Klasszikus

Elkezdődött a Zsidó Nyári Fesztivál

2004.08.29. 00:00
Ajánlom
Idén kevesebb a vidámság a zsidó kultúra ünnepén, hiszen ebben az évben emlékezünk a holokauszt 60. évfordulójára - e gondolat jegyében szervezték 2004-ben a hetedik Zsidó Nyári Fesztivált. Ennek megfelelve Öröm és bánat címmel hangzott el szombaton este a rendezvény nyitókoncertje, melyen Wolf Péter concertinója Elie Wiesel emlékének tisztelgett. Kincses Veronika az Ankor izraeli gyermekkórussal együtt énekelt héber dalokat.

Másnap Haydn Teremtés oratóriuma hangzott el a zsinagógában, amely a későbbiekben kántor- és klezmerkoncerteknek ad helyet, és ugyanitt szólaltatja meg Varnus Xaver Beethoven IX. szimfóniáját is.

A Zsidó Nyári Fesztivál keretében a Wallenberg-emlékparkban könyvnapokat rendeznek, mellyel párhuzamosan, a filmnapok idején az Odeon Lloyd moziban Latabár-filmeket, az Örökmozgóban pedig a zsidó állam megálmodójáról, a magyarországi születésű Herzl Tivadarról szóló alkotásokat vetítenek. A Zsidó Múzeumban Herzl halálának 100. évfordulója alkalmából kiállítás nyílik, a Budapest Galériában pedig a "Nekem szülőhazám ..." című sorozat részeként Vajda Lajos és Bálint Endre alkotásaiból rendeztek be tárlatot. A Dohány utcai Zsinagóga árkádjai alatt a régi pesti zsidónegyed értékeinek megőrzéséért szót emelő ÓVÁS! egyesület fotókiállítása látható. Több vidéki esemény is a fesztiválhoz kötődik: a program részeként ad dalestet Szegeden Marton Éva, Zalaegerszegen kiállítást és kántorkoncertet rendeznek, Nagykőrösön szonátaesetet tartanak, Pannonhalmán pedig Thália szolgálatában - zsidó színházművészek a magyar művelődéstörténetben 1837-1944-ig címmel nyílik tárlat. Budapesten A zsidónő című ötfelvonásos opera francia nyelvű, koncertszerű előadása lesz a fesztivál egyik legkülönlegesebb programja. A művet Magyarországon utoljára 1937-ben láthatta a közönség. Jacques Fromental Halévy operáját a Dohány utcai Zsinagógában szeptember 2-án, Tokody Ilonával a címszerepben mutatják be. Pál Tamás, az előadást kísérő Szombathelyi Szimfonikus Zenekar karmestere szerint A zsidónő egykor méltán számított az egyik legnépszerűbb operának a világon és Magyarországon is. A művész szerint a harmincas évek borzalmai okozták, hogy az opera lekerült a műsorról, kicsit elfelejtődött, napjainkban azonban reneszánszát éli szerte a világon. A történet 1414-ben, Konstanzban játszódik, a zsidóság és egyáltalán, a másság gyűlöletéről szól. Az ősbemutatót 1835-ben Párizsban tartották. A szeptemberi budapesti koncerten fellép a brnói születésű Leo Marian Vodicka, Alekszej Tanovickij orosz basszista, a pozsonyi Klein Ottokár és a ciprusi születésű Mitilineou Cleo.

Tavaly a programsorozat csaknem 100 ezer érdeklődött vonzott, ebben az évben még több látogatóra számítanak a szervezők.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Színház

„Nem kegyeket osztunk” – beszélgetés a POSZT-válogatásról

A Magyar Színházi Társaság és a Színház folyóirat beszélgetéssorozatán a POSZT versenyprogramja volt a téma. A két válogatóval, Gulyás Gáborral és Zalán Tiborral, valamint Turbuly Lillával, a Színházi Kritikusok Céhének elnökével Veiszer Alinda beszéltetett.
Klasszikus

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Klasszikus

Különdíjat érdemelt Kokas Dóra Bécsben

A Vienna Classic Strings zenei versenyen különdíjban részesült Kokas Dóra csellóművész. A döntőben Alexey Shor kortárs szerző és Sosztakovics darabjait játszotta.
Zenés színház

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Klasszikus tévé

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Klasszikus gyerek

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Klasszikus ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör programjaiból

Felolvasószínház, Seress Rezső-est, filmzenei és születésnapi koncertek –  az évad végén is műfaji sokszínűség várja a vendégeket az Óbudai Társaskörben.
Klasszikus ajánló

Schubertiáda a kismartoni Esterházy kastélyban

Schubertiádák: így nevezték az 1820-as évek elejétől azokat a társasági összejöveteleket, amelyeknek középpontjában Franz Schubert és muzsikája álltak és ezt a címet viseli a classic.Esterházy koncertsorozat következő, június 15-i koncertje is.