Klasszikus

Elköszönt Körner Tamás, a BFZ volt ügyvezető igazgatója

2012.01.24. 15:40
Ajánlom
Vasárnap ünnepélyes keretek között búcsúztatta a Budapesti Fesztiválzenekar a nyugalomba vonuló vezetőt.

Húsz év után távozik posztjáról Körner Tamás, akinek munkáját egy Nádler István-festménnyel köszönte meg az együttes. A volt ügyvezető igazgató ebből az alkalomból bejelentette: alapítványt hozott létre 10 millió forint értékben. A Budapesti Fesztiválzenekarért elnevezésű szervezet évenként felváltva a legjobb zenekari művészt vagy a zenekari stáb kitűnően dolgozó munkatársát díjazza, az elismerést az évad utolsó koncertjén adják át.

Az ünnepélyes búcsúztatón Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkára azt mondta: ha a zene megfagyott építészet, a szinte megfoghatatlan kötőanyag, a hang mellett a BFZ "építményében" benne van a pénzügyi gondoskodás, a művészi kapcsolatok hálója. Ezek révén az együttesnek, amely a világ első tíz zenekarának egyike, olyan menedzser igazgatója volt, aki ugyanebbe a nemzetközi élvonalba tartozik szakterületén.

Bánffy Eszter régész, a BFZ alapítói nevében azt hangsúlyozta, hogy Körner Tamást munkája során a kérlelhetetlen igényesség jellemezte, az igazgató a Budapesti Fesztiválzenekarnak nevezett páratlan kulturális sikernek a kulcsfigurájaként dolgozott. Fischer Iván zeneigazgató, karmester is azt emelte ki, hogy Körner munkája nélkül elképzelhetetlen lett volna az elmúlt húsz év. Marschall Miklósnak, a Fesztiválzenekar Alapítvány elnökének két szó jut eszébe az igazgató két évtizedéről: szakszerűség és szenvedély. Ács Ákos klarinétművész megjegyezte, a hazai koncerteken és turnék estjein egyaránt elsőként hangzott föl Körner Tamás felismerhető és lelkesítő tapsa, amelyre a muzsikusok ezután is számítanak.

Mint ahogy korábban már beszámoltunk róla, a Budapesti Fesztiválzenekar új ügyvezetője Stefan Englert lett, aki az ünnepség végén átvette az alapítvány okiratát a leköszönő igazgatótól.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Kurtág György beszédével avatták fel a Ligeti György utcát

A BMC mellett található, hajdani Imre utca vette fel Ligeti György nevét az évforduló alkalmából. Az avatóünnepségen jelen volt a zeneszerző özvegye, Ligeti Vera, valamint fia, Lukas Ligeti.
Vizuál

Magyar siker Cannes-ban – mutatjuk a fesztivál legnagyobb nyerteseit

A világ legrangosabb fesztiváljának fődíját Justine Triet francia rendező kapta, aki filmjében a független nőket érintő társadalmi előítéleteket vizsgálja. Buda Flóra Anna 27 című animációs filmjét a legjobb rövidfilmnek választották.
Zenés színház

Nyitás a végtelenre – interjú Baráth Emőkével

Sűrű a világjáró Baráth Emőke nyárelője, ezúttal itthon. Májusban Mozart Idomeneo, Kréta királya című operájában formálja meg Iliát, június 3-án pedig Aranykor: Mítosz címmel ad nagyszabású koncertet.
Vizuál

Buda Flóra Anna: Van magyar pénz a filmben, csak sajnos ez nem a Filmintézet érdeme

Háromszor is visszautasították Buda Flóra Anna filmtervét, most mégis gratuláltak az Arany Pálmához. A rendező szerint sajnálatos, hogy az ügy eltereli a figyelmet arról, kik, mekkora energiát fektettek a filmbe.
Színház

A zenés előadások és a vígjátékok jegyében hirdetett évadot a Szegedi Nemzeti Színház

Shakespeare szerzőként és témaként is felkerül a szegedi repertoárra, de Puccini, Donizetti, Lehár Ferenc, Kleist és Szabó Maga is szerepel a 2023-24-es szegedi évad alkotói között.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Tomboló siker fogadta a Fesztiválzenekart – Mahler-koncertjük visszahallgatható

Ötcsillagos kritikák zúdultak Fischer Iván karmesterre és a Budapesti Fesztiválzenekarra (BFZ) májusi európai turnéjuk után. Bécs, London, Brugge és Lipcse közönsége egytől egyig álló ovációval ünnepelte a magyar együttest.
Klasszikus hír

Nemzetközi zenei díjat nyert az Országos Széchényi Könyvtár tanulmánykötete

Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) által 2021 őszén kiadott „Eritis mihi testes”. Az 1938-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus hangfelvételei című kétnyelvű tanulmánykötet rangos nemzetközi díjat nyert.
Klasszikus ajánló

13 éves az Anima Musicae Kamarazenekar

Ünnepi koncerttel zárja évadát az Anima Musicae Kamarazenekar, az együttes június 20-án ünnepli 13. születésnapját. Egy ígéretes tehetség, a Virtuózokból is ismert Patricija Avšič csatlakozik az együtteshez.
Klasszikus hír

Kurtág György beszédével avatták fel a Ligeti György utcát

A BMC mellett található, hajdani Imre utca vette fel Ligeti György nevét az évforduló alkalmából. Az avatóünnepségen jelen volt a zeneszerző özvegye, Ligeti Vera, valamint fia, Lukas Ligeti.
Klasszikus magazin

Kaleidoszkóp a 20. századból – száz éve született Ligeti György

Nem maradhatott Magyarországon, hát az egész világ megismerte a nevét. Születésének századik évfordulójáról világszerte megemlékeznek a muzsikusok és a zeneszerető közönség. Ligeti Györgyre emlékezünk.