Klasszikus

Elkezdődtek a Salzburgi Ünnepi Játékok

2010.07.26. 12:09
Ajánlom
Július 25-én indult, és augusztus 30-ig tart az immár kilencvenedik alkalommal megrendezett programsorozat.

A nyitóelőadás a Dóm téren minden évben eljátszott Hugo von Hofmannstahl-darab, az Akárki volt. A produkciót Christian Stückl rendezte, főszerepeiben Nicholas Ofszareket és Birigt Minichmayrt láthatta a közönség. A színházi programban szerepel még a Peter Stein által színpadra állított Oidipusz Kolónoszban (Klaus Maria Brandauerrel), valamint Racine Phaedrája, és idén is sor kerül a Young Directors Project keretében fiatal rendezők bemutatkozására.

A fesztivál idén kiemelt figyelmet fordít Wolfgang Rihm életművének bemutatására, a zeneszerző művei több koncerten is szerepelnek, és nyilvános beszélgetésekre is sor kerül. A július 26-i hivatalos megnyitó beszédet tartó Daniel Barenboim a Bécsi Filharmonikusokkal lép pódiumra, hangversenyt ad a Camerata Salzburg, Schiff András, Perényi Miklós, Ivo Pogorelich, Marta Argerich, Fazil Say, Gidon Kremer, Jevgenyij Kisszin, a Világ Békezenekar, az Ensemble Modern, a Mozarteum zenekara, a Gustav Mahler Ifjúsági Zenekar, a Klangforum Wien, a karmesteri pálca pedig olyanok kezében lesz, mint Philippe Herreweghe, Ingo Metzmacher, Riccardo Chailly, Riccardo Muti és Christoph Eschenbach.

Az operakínálat is jelentős. Színre kerül Gluck Orfeo ed Euridicéje (rend.: Dieter Dorn, vez.: Riccardo Muti, sz.: Elisabeth Kulman, Genia Kühmeier, Christiane Karg), Berg Luluja (rend.: Vera Nemirova, vez.: Marc Albrecht, a címszerepben Patricia Petibon), Richard Strauss Elektrája (rend.: Nikolaus Lenghoff, vez.: Daniele Gatti, fsz.: Waltraud Meier, Iréne Theorin, Eva-Maria Westbroek, Robert Gambill, René Pape), Mozart Don Giovannija (rend.: Claus Guth, vez.: Yannick Nézet-Seguin, km.: Christopher Maltman, Dimitrij Ivascsenko, Aleksandra Kurzak, Joseph Kaiser, Joel Prieto, Dorothea Röschmann, Erwin Schrott, Anna Prohaska, Adam Plachetka) Gounod Rómeó és Júliája (rend.: Bartlett Sher, vez.: Yannick Nézet-Seguin, fsz.: Anna Netrebko, Nino Machaidze, Piotr Beczala, Stephen Costello), továbbá Bellini Normája (vez.: Friedrich Haider, km.: Edita Gruberova, Joyce DiDonato, Marcello Giordani, Ferruccio Furlanetto, Ezgi Kutlu, Luciano Botelho).

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Színház

Lázár Katinak ítélték a színikritikusok az idei életműdíjat

A Színházi Kritikusok Céhe nyolcadik alkalommal ismer el életműdíjjal a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művészt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.