Klasszikus

Elkobozták a BFZ vonóit New Yorkban

2014.06.05. 11:43
Ajánlom
A new yorki reptér vámhatósága a hangszerek elefántcsonttartalmának gyanújával foglalta le a Budapesti Fesztiválzenekar hét vonóját. A vonósszekció kénytelen volt kölcsönvonóval játszani Lincoln Centerben adott koncertjükön.

A zenekar tagjainak repülője Newarkban ért földet, hangszereik külön gépen érkeztek a John F. Kenneddy Nemzetközi Repülőtérre, ahol a vámhatóság lefoglalt hét vonót tiltott elefántcsonttartalmuk miatt. Az Amerikai Egyesült Államok egy új szabályozása szerint a 2014. február 25. után készült elefántcsontot tartalmazó tárgyakat tilos az ország területére behozni - az USA így próbálja megfékezni az elefántok és már afrikai fajok kipusztulásával fenyegető orvvadászatot. A vonókat végül 525 amerikai dollár megfizetése után kapták vissza a zenészek a hazautazáskor.

Néhány órával a Lincoln Centerben, az Avery Fischer Hallban rendezett koncert előtt végül sikerült helyi zenészektől kölcsönkérni a zenekar tagjainak vonókat, így a hangversenyt gond nélkül meg tudták tartani. Stefan Englert, a zenekar ügyvezető igazgatója a New York Times blogján egy interjú keretében elmondta, hogy a zenekar a februárban hozott új törvény ismeretében megtette a szükséges óvintézkedéseket: minden vonó összetételét dokumentálták fényképekkel, illetve a készítő írásos nyilatkozatával arról, hogy nem tartalmaznak tiltott elefántcsontot. "Előzetesen szakértő állapította meg, hogy a vonókhoz nem használtak fel elefántcsontot. Külön érdekes, hogy az egyik zenész vonókészletében volt két olyan darab, amelyek bár ugyanattól a mestertől, ugyanabból az időből származtak és ugyanabból az anyagból készültek, mégis csak az egyiket foglalták le. Minden vonónak teljesen más a karaktere, ezért kicsit kellemetlen, hogy egyes zenészeinknek a számukra teljesen ismeretlen kölcsönvonóval kellett játszaniuk" – magyarázta Englert.

Nem a Budapesti Fesztiválzenekar az egyetlen, amelyik belefutott ebbe a problémába; a Müncheni Filharmonikusoknak három előadása került veszélybe egy hasonló eset miatt. A Fesztiválzenekar 2015 januárjában tér vissza az Avery Fischer Hallba.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Így búcsúztak a pályatársak Edita Gruberovától

A hetvennégy éves korában elhunyt, világhírű koloratúrszoprán, Edita Gruberová elvesztése nemcsak a közönséget sújtotta le, kollégái is fájó szívvel emlékeztek meg róla.
Könyv

Dsida Jenő négysorosára is licitálhatunk a dedikált könyvek online aukcióján

Az Antikvárium.hu számos bibliofil kötetet kínáló árverésén több érdekességet is találunk, többek között Babits Mihály, Juhász Gyula, Szabó Dezső, Molnár C. Pál, Márffy Ödön, Szép Ernő kézjegyével ellátott köteteket. A 223 tételre október 24-ig lehet licitálni.
Színház

Venczel Vera az MMA kitüntetettjei között

Október 18-án átadták a Magyar Művészeti Akadémia tagozati díjait. A kitüntetéseket minden kategóriában két-két főnek ítélik oda, a Színházművészeti tagozat elismerésében Venczel Vera és Dobos Imre részesült.
Színház

5 ígéretes független színházi előadás

Az ősz hagyományosan hemzseg az új bemutatóktól, csak kapkodjuk a fejünket a sokszínű a kínálat láttán, mi viszont most olyan előadásokat ajánlunk, amelyek talán kevesebb figyelmet kapnak a kőszínházak műsorával szemben. Szubjektív válogatásunkban szerepelnek klasszikus művek, izgalmas életutak és kortárs dráma is.
Vizuál

„Hogy mi a humor? Túlélés” – emléktáblát avattak Antal Imre tiszteletére

Az Erkel Ferenc-díjas magyar zongoraművész, televíziós személyiség emlékét mától tábla őrzi egykori otthona, a Damjanich utca 40. alatti ház falán.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Magyar Kincsek-koncertsorozat a nemzeti ünnep alkalmából

Október 23-án egész napos eseménysorozatot szentel a magyar zenének a Concerto Budapest, a Zeneakadémián tartott koncerteken a legnagyobb zeneszerzők művei mellett népzenei darabokat is meghallgathat a közönség.
Klasszikus beszámoló

Az ember nélküli hang és a hang nélküli ember

Vidovszky László korai műveiből tartottak összművészeti estet és ismertető előadást a Zeneakadémia Solti Termében.
Klasszikus ajánló

Lengyel-magyar barátság - Emszt/Koszowski Duó első lemeze

A Folks című albumon lengyel és magyar zeneszerzők művei szólalnak meg az alkotók átiratában, szoprán szaxofonon és zongorán.
Klasszikus hír

Még lehet jelentkezni a Hubay Jenő Hegedűversenyre

Október 22-ig várja a húszévesnél fiatalabb közép-európai hegedűművészek jelentkezését a Fesztivál Akadémia által szervezett Hubay Jenő Hegedűverseny
Klasszikus ajánló

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.