Klasszikus

Elmarad a puding próbája

2014.05.11. 13:20
Ajánlom
A korábban nyilvánosságra hozott tervek ellenére Hamar Zsolt mégsem lesz a Miskolci Zenekar vezető karmestere. Sőt, mint a zenekart fenntartó Miskolci Önkormányzat az Észak.hu helyi internetes portál kérdésére írásban megerősítette, a héten megszüntették Horváth Ádám zenekari igazgató munkaviszonyát is, és Gál Tamással kezdtek tárgyalásokat. A Fideliónak Hamar Zsoltot sikerült megszólaltatni. INTERJÚ

- Május 10-én Önnnek kellett volna vezényelnie a Miskolci Szimfonikusok koncertjét a Müpában, de ez a koncert elmarad, sőt, az Önnel legalább fél éve tervezett szerződés, hogy legyen a zenekar vezető karmestere, szintén lekerült a napirendről. Miért?

- Valóban kaptam erre vonatkozóan egy felkérést az intézmény igazgatójától, de ami nekem talán még ennél is többet jelentett, egy megerősítő szimpátiaszavazás alkalmával januárban a zenekari tagság 88 százaléka biztatott e feladat elvállalására. Ezt óriási megtiszteltetésként értékeltem és örömmel kezdtem el a tárgyalásokat Horváth Ádám igazgató úrral. Egy adott ponton azonban ezek a tárgyalások, amelyek egyébként optimizmusra adtak okot, megtorpantak. Azok a kérdések, amelyekben nem volt teljes összhang, egyre feszítőbbé váltak, az álláspontok egyre távolodtak egymástól, azután a tárgyalás intenzitása is lecsökkent, majd abbamaradt. Így tehát én csak a kialakult helyzetet tudtam egyrészt konstatálni, másrészt levonni belőle a megfelelő következtetéseket és elbúcsúzni a zenekartól.

- Csak nem az volt az akadály, hogy mivel Ön évek óta főzeneigazgató a hesseni tartományi színházban Wiesbadenben, emiatt egyeztetési problémák merülhettek volna fel?

- Semmiképpen sem! Bár Wiesbadenben nagyon szigorúan kötött programom van több évre előre betáblázott munkarenddel, de a miskolci feladatokat össze tudtam volna ezekkel egyeztetni. Nem, egészen más állt a háttérben. Hazai és nemzetközi példák egyértelműen bizonyítják, hogy minden zenekari sikertörténet hátterében egyrészt egy fantasztikus muzsikusokból álló zenekar, másrészt egy alkalmas karmester, harmadrészt pedig egy profi menedzsment áll. Nem titkolom, hogy voltak olyan pillanatok, amikor azt gondoltam, Miskolcon most megvalósulhat ez a szerencsés csillagállás, de sajnos csalódnom kellett. Sajnálom, mert a Miskolci Szimfonikus Zenekar igazán megérdemelne már végre egy sikertörténetet.

- Viszont így tovább ritkultak az esélyek, hogy a magyar közönség láthassa Önt dirigálni.

- A helyzet azért nem olyan rossz, hiszen a Nemzeti Filharmonikusokkal több fellépésem is lesz a közeljövőben. Legelőször is most, augusztusban Martonvásáron, de jövő év januárjában is az NFZ vendégeként lépek fel a Müpában. Nagy örömömre szolgál e kiváló együttessel ismét együtt muzsikálni!

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.