Klasszikus

Elkobozták a BFZ vonóit New Yorkban

2014.06.05. 11:43
Ajánlom
A new yorki reptér vámhatósága a hangszerek elefántcsonttartalmának gyanújával foglalta le a Budapesti Fesztiválzenekar hét vonóját. A vonósszekció kénytelen volt kölcsönvonóval játszani Lincoln Centerben adott koncertjükön.

A zenekar tagjainak repülője Newarkban ért földet, hangszereik külön gépen érkeztek a John F. Kenneddy Nemzetközi Repülőtérre, ahol a vámhatóság lefoglalt hét vonót tiltott elefántcsonttartalmuk miatt. Az Amerikai Egyesült Államok egy új szabályozása szerint a 2014. február 25. után készült elefántcsontot tartalmazó tárgyakat tilos az ország területére behozni - az USA így próbálja megfékezni az elefántok és már afrikai fajok kipusztulásával fenyegető orvvadászatot. A vonókat végül 525 amerikai dollár megfizetése után kapták vissza a zenészek a hazautazáskor.

Néhány órával a Lincoln Centerben, az Avery Fischer Hallban rendezett koncert előtt végül sikerült helyi zenészektől kölcsönkérni a zenekar tagjainak vonókat, így a hangversenyt gond nélkül meg tudták tartani. Stefan Englert, a zenekar ügyvezető igazgatója a New York Times blogján egy interjú keretében elmondta, hogy a zenekar a februárban hozott új törvény ismeretében megtette a szükséges óvintézkedéseket: minden vonó összetételét dokumentálták fényképekkel, illetve a készítő írásos nyilatkozatával arról, hogy nem tartalmaznak tiltott elefántcsontot. "Előzetesen szakértő állapította meg, hogy a vonókhoz nem használtak fel elefántcsontot. Külön érdekes, hogy az egyik zenész vonókészletében volt két olyan darab, amelyek bár ugyanattól a mestertől, ugyanabból az időből származtak és ugyanabból az anyagból készültek, mégis csak az egyiket foglalták le. Minden vonónak teljesen más a karaktere, ezért kicsit kellemetlen, hogy egyes zenészeinknek a számukra teljesen ismeretlen kölcsönvonóval kellett játszaniuk" – magyarázta Englert.

Nem a Budapesti Fesztiválzenekar az egyetlen, amelyik belefutott ebbe a problémába; a Müncheni Filharmonikusoknak három előadása került veszélybe egy hasonló eset miatt. A Fesztiválzenekar 2015 januárjában tér vissza az Avery Fischer Hallba.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.