Klasszikus

Elmarad a puding próbája

2014.05.11. 13:20
Ajánlom
A korábban nyilvánosságra hozott tervek ellenére Hamar Zsolt mégsem lesz a Miskolci Zenekar vezető karmestere. Sőt, mint a zenekart fenntartó Miskolci Önkormányzat az Észak.hu helyi internetes portál kérdésére írásban megerősítette, a héten megszüntették Horváth Ádám zenekari igazgató munkaviszonyát is, és Gál Tamással kezdtek tárgyalásokat. A Fideliónak Hamar Zsoltot sikerült megszólaltatni. INTERJÚ

- Május 10-én Önnnek kellett volna vezényelnie a Miskolci Szimfonikusok koncertjét a Müpában, de ez a koncert elmarad, sőt, az Önnel legalább fél éve tervezett szerződés, hogy legyen a zenekar vezető karmestere, szintén lekerült a napirendről. Miért?

- Valóban kaptam erre vonatkozóan egy felkérést az intézmény igazgatójától, de ami nekem talán még ennél is többet jelentett, egy megerősítő szimpátiaszavazás alkalmával januárban a zenekari tagság 88 százaléka biztatott e feladat elvállalására. Ezt óriási megtiszteltetésként értékeltem és örömmel kezdtem el a tárgyalásokat Horváth Ádám igazgató úrral. Egy adott ponton azonban ezek a tárgyalások, amelyek egyébként optimizmusra adtak okot, megtorpantak. Azok a kérdések, amelyekben nem volt teljes összhang, egyre feszítőbbé váltak, az álláspontok egyre távolodtak egymástól, azután a tárgyalás intenzitása is lecsökkent, majd abbamaradt. Így tehát én csak a kialakult helyzetet tudtam egyrészt konstatálni, másrészt levonni belőle a megfelelő következtetéseket és elbúcsúzni a zenekartól.

- Csak nem az volt az akadály, hogy mivel Ön évek óta főzeneigazgató a hesseni tartományi színházban Wiesbadenben, emiatt egyeztetési problémák merülhettek volna fel?

- Semmiképpen sem! Bár Wiesbadenben nagyon szigorúan kötött programom van több évre előre betáblázott munkarenddel, de a miskolci feladatokat össze tudtam volna ezekkel egyeztetni. Nem, egészen más állt a háttérben. Hazai és nemzetközi példák egyértelműen bizonyítják, hogy minden zenekari sikertörténet hátterében egyrészt egy fantasztikus muzsikusokból álló zenekar, másrészt egy alkalmas karmester, harmadrészt pedig egy profi menedzsment áll. Nem titkolom, hogy voltak olyan pillanatok, amikor azt gondoltam, Miskolcon most megvalósulhat ez a szerencsés csillagállás, de sajnos csalódnom kellett. Sajnálom, mert a Miskolci Szimfonikus Zenekar igazán megérdemelne már végre egy sikertörténetet.

- Viszont így tovább ritkultak az esélyek, hogy a magyar közönség láthassa Önt dirigálni.

- A helyzet azért nem olyan rossz, hiszen a Nemzeti Filharmonikusokkal több fellépésem is lesz a közeljövőben. Legelőször is most, augusztusban Martonvásáron, de jövő év januárjában is az NFZ vendégeként lépek fel a Müpában. Nagy örömömre szolgál e kiváló együttessel ismét együtt muzsikálni!

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

„Na, Kisdajka, gyerünk!” – kiállítás nyílt Dajka Margit életéből

A Kisdajka. Dajka Margit (1907-1986) pályaképe című tárlaton a színésznő gazdag, fordulatos és országokon átívelő életútja elevenedik meg fotókon, videókon, nyilatkozatokon és önvallomásokon keresztül.
Vizuál

Két új Almodóvar-filmmel jön a Spanyol Filmhét

A válogatásban erős hangsúlyt kap Pedro Almodóvar művészete. Október 26-án debütál új filmje, a Párhuzamos anyasorsok, és két további alkotás is a nevéhez kötődik: az Emberi hang című kisfilmnek rendezője, míg a Benidormban havazik című Isabel Coixet-filmnek producere volt. 
Plusz

Elhunyt Csíkszentmihályi Mihály

A „flow”-elmélet atyja 87 éves volt.
Színház

Átadták az eSzínház Fesztivál díjait

Október 20-án ünnepélyes keretek között adták át az ország első online térben rendezett színházi fesztiváljának szakmai és közönségdíjait a Radnóti Színházban, de kihirdették az Alapítvány a Magyar Színházakért 2020-as szakmai kitüntetéseit is.
Zenés színház

21. századi összművészet – újra műsoron Az úrhatnám polgár

Az elmúlt évad végének izgalmas összművészeti produkciója volt a Molière és Lully közös alkotásából, Az úrhatnám polgárból készített, modern környezetbe helyezett előadás, melyet idén három alkalommal láthat a közönség.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.
Klasszikus magazin

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Klasszikus interjú

„Olyan ez, mint új partnerrel táncolni” – interjú Vadim Gluzmannal

A világszerte ismert hegedűművész a Liszt Ferenc Kamarazenekar meghívására jött hozzánk, és október 25-én a Zeneakadémia színpadán a koncertmesteri széket is elfoglalja. Csupán rövid időre, mert az est második felében már kettősversenyt játszik Várdai Istvánnal. Az első próba után beszélgettünk vele.
Klasszikus hír

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.