Klasszikus

Elkezdődött – Sziget Fesztivál 2004

2004.08.05. 00:00
Ajánlom
Tizenkettedik alkalommal alakult át az óbudai Hajógyári-sziget popfesztivál helyszínévé. Diák- és Pepsi után maradt a jól bevált Sziget elnevezés. A nulladik nap délutánján már sokan érkeztek, s a legjobb sátorhelyek másnap kora reggelre elkeltek.

Az idei szigeten több mint 60 helyszínen több mint 1000 program várja az érdeklődőket. A szervezők a jó időben reménykednek, mert ebben az esetben akár megdőlhet az eddigi látogatórekord. Az biztosnak tűnt az első napon, hogy jóval több külföldi vendég érkezett, mint az elmúlt években. Néhány programváltozás most is történt: hiányozni fog többek között a Yat-Kha zenekar a Világzenei Színpadról, mert ellopták a tagok útlevelét.

Már az első, szerdai napon is csak elvétve lehetett találkozni programfüzettel: gyakoribbak az egy-egy helyszín programjait leíró anyagok. Aki internet-közelbe kerül, annak azonban ajánlott igénybe venni a fesztivál honlapján található személyes programfüzet szolgáltatást, melynek előnye, hogy nem kell végigböngészni a hét összes helyszínének összes fellépőjét.

Az egyik újdonsága az idei szigetnek a reneszánsz sátor, amelyet a kulturális tárca állított fel a Balassi Bálint Emlékév alkalmából, a költő születésének 450. évfordulója tiszteletére. Hagyományosnak mondható azonban a négy éve működő „komolyzenei sátor”, amely tavaly óta az Octopus – összművészeti helyszín része a képzőművészeti és az irodalmi helyszínnel együtt.

Ezútal is 0-24 órás program egyik megszokott elem a most már közel 300 órás komolyzenei wurlitzer hatalmas archívuma. A délután négy órakor kezdődő programok között fiatal muzsikusokkal találkozhatunk, illetve részt vehetünk interaktív zenei készségfejlesztő játékban is. Az esti koncerteken csupa új, fiatal fellépővel találkozhatnak a zenekedvelők, de továbbra is fennmarad a változatosság: fellép az ifjú muzsikusokból álló holland, világutazó zenekar, a Ricciotti Ensemble, a Senzus ütőduó é a Debreceni Ütőegyüttes, az ECHO Quartet, Oross Vera (fuvola) és Polónyi Ágnes (hárfa), valamint Farkas Gábor (zongora).

Ezen kívül augusztus 6-án Tom Johnson Négyhangú operáját adja elő Herczenik Anna, Szolnoki Apollónia, Derzsi György és Hámori Máté Szabolcs Dinyés Dániel zongorakíséretével, Romvári Gergely rendezésében. Az esti koncertek után remek opera- és portréfilmeket vetítenek, majd a „Kis éji zene" várja félezer év legmegnyugtatóbb hangjaival a pörgésben megfáradtakat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Ezeket a könyveket vásárolták legtöbben karácsonyra

A könyv az egyik legjobb dolog, ami a fa alá kerülhet – legalábbis szerintünk. A decemberi eladási adatokból az is kiderül, hogy melyik kötetekkel lepték meg szeretteiket a vásárlók.
Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Klasszikus

Mit játszhat egy fagottista a tévémacin túl?

A kérdésre a választ Stefán Zsófia koncertje adhatja meg, aki a Concerto Zeneházban lép fel január 14-én.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Könyv

Rovarokkal, penésszel, idővel való küzdelem a corvinák védelmében

Vegyészek, restaurátorok, ötvös- és textilművészek is munkálkodtak azért, hogy Mátyás király világhírű kódexei fennmaradjanak.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.
Klasszikus hír

Három fontos elismerésben részesült Oláh Vilmos Ázsiában

Japán, hongkongi és thaiföldi szervezetek választották tiszteletbeli taggá a magyar hegedűművészt, derül ki a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményből.
Klasszikus cziffra györgy

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Klasszikus hír

Tagokat toboroz a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar

A 70. évadját játszó ifjúsági együttes, a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar az új évben új arculatot és lendületet kíván adni saját történetének. Ebből viszont nem hiányozhatnak az új és lelkes tagok.