Klasszikus

Elmarad az Orfeo Zenekar pünkösdi koncertje

2012.05.23. 16:03
Ajánlom
A ProArtFest május 25-i nyitókoncertjét Vashegyi György tájékoztatása szerint az aláírt szerződés hiányában mondták le a fellépők.

Vashegyi György MTI-hez eljuttatott szerdai közleményében úgy fogalmaz: le kellett mondania az Orfeo Zenekar május 25-i alsópetényi koncertjét, valamint a május 28-ra tervezett kamarakoncertet is, mivel több hét próbálkozás után mostanáig sem kaptak aláírt szerződést a fesztivál szervezőitől. "Ebben a helyzetben nem tudjuk vállalni a fesztiválon való fellépést" - mutat rá az együttes alapító-vezetője.

Az első Nemzetközi ProArtFest Pünkösdi Régizenei Fesztiválon péntektől hétfő estig hét ország muzsikusai adnak - az eredeti program szerint - tizenkét koncertet Alsópetényben a Prónay-kastélyban és a község 15. századi templomában, valamint a legéndi Nyáry-kastélyban. A fesztivál központi helyszíne a másfél év alatt felújított, tavaly Europa Nostra díjra jelölt Prónay-kastély lesz, az eseménynek cseh, lengyel, holland, román és brit művész vendégei is lesznek.

A szervezők közleménye szerint a május 25-i nyitókoncerten a nemzetközi hírű csellóművész, Máté Balázs és együttese, az Aura Musicale játszik, Bodrogi Éva énekes közreműködésével, míg 28-án a Harmonis Ensemble lép fel, műsorukon 17. századi olasz kora barokk muzsikával. Az előre megváltott jegyek érvényesek az új műsor szerint, illetve a vásárlás helyén visszaválthatók. A fesztivál további koncertjeinek műsora nem változik. Hűvös, nyirkos idő esetén a szabadtérre tervezett hangversenyek helyszíne az alsópetényi Szent István király-templom, illetve a kastély nagyszalonja lesz.

Vashegyi május 23-án, szerda este az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a hangverseny lemondásáról szóló levelét nem a hírügynökségnek, illetve a nagyközönségnek szánta, hanem magánlevélnek, amely tudta nélkül került nyilvánosságra. Ezzel együtt hangsúlyozta, hogy levelének tartalma mindenben megfelel a valóságnak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A díva, akit a grúz szegénységből a világ tetejére segített az énekhangja

Tbilisziben született, Milánóban él, szerte a világon ünneplik. 2020-ban Japán és Kína mellett a Keresztény farsang sztárvendégeként Magyarországon is fellép „az operavilág Angelina Jolie”-jaként emlegetett szoprán, Nino Machaidze, aki magazinunknak karrierje lépcsőfokairól, múltjáról, jelenéről és jövőjéről is mesélt.
Klasszikus

Egy életet kell végigélni ahhoz, hogy valaki így tudjon zongorázni

Kurtág Márta emlékére szólt a zene szerdán a BMC-ben, a 94 éves Kurtág György játékát pedig videofelvételen hallottuk. Feleségének tett ígérete volt, hogy ezt a Mozart-szonátát adja elő.
Jazz/World

Jön Juan Diego Flórez – Íme a 17. VeszprémFest teljes programja

Az öt napos zenei fesztiválon duplázik a Jazz+Az, érkezik a Postmodern Jukebox és közönség elé lép a világ egyik legnépszerűbb opera csillaga, Juan Diego Flórez.
Könyv

Minden olvasója úgy érzi, róla szól - az Utas és holdvilág kultusza

Több mint 80 évvel megjelenése után az Utas és holdvilág népszerűbb, mint valaha. Nagy sikerű rádiójáték és színpadi előadás született belőle, nemsokára pedig film is készül - utánajártunk a kultregény titkának.
Vizuál

Eredeti művek – hamis kiállítás?

Lehet-e egy punkot klasszikus kiállításon bemutatni? Kifinomult bosszú a művészeti közegtől vagy egyszerű félreértelmezés?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Egy életet kell végigélni ahhoz, hogy valaki így tudjon zongorázni

Kurtág Márta emlékére szólt a zene szerdán a BMC-ben, a 94 éves Kurtág György játékát pedig videofelvételen hallottuk. Feleségének tett ígérete volt, hogy ezt a Mozart-szonátát adja elő.
Klasszikus gyász

Elhunyt Sulyok Tamás karmester

Életének 90. évében elhunyt Sulyok Tamás magyar karmester, tanár. A Győri Filharmonikus Zenekar egykori igazgatóját otthonában érte utol a halál február 4-én – tudatta a szomorú hírt a társulat vezetőségével a karmester lánya, Sulyok Márta.
Klasszikus videó

Hegedűn játszott az agyműtétje közben, a sebész elveszett Mahlernél

Egy 53 éves brit muzsikus agyműtéten esett át. A hangszerét is vinnie kellett az operációra, hogy az orvosok ellenőrizni tudják, ne sérüljenek az agy más részei a beavatkozás közben.
Klasszikus bűnügy

Börtönbe megy a nyugdíjas, aki túl hangosan hallgatott komolyzenét

A liverpooli nyugdíjas, aki túl hangosan hallgatta a ClassicFM-et, azt mondta a bírónak, verjék csak láncra. Huszonnégy hétre tették hűvösre.
Klasszikus mozart

Egész nap Mozart zenéje szól a tavasz első napján

Egy nap, tíz koncert a Concerto Budapesttel! Március 1. vasárnap délelőtt 11-től este 10-ig kizárólag Mozart zenéje tölti meg a Zeneakadémia koncerttermeit.