Klasszikus

Élményközpontúság a Régizene Fesztiválon

2014.07.15. 15:25
Ajánlom
Véget ért a 34. Csíkszeredai Régizene Fesztivál, amely rengeteg újdonsággal jelentkezett az idei évben.

A tavalyi évhez hasonlóan neves hazai és külföldi előadók koncertjei színesítették a programot, a Mikó-vár udvarán, a Szent Ágoston-templomban és református templomban is. Ferencz Angéla, a főszervező Hargita Megyei Kulturális Központ igazgatója a fesztivál összegzéseként elmondta: "Nagyon fontos volt, hogy négy évvel ezelőtt, 2010-ben sikerült méltón megünnepelnünk a Régizene Fesztivál létrejöttének harmincéves évfordulóját. Idén egy kétéves időszak is lezárult. A fesztivált, mint turisztikai terméket népszerűsítettük, a megyében majdnem mindenhova eljutott a Régizene Karaván, ennek köszönhetően azt tapasztaltuk, hogy nagymértékben nőtt az érdeklődés a programok iránt. Továbbá a zenészekkel is nagyon jó kapcsolatot ápolunk, ugyanis a koncertek mellett lehetőségük van az egymás közötti tapasztalat cserére."

Filip Ignác Csaba művészeti vezető a La Fenice zenekart emelte ki, mint az idei fesztivál legnagyobb attrakcióját, a Barokk Fesztiválzenekarról pedig elmondta, hogy az együttes évente kizárólag a csíkszeredai fesztivál miatt áll össze. "A koncepció mindig jó néhány hónappal a fesztivál előtt megszületik, ez idén is így történt a francia zenével kapcsolatban. A Régizene Fesztiválon kifejezetten különlegességnek számítanak a késő esti koncerttermi hangversenyek. Ezeken általában olyan darabokat játszanak, amelyek főleg a hangszerek miatt kis térben érvényesülnek igazán. Nagyobb színpadon vagy teremben elveszne a hangzás varázsa - részletezte a művészeti igazgató. A jövő évi fesztivállal kapcsolatban hozzátette: "Általában decemberre kell körvonalazódnia az átfogó zenei irányzatnak, akkor hívjuk meg az előadókat is, ez a külföldi, nehezebben elérhető együttesek esetében nagyon fontos, hiszen ők előre be vannak táblázva. Amit biztosan tudunk: természetesen maradnak a késő esti koncertek, valamint szeretnénk hagyományt teremteni abból, hogy a Régizene Nyári Egyetem diákjai a koncertek előtt 10-15 percben megmutathassák az elmúlt kurzusnapok eredményét."

Sam Chapman a Bázelben élő angol theorbaművész a fesztivál visszatérő fellépője, idén harmadszor érkezett Csíkszeredába. Elmondása szerint a csíkszeredai fesztivált nem tudná semmi máshoz hasonlítani. "A fesztivál különlegességét abban látom, hogy itt a magyar és erdélyi népi hangszerek is nagy szerepet kapnak, olyanok, amelyeket máshol nem lehet hallani. A régizenét játszó emberek Európában ismerik egymást, ezért az ilyen fesztiválok nagyon jó alkalmat teremtenek a találkozásra, kottacserélésre, különleges hangszerekkel való megismerkedésre. Kiemelném a fesztivál személyes jellegét, feltűnő az, hogy a csíkszeredaiak mennyire magukénak érzik ezt a fesztivált, és nekünk, zenészeknek különösen jól esik, hogy telt ház előtt játszhatunk."

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.
Klasszikus

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Lájkszámot a vérképleletbe

A Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének vezetője. Szólistaként megfordult Európa rangos koncerttermeiben, bemutatkozott Tokióban, Moszkvában, New Yorkban; turnézott Indiában; Vietnámban pedig az első magyar muzsikus volt, aki megszólaltatta Bartók műveit. A Liszt-díjas zongoraművésszel, Fülei Balázzsal, Liszt Ferenc születésének napján, október 22-én beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Az ítélet harsonái – emlékezés Verdi gyászmiséjével

Halottak napjához közeledve Verdi nagyszabású gyászmiséjét, a Requiemet adja elő a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar a Müpában, a fiatal olasz karmester, Giacomo Sagripanti vezényletével.
Klasszikus videó

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.