Klasszikus

Elmarad az Orfeo Zenekar pünkösdi koncertje

2012.05.23. 16:03
Ajánlom
A ProArtFest május 25-i nyitókoncertjét Vashegyi György tájékoztatása szerint az aláírt szerződés hiányában mondták le a fellépők.

Vashegyi György MTI-hez eljuttatott szerdai közleményében úgy fogalmaz: le kellett mondania az Orfeo Zenekar május 25-i alsópetényi koncertjét, valamint a május 28-ra tervezett kamarakoncertet is, mivel több hét próbálkozás után mostanáig sem kaptak aláírt szerződést a fesztivál szervezőitől. "Ebben a helyzetben nem tudjuk vállalni a fesztiválon való fellépést" - mutat rá az együttes alapító-vezetője.

Az első Nemzetközi ProArtFest Pünkösdi Régizenei Fesztiválon péntektől hétfő estig hét ország muzsikusai adnak - az eredeti program szerint - tizenkét koncertet Alsópetényben a Prónay-kastélyban és a község 15. századi templomában, valamint a legéndi Nyáry-kastélyban. A fesztivál központi helyszíne a másfél év alatt felújított, tavaly Europa Nostra díjra jelölt Prónay-kastély lesz, az eseménynek cseh, lengyel, holland, román és brit művész vendégei is lesznek.

A szervezők közleménye szerint a május 25-i nyitókoncerten a nemzetközi hírű csellóművész, Máté Balázs és együttese, az Aura Musicale játszik, Bodrogi Éva énekes közreműködésével, míg 28-án a Harmonis Ensemble lép fel, műsorukon 17. századi olasz kora barokk muzsikával. Az előre megváltott jegyek érvényesek az új műsor szerint, illetve a vásárlás helyén visszaválthatók. A fesztivál további koncertjeinek műsora nem változik. Hűvös, nyirkos idő esetén a szabadtérre tervezett hangversenyek helyszíne az alsópetényi Szent István király-templom, illetve a kastély nagyszalonja lesz.

Vashegyi május 23-án, szerda este az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a hangverseny lemondásáról szóló levelét nem a hírügynökségnek, illetve a nagyközönségnek szánta, hanem magánlevélnek, amely tudta nélkül került nyilvánosságra. Ezzel együtt hangsúlyozta, hogy levelének tartalma mindenben megfelel a valóságnak.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Mindennek a magyar irodalom a közepe” – Valuska László a tízéves Margó Fesztiválról

Több mint 60 programmal, könyvbemutatókkal, koncertekkel és irodalmi sétákkal jelentkezik a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár október 14. és 17. között a Várkert Bazárban. A jubileum alkalmából a fesztivál alapítójával, programigazgatójával beszélgettünk.
Könyv

Egy stadionnyi Paradicsom – Nádasdy Ádám az új Dante-fordításról

Egy közös karácsonyi italozás alkalmával jutott Nádasdy Ádám és Térey János arra a megállapításra, hogy Dante Isteni színjátékának Paradicsom részét újra kéne fordítani. Nem azért, mert Babits szövege ne lenne jó, nagyon is szép, a mai olvasóközönség viszont már nehezebben fogadja be. Az új változat elkészült, Nádasdy Ádám, a mű fordítója pedig a 2021-es Budapesti Őszi Fesztivál keretében ismertette a művet a Márai Sándor Kulturális Központban.
Klasszikus

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Vizuál

A rejtélyes Margaret Watkins - Fotóhónap2021

Tükröződő csónak a vízen, személyes tárgyak a fürdőszobában, festői portrék és ipari tájak, kaleidoszkóp-szerű montázsok – mind-mind eredeti nyomatok Margaret Watkins titokzatos fekete dobozából. A Fotóhónap2021 központi tárlata a méltatlan módon elfeledett életműből válogat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus videó

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Klasszikus ajánló

Vidovszky László-est a Zeneakadémián

Vidovszky László korai munkásságát mutatja be az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, abszurd hanghatásokat felvonultató zenemű, kamaraopera és filmvetítés is szerepel a programban.
Klasszikus ajánló

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Klasszikus beszámoló

Zeneszerzők párbeszéde – Beszélgetés Georges Aperghisszel

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány zeneszerző-beszélgetései, a mustMEET Composers sorozat legújabb vendége a görög származású zenés színházi alkotó, Georges Aperghis volt.