Klasszikus

Elmaradó közös koncert, folytatódó a vita

2004.11.19. 00:00
Ajánlom
Két meghatározó filharmonikus zenekarunk, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar (NF) és a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) között évek óta feszült a viszony. A nézeteltérések elsősorban az eltérő finanszírozásra vezethetőek vissza. Megbékélő gesztusra kerülhetett volna a Duna parton épülő Nemzeti Hangversenyterem március 14-ei nyitó koncertjén, ahol a tervek szerint a két zenekar közös koncertet adott volna. A műsorban azonban csak a Nemzeti Filharmonikusok szerepelnek.

Idén tavasszal nyílik meg a Nemzeti Színház melletti kulturális komplexum, a Művészetek Palotája. A komplexum magába foglalja egyebek mellett a Budapestnek mindeddig rendkívül hiányzó korszerű hangversenytermet. Sokakban felvetődött az a gondolat, hogy a Nemzeti Hangversenyterem megnyitóján együtt léphetne fel a Nemzeti Filharmonikus Zenekar (NF)és a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) - mondta el a Népszavának Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója. "Hiszen ez egy nagyon szép gesztus lenne és végre az összefogásról és a barátságról szólna. Kiváló feleletként mindazoknak, akik a zenekarokat néha fölöslegesen kijátsszák egymás ellen. Vass Lajos a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának államtitkára is nagyszerűnek találta az ötletet a közös koncertről, s megkérdezte az én véleményemet" - emlékezett vissza Fischer Iván. A karmesternek nagyon tetszett az ötlet, és azonnal egy baráti levelet fogalmazott Kocsis Zoltán részére, kérve őt, vegyen részt a közös koncerten. "A levelet átadtam az államtitkár úrnak, azóta sajnos semmit sem hallottam erről a tervről" - fejezte be a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója, Fischer Iván.

Kiss Imre a Művészetek Palotája igazgatója lapunk kérdésére elmondta, a két zenekar együttes fellépésének ötlete tőle származott. Az igazgató azonban nem kívánt nyilatkozni arról, hogy végül a terv miért nem valósul meg. Hangsúlyozta azonban, hogy a március 14-én nyíló intézményt ugyan a Nemzeti Filharmonikusok nyitják meg, de néhány nap múlva a Fesztiválzenekar is fellép. Kiss Imre hangsúlyozta, szeretné ha a Nemzeti Hangversenyterem nem a viszálykodásról, hanem csupán a zenéről szólna.

Kocsis Zoltán a Nemzeti Filharmonikusok zeneigazgatója a Népszava kérdésére nem kívánta kommentálni az esetet.

Nagy sajtóvisszhangot kapott a két nemzeti zenekar közti évek óta tartó feszültség, Fischer Iván többször kifogásolta, hogy a hasonló művészi színvonalú zenekarok finanszírozása jelentősen eltér egymástól. A Kocsis Zoltán vezette Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatár (NF), mint kiemelt nemzeti intézmény rendelkezik a legjelentősebb anyagi forrásokkal. Szabó Attila a Nemzeti Filharmonikusok gazdasági igazgatója úgy nyilatkozott lapunknak, hogy fenntartójuktól, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumától 2004-ben 1 milliárd 666 millió forintot kapnak, ebből mintegy 600 millió jut az énekkarra, a többi a zenekar illetve a működési költségek fedezetéül szolgál. Ez az összeg kiegészül 10-16 millió forinttal különböző pályázatok révén.

Az 1983-ban alapított Budapesti Fesztiválzenekar 1992-ig alkalmi formában, a muzsikusok önálló egyesületeként dolgozott. 1992-2000 között állandó zenekarként, a főváros és a tizenöt nagyvállalat és bank részvételével létrejött BFZ Alapítvány közös fenntartásában működött. 2000-től a Fesztiválzenekart a főváros folyamatos támogatása mellett a BFZ Alapítvány tartja fenn és működteti. A zenekart 2003-ban a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma felvette az állam által támogatott nemzeti intézmények sorába. A zenekart alapítása óta Fischer Iván zeneigazgató vezeti. Körner Tamás ügyvezető igazgató a Népszava kérdésére elmondta, idén 300 millió forinttal járult hozzá a minisztérium a zenekar működéséhez, a főváros pedig 339 millió forintot utalt át a BFZ számára. Így 639 millió forintnyi közpénz adja a fesztiválzekar költségvetését.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Könyv

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Felépítette saját mítoszát: síelt, horgászott, vadászott, bikaviadalokat látogatott, szenvedélyesen érdekelte a háború és fáradhatatlanul kereste a személyes boldogságot. A Nobel-díjas amerikai író, akinek tárgyilagos szikár stílusát sokan próbálják utánozni azóta is, 1899. július 21-én született.
Klasszikus

Amikor Maria João Pires másik zongoraversennyel készült, mint a zenekar

Ma ünnepli 75. születésnapját Maria João Pires, az egyik legjobb Mozart-játékos az elmúlt évtizedekből. Leghíresebb koncertfelvételével köszöntjük őt.
Vizuál

Aki pestiesítette a párizsi divatot

Egyszerű másoló, remek divatérzékű üzletasszony vagy tervezőzseni? Rotschild Klára szalonja a luxust jelentette a harmincastól a hetvenes évekig. Simonovics Ildikó mesélt arról, milyen kihívás összegyűjteni a még megmaradt ruhákat, dokumentumokat és kibogozni a valóságot a legendák és pletykák közül.
Klasszikus

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kult50

Ha zene szól, nem tudok mással foglalkozni – Bősze Ádám és Vashegyi György a Kult50-ben

A Kult50 legújabb videójában Bősze Ádám zenetudós, műsorvezető és Vashegyi György karmester, régizenész ült le egymással beszélgetni – mi másról, mint zenéről.
Klasszikus salzburg

A Salzburgi Ünnepi Játékok ingyenes koncertekkel nyitott a szélesebb közönség felé

Mozart szülővárosában egy sor különböző helyszínen megrendezett ingyenes koncerttel kezdődött meg szombaton a Salzburgi Ünnepi Játékok.
Klasszikus videó

Amikor Maria João Pires másik zongoraversennyel készült, mint a zenekar

Ma ünnepli 75. születésnapját Maria João Pires, az egyik legjobb Mozart-játékos az elmúlt évtizedekből. Leghíresebb koncertfelvételével köszöntjük őt.
Klasszikus gyász

Meghalt Fátyol Rudolf hegedűművész

Hétfő reggel, 62 éves korában elhunyt Fátyol Rudolf hegedűművész, a szatmárnémeti Dinu Lipatti Állami Filharmónia vezetője.
Klasszikus gyász

Elhunyt Ben Johnston, a mikrotonális zene egyik úttörő zeneszerzője

Július 22-én elhunyt Ben Johnston amerikai zeneszerző. Lehet, hogy nem ismerte őt – érdemes.