Teremtés oratóriuma hangzott el a zsinagógában, amely a későbbiekben kántor- és klezmerkoncerteknek ad helyet, és ugyanitt szólaltatja meg Varnus Xaver Beethoven IX. szimfóniáját is.

A Zsidó Nyári Fesztivál keretében a Wallenberg-emlékparkban könyvnapokat rendeznek, mellyel párhuzamosan, a filmnapok idején az Odeon Lloyd moziban Latabár-filmeket, az Örökmozgóban pedig a zsidó állam megálmodójáról, a magyarországi születésű Herzl Tivadarról szóló alkotásokat vetítenek. A Zsidó Múzeumban Herzl halálának 100. évfordulója alkalmából kiállítás nyílik, a Budapest Galériában pedig a "Nekem szülőhazám ..." című sorozat részeként Vajda Lajos és Bálint Endre alkotásaiból rendeztek be tárlatot. A Dohány utcai Zsinagóga árkádjai alatt a régi pesti zsidónegyed értékeinek megőrzéséért szót emelő ÓVÁS! egyesület fotókiállítása látható. Több vidéki esemény is a fesztiválhoz kötődik: a program részeként ad dalestet Szegeden Marton Éva, Zalaegerszegen kiállítást és kántorkoncertet rendeznek, Nagykőrösön szonátaesetet tartanak, Pannonhalmán pedig Thália szolgálatában - zsidó színházművészek a magyar művelődéstörténetben 1837-1944-ig címmel nyílik tárlat. Budapesten A zsidónő című ötfelvonásos opera francia nyelvű, koncertszerű előadása lesz a fesztivál egyik legkülönlegesebb programja. A művet Magyarországon utoljára 1937-ben láthatta a közönség. Jacques Fromental Halévy operáját a Dohány utcai Zsinagógában szeptember 2-án, Tokody Ilonával a címszerepben mutatják be. Pál Tamás, az előadást kísérő Szombathelyi Szimfonikus Zenekar karmestere szerint A zsidónő egykor méltán számított az egyik legnépszerűbb operának a világon és Magyarországon is. A művész szerint a harmincas évek borzalmai okozták, hogy az opera lekerült a műsorról, kicsit elfelejtődött, napjainkban azonban reneszánszát éli szerte a világon. A történet 1414-ben, Konstanzban játszódik, a zsidóság és egyáltalán, a másság gyűlöletéről szól. Az ősbemutatót 1835-ben Párizsban tartották. A szeptemberi budapesti koncerten fellép a brnói születésű Leo Marian Vodicka, Alekszej Tanovickij orosz basszista, a pozsonyi Klein Ottokár és a ciprusi születésű Mitilineou Cleo.

Tavaly a programsorozat csaknem 100 ezer érdeklődött vonzott, ebben az évben még több látogatóra számítanak a szervezők.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.