Klasszikus

Elmaradó közös koncert, folytatódó a vita

2004.11.19. 00:00
Ajánlom
Két meghatározó filharmonikus zenekarunk, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar (NF) és a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) között évek óta feszült a viszony. A nézeteltérések elsősorban az eltérő finanszírozásra vezethetőek vissza. Megbékélő gesztusra kerülhetett volna a Duna parton épülő Nemzeti Hangversenyterem március 14-ei nyitó koncertjén, ahol a tervek szerint a két zenekar közös koncertet adott volna. A műsorban azonban csak a Nemzeti Filharmonikusok szerepelnek.

Idén tavasszal nyílik meg a Nemzeti Színház melletti kulturális komplexum, a Művészetek Palotája. A komplexum magába foglalja egyebek mellett a Budapestnek mindeddig rendkívül hiányzó korszerű hangversenytermet. Sokakban felvetődött az a gondolat, hogy a Nemzeti Hangversenyterem megnyitóján együtt léphetne fel a Nemzeti Filharmonikus Zenekar (NF)és a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) - mondta el a Népszavának Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója. "Hiszen ez egy nagyon szép gesztus lenne és végre az összefogásról és a barátságról szólna. Kiváló feleletként mindazoknak, akik a zenekarokat néha fölöslegesen kijátsszák egymás ellen. Vass Lajos a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának államtitkára is nagyszerűnek találta az ötletet a közös koncertről, s megkérdezte az én véleményemet" - emlékezett vissza Fischer Iván. A karmesternek nagyon tetszett az ötlet, és azonnal egy baráti levelet fogalmazott Kocsis Zoltán részére, kérve őt, vegyen részt a közös koncerten. "A levelet átadtam az államtitkár úrnak, azóta sajnos semmit sem hallottam erről a tervről" - fejezte be a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója, Fischer Iván.

Kiss Imre a Művészetek Palotája igazgatója lapunk kérdésére elmondta, a két zenekar együttes fellépésének ötlete tőle származott. Az igazgató azonban nem kívánt nyilatkozni arról, hogy végül a terv miért nem valósul meg. Hangsúlyozta azonban, hogy a március 14-én nyíló intézményt ugyan a Nemzeti Filharmonikusok nyitják meg, de néhány nap múlva a Fesztiválzenekar is fellép. Kiss Imre hangsúlyozta, szeretné ha a Nemzeti Hangversenyterem nem a viszálykodásról, hanem csupán a zenéről szólna.

Kocsis Zoltán a Nemzeti Filharmonikusok zeneigazgatója a Népszava kérdésére nem kívánta kommentálni az esetet.

Nagy sajtóvisszhangot kapott a két nemzeti zenekar közti évek óta tartó feszültség, Fischer Iván többször kifogásolta, hogy a hasonló művészi színvonalú zenekarok finanszírozása jelentősen eltér egymástól. A Kocsis Zoltán vezette Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatár (NF), mint kiemelt nemzeti intézmény rendelkezik a legjelentősebb anyagi forrásokkal. Szabó Attila a Nemzeti Filharmonikusok gazdasági igazgatója úgy nyilatkozott lapunknak, hogy fenntartójuktól, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumától 2004-ben 1 milliárd 666 millió forintot kapnak, ebből mintegy 600 millió jut az énekkarra, a többi a zenekar illetve a működési költségek fedezetéül szolgál. Ez az összeg kiegészül 10-16 millió forinttal különböző pályázatok révén.

Az 1983-ban alapított Budapesti Fesztiválzenekar 1992-ig alkalmi formában, a muzsikusok önálló egyesületeként dolgozott. 1992-2000 között állandó zenekarként, a főváros és a tizenöt nagyvállalat és bank részvételével létrejött BFZ Alapítvány közös fenntartásában működött. 2000-től a Fesztiválzenekart a főváros folyamatos támogatása mellett a BFZ Alapítvány tartja fenn és működteti. A zenekart 2003-ban a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma felvette az állam által támogatott nemzeti intézmények sorába. A zenekart alapítása óta Fischer Iván zeneigazgató vezeti. Körner Tamás ügyvezető igazgató a Népszava kérdésére elmondta, idén 300 millió forinttal járult hozzá a minisztérium a zenekar működéséhez, a főváros pedig 339 millió forintot utalt át a BFZ számára. Így 639 millió forintnyi közpénz adja a fesztiválzekar költségvetését.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.