Klasszikus

Elmarad az Orfeo Zenekar pünkösdi koncertje

2012.05.23. 16:03
Ajánlom
A ProArtFest május 25-i nyitókoncertjét Vashegyi György tájékoztatása szerint az aláírt szerződés hiányában mondták le a fellépők.

Vashegyi György MTI-hez eljuttatott szerdai közleményében úgy fogalmaz: le kellett mondania az Orfeo Zenekar május 25-i alsópetényi koncertjét, valamint a május 28-ra tervezett kamarakoncertet is, mivel több hét próbálkozás után mostanáig sem kaptak aláírt szerződést a fesztivál szervezőitől. "Ebben a helyzetben nem tudjuk vállalni a fesztiválon való fellépést" - mutat rá az együttes alapító-vezetője.

Az első Nemzetközi ProArtFest Pünkösdi Régizenei Fesztiválon péntektől hétfő estig hét ország muzsikusai adnak - az eredeti program szerint - tizenkét koncertet Alsópetényben a Prónay-kastélyban és a község 15. századi templomában, valamint a legéndi Nyáry-kastélyban. A fesztivál központi helyszíne a másfél év alatt felújított, tavaly Europa Nostra díjra jelölt Prónay-kastély lesz, az eseménynek cseh, lengyel, holland, román és brit művész vendégei is lesznek.

A szervezők közleménye szerint a május 25-i nyitókoncerten a nemzetközi hírű csellóművész, Máté Balázs és együttese, az Aura Musicale játszik, Bodrogi Éva énekes közreműködésével, míg 28-án a Harmonis Ensemble lép fel, műsorukon 17. századi olasz kora barokk muzsikával. Az előre megváltott jegyek érvényesek az új műsor szerint, illetve a vásárlás helyén visszaválthatók. A fesztivál további koncertjeinek műsora nem változik. Hűvös, nyirkos idő esetén a szabadtérre tervezett hangversenyek helyszíne az alsópetényi Szent István király-templom, illetve a kastély nagyszalonja lesz.

Vashegyi május 23-án, szerda este az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a hangverseny lemondásáról szóló levelét nem a hírügynökségnek, illetve a nagyközönségnek szánta, hanem magánlevélnek, amely tudta nélkül került nyilvánosságra. Ezzel együtt hangsúlyozta, hogy levelének tartalma mindenben megfelel a valóságnak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.
Tánc

Elmaradó előadások az Experidance Társulatnál (FRISSÍTETT CIKK)

A Román Sándor vezette társulat közleménye szerint a repertoár bemutatása csak időszakosan szünetel, amelynek oka nyolc táncművész távozása. (CIKKÜNK FRISSÜLT.)
Színház

„Mindent elölről kell mindig kezdeni” – Fodor Tamás a Kult50-ben

Fodor Tamás, a Stúdió K alapítója A vihar és A székek című előadásban nyújtott alakításáért került be a Fidelio Kult50 című kiadványába. Videónkban a független színház mibenlétéről is beszélt nekünk.
Tánc

Cáfolja a megszűnésről szóló hírt az Experidance

A társulat ma adott ki sajtónyilatkozatot, melyben „egyértelműen és határozottan visszautasítják” azt a hírt, mely szerint feloszlanának.
Vizuál

Róbert bácsi – jótevő vagy csaló?

A nagylelkű adakozót mindenki csak így ismerte Budapesten: Róbert bácsi. A városhoz tartozó egyik jellegzetes figura volt ő. Hogy ki is ő valójában, az már a kortársaknak is komoly fejtörést okozott, sőt rendőrségi nyomozás is volt az ügyben..

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Chaplin, az elfeledett zeneszerző zseni

Legtöbb filmjéhez maga komponált zenét, pedig nem tudott kottát olvasni. Egy időben sehova nem ment a hegedűje nélkül, és zeneszerzőként Oscar-díjat is nyert. Chaplin kevéssé ismert arca a muzsikusé.
Klasszikus hír

Kínába vitte Balázs János Bartók III. zongoraversenyét

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar nyitotta a Csiangszui Nemzetközi Zenei Fesztivál programját a kínai Nankingban Balázs János zongoraművész közreműködésével, Hamar Zsolt vezényletével.
Klasszikus london

Fischer Ádám is fellép a Royal Albert Hallban

A holdra szállás 50., Viktória királynő születésének 200., a Proms megalapítója, Henry Wood születésének 150. évfordulójára emlékezik a BBC Proms rendezvénysorozata, amelyen idén először környezetvédelemmel kapcsolatos zeneműveket is műsorra tűztek.
Klasszikus interjú

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.
Klasszikus lemez

Egy orgonista New Yorkban: Megjelent Karosi Bálint új szerzői lemeze

Az albumon Anastasia Razvalyaeva, Szalai András, Környei Miklós és az Anima Musicae játéka is hallható.