Klasszikus

Elkezdődött az idei Zempléni Fesztivál

2008.08.11. 00:00
Ajánlom
Esős idővel dacoló művészek, reneszánsz teadélután és erősödő jazzprogramok: mindez jellemezte az idén tizenhetedik alkalommal újra elinduló Zempléni Fesztivál első napjait. A fesztivál közönsége nemcsak a sokoldalú kulturális programokba, hanem a régió legjobb boraiba is bekóstolhat.

A fesztivál nyitókoncertjére augusztus 8-án, pénteken hagyományosan a sárospataki Rákóczi- vár udvarán került sor. Szintén a hagyománynak megfelelően magyar zeneszerzők műveiből válogattak az ezúttal osztrák és francia székhelyű előadóművészek. Bartók Táncszvitjét a velencei származású, de Ausztriában élő Roberto Paternostro vezényelte, majd szintén az ő irányítása alatt Liszt A-dúr zongoraversenyét tolmácsolta a Budafoki Dohnányi Zenekar. A szólista a marseilles-i születésű Michel Burdoncle volt. Liszt művét hősies kitartással játszották végig a művészek, hiszen a mű végére eső zavarta meg a szabadtéri pódiumot. A koncert második felét – Brahms I. szimfóniáját – még elkezdték ugyan, de a karmester gyors és határozott döntése nyomán megszakadt az előadás, miután a rossz idő végleg eluralkodott a Bodrog partján. Szerencsére a közönség nem távozott csalódottan, hiszen három pincészet – a Disznókő, a Patricius és a Dereszla – vendégelt meg mindenkit legjobb borával.

A csodálatos füzérradványi Károly-kastély a fesztivál kezdete óta kínál festői, csendes, elmélyült helyszínt az itt rendezett kamarakoncerteknek. Az idei Reneszánsz-év jegyében, 9-én, szombaton angol és olasz lantdalok csendültek fel Hegyi Barnabás kontratenor, Győri István lant- és Szászcsávási Sándor viola da gamba előadásában. A főként Dowland, Ockeghem és Des Prés műveiből összeállított, színes műsor bővelkedett a humoros és erotikus pillanatokban – Győri István, aki személyes zenekutatásainak eredményeiből állította össze repertoárját, szellemesen konferálta be az egyes tételeket, megvilágítva azok hátterét, vagy a dalszövegek tartalmát. A koncerten a közönség soraiban és a koncertet követő teázáson is részt vett Károlyi László, a kastélyt egykor birtokló Károlyi-család leszármazottja feleségével.

Szombat este Szerencsen, a Munkás Szent József katolikus templomban Puccini ritkán hallható, fiatalkori miséjét a Messa di Gloriát és Pergolesi Stabat Materét élvezhette a közönség. A Honvéd Férfikarból és az Angelica Leánykarból összeállt, grandiózus kórus teljesítményét egyedülálló produkcióként ismertette a fesztivál művészeti vezetője, Hollerung Gábor. Valóban, a fenséges hangzás méltó kulisszája volt Csereklyei Andrea, Megyesi Schwartz Lúcia, Soskó András és Kálmán Péter szólamainak – közreműködött a Budafoki Dohnányi Zenekar. Közben Sátoraljaújhelyen Tzumo Árpád kvintettje adott jazzkoncertet a Laabár Színházban. A fiatal zongoraművész a jazz legjobb amerikai iskoláiban, a bostoni Berklee-n és a kaliforniai Monk Intézetben szerezte képzettségét Herbie Hancocktól, Wayne Shortertől és Terence Blanchardtól. Tzumo vonzódik az elektronikus hangzásokhoz, ezúttal Fender zongorán játszotta végig a főleg modern sztenderdekből álló műsort. Zenekarában Bacsó Kristóf és Tűzkő Csaba szaxofonozott, Barcza Horváth József bőgőzött. A doboknál a nagykanizsai Kőfalvi Csaba mutatkozott be.

10-én vasárnap a sárospataki várudvar fesztiválkoncertjei közül a Telekom Szimfonikusoké zajlott le. Az időjárás ezúttal kedvezett a nyitott rendezvénynek, Keller András társulata pedig pontos, összehangolt, minőségi muzsikával felelt meg az elvárásoknak. Haydn Üstdob-szimfóniája finom dinamikai megoldásokkal, muzikális tolmácsolásban hangzott el, Csajkovszkij V. szimfóniáját pedig minden rendkívül sodró lendülettel, virtuóz és egyben lírai értelmezésben irányította a zenekar művészeti vezetője.

A jó idő tartósan visszatért a zempléni hegyek közé, így aligha lesz akadálya a hagyományos kiránduló koncert megrendezésének, amelynek közönségét több helyszínre busszal szállítják a szervezők. Tokajban ma délután 3 órakor a rendkívül fiatal szentpétervári zongoraművésznő, Ksenia Lubyantseva lép föl, este pedig Mácsai Pál gitárral a kézben énekli meg Villon legszebb verseit – Huzella Péterrel közösen. Kedden Lovász Irén virágénekekből font bokrétáját mutatja be. Kedd este a fesztivál egyik csúcspontjának ígérkező produkció kezdődik a diszókői traktorgarászban: a George Momboye Tánctársulat Clair de Lune című produkcióját kortárs afrikai és afro-amerikai mozdulatművészet ihlette. Ugyanekkor Tokajban a Kossuth téren a Babos Projekt Special ad koncertet.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.