Klasszikus

Elkezdődött – Sziget Fesztivál 2004

2004.08.05. 00:00
Ajánlom
Tizenkettedik alkalommal alakult át az óbudai Hajógyári-sziget popfesztivál helyszínévé. Diák- és Pepsi után maradt a jól bevált Sziget elnevezés. A nulladik nap délutánján már sokan érkeztek, s a legjobb sátorhelyek másnap kora reggelre elkeltek.

Az idei szigeten több mint 60 helyszínen több mint 1000 program várja az érdeklődőket. A szervezők a jó időben reménykednek, mert ebben az esetben akár megdőlhet az eddigi látogatórekord. Az biztosnak tűnt az első napon, hogy jóval több külföldi vendég érkezett, mint az elmúlt években. Néhány programváltozás most is történt: hiányozni fog többek között a Yat-Kha zenekar a Világzenei Színpadról, mert ellopták a tagok útlevelét.

Már az első, szerdai napon is csak elvétve lehetett találkozni programfüzettel: gyakoribbak az egy-egy helyszín programjait leíró anyagok. Aki internet-közelbe kerül, annak azonban ajánlott igénybe venni a fesztivál honlapján található személyes programfüzet szolgáltatást, melynek előnye, hogy nem kell végigböngészni a hét összes helyszínének összes fellépőjét.

Az egyik újdonsága az idei szigetnek a reneszánsz sátor, amelyet a kulturális tárca állított fel a Balassi Bálint Emlékév alkalmából, a költő születésének 450. évfordulója tiszteletére. Hagyományosnak mondható azonban a négy éve működő „komolyzenei sátor”, amely tavaly óta az Octopus – összművészeti helyszín része a képzőművészeti és az irodalmi helyszínnel együtt.

Ezútal is 0-24 órás program egyik megszokott elem a most már közel 300 órás komolyzenei wurlitzer hatalmas archívuma. A délután négy órakor kezdődő programok között fiatal muzsikusokkal találkozhatunk, illetve részt vehetünk interaktív zenei készségfejlesztő játékban is. Az esti koncerteken csupa új, fiatal fellépővel találkozhatnak a zenekedvelők, de továbbra is fennmarad a változatosság: fellép az ifjú muzsikusokból álló holland, világutazó zenekar, a Ricciotti Ensemble, a Senzus ütőduó é a Debreceni Ütőegyüttes, az ECHO Quartet, Oross Vera (fuvola) és Polónyi Ágnes (hárfa), valamint Farkas Gábor (zongora).

Ezen kívül augusztus 6-án Tom Johnson Négyhangú operáját adja elő Herczenik Anna, Szolnoki Apollónia, Derzsi György és Hámori Máté Szabolcs Dinyés Dániel zongorakíséretével, Romvári Gergely rendezésében. Az esti koncertek után remek opera- és portréfilmeket vetítenek, majd a „Kis éji zene" várja félezer év legmegnyugtatóbb hangjaival a pörgésben megfáradtakat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.