Klasszikus

Élményközpontúság a Régizene Fesztiválon

2014.07.15. 15:25
Ajánlom
Véget ért a 34. Csíkszeredai Régizene Fesztivál, amely rengeteg újdonsággal jelentkezett az idei évben.

A tavalyi évhez hasonlóan neves hazai és külföldi előadók koncertjei színesítették a programot, a Mikó-vár udvarán, a Szent Ágoston-templomban és református templomban is. Ferencz Angéla, a főszervező Hargita Megyei Kulturális Központ igazgatója a fesztivál összegzéseként elmondta: "Nagyon fontos volt, hogy négy évvel ezelőtt, 2010-ben sikerült méltón megünnepelnünk a Régizene Fesztivál létrejöttének harmincéves évfordulóját. Idén egy kétéves időszak is lezárult. A fesztivált, mint turisztikai terméket népszerűsítettük, a megyében majdnem mindenhova eljutott a Régizene Karaván, ennek köszönhetően azt tapasztaltuk, hogy nagymértékben nőtt az érdeklődés a programok iránt. Továbbá a zenészekkel is nagyon jó kapcsolatot ápolunk, ugyanis a koncertek mellett lehetőségük van az egymás közötti tapasztalat cserére."

Filip Ignác Csaba művészeti vezető a La Fenice zenekart emelte ki, mint az idei fesztivál legnagyobb attrakcióját, a Barokk Fesztiválzenekarról pedig elmondta, hogy az együttes évente kizárólag a csíkszeredai fesztivál miatt áll össze. "A koncepció mindig jó néhány hónappal a fesztivál előtt megszületik, ez idén is így történt a francia zenével kapcsolatban. A Régizene Fesztiválon kifejezetten különlegességnek számítanak a késő esti koncerttermi hangversenyek. Ezeken általában olyan darabokat játszanak, amelyek főleg a hangszerek miatt kis térben érvényesülnek igazán. Nagyobb színpadon vagy teremben elveszne a hangzás varázsa - részletezte a művészeti igazgató. A jövő évi fesztivállal kapcsolatban hozzátette: "Általában decemberre kell körvonalazódnia az átfogó zenei irányzatnak, akkor hívjuk meg az előadókat is, ez a külföldi, nehezebben elérhető együttesek esetében nagyon fontos, hiszen ők előre be vannak táblázva. Amit biztosan tudunk: természetesen maradnak a késő esti koncertek, valamint szeretnénk hagyományt teremteni abból, hogy a Régizene Nyári Egyetem diákjai a koncertek előtt 10-15 percben megmutathassák az elmúlt kurzusnapok eredményét."

Sam Chapman a Bázelben élő angol theorbaművész a fesztivál visszatérő fellépője, idén harmadszor érkezett Csíkszeredába. Elmondása szerint a csíkszeredai fesztivált nem tudná semmi máshoz hasonlítani. "A fesztivál különlegességét abban látom, hogy itt a magyar és erdélyi népi hangszerek is nagy szerepet kapnak, olyanok, amelyeket máshol nem lehet hallani. A régizenét játszó emberek Európában ismerik egymást, ezért az ilyen fesztiválok nagyon jó alkalmat teremtenek a találkozásra, kottacserélésre, különleges hangszerekkel való megismerkedésre. Kiemelném a fesztivál személyes jellegét, feltűnő az, hogy a csíkszeredaiak mennyire magukénak érzik ezt a fesztivált, és nekünk, zenészeknek különösen jól esik, hogy telt ház előtt játszhatunk."

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

A mádi Rákóczi-kúriában Erhardt Gábor építésszel

A Partitúra zempléni adásában a stáb ellátogatott a mádi Rákóczi-kúriába, lenyűgözve sétáltak az évszázados falak között. Az épület átalakításának és bővítésének tervezőjét, Erhardt Gábort Tokaj-hegyalja építészeti hagyományairól kérdeztük.
Jazz/World

Ki mondta, hogy egy nő nem trombitálhat jazzt?

Új albumán bátor nők előtt tiszteleg Yazz Ahmed, aki trombitásként és nőként maga is ritka jelenség. Meghallgattuk a Polyhymnia című lemezt.
Könyv

A magyar oktatás MacGyverei – a kötelező olvasmányok

A jövő nemzedék sorsa mindössze attól függ, hogy Gárdonyit, Szabó Magdát vagy Agatha Christie-t adnak a kezébe? Arató Lászlóval, a Magyartanárok Egyesületének elnökével - a NAT-módosítás részleteinek hiányában - a jelenlegi szabályozást vizsgáltuk meg, hogy jobban értsük, mi is lehetne a változások előremutató iránya.
Plusz

75 éve szabadult fel a pesti gettó 

A pesti gettó felszabadításának 75. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést vasárnap Budapesten, a Dohány utcai zsinagógában, majd koszorút helyeztek el a zsinagóga falánál állított emléktáblánál.
Vizuál

Az 1917 a legjobb film az amerikai producerek szerint

Sam Mendes első világháborús eposza, az 1917 című film kapta meg az Amerikai Producerek Céhének (PGA) díját a mozikban forgalmazott filmek mezőnyében szombaton Los Angelesben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus nyugdíj

Vladimir Ashkenazy visszavonul

A 82 éves zongoraművész-karmester visszavonulását ügynöksége, a HarrisonParrott jelentette be. Hiányozni fog!
Klasszikus videó

Boldog születésnapot kívánunk Fischer Ivánnak!

Ma ünnepli születésnapját a Budapesti Fesztiválzenekar alapító-karmestere, egyik legkelendőbb hazai művészünk. Saját Happy Birthday-feldolgozásával köszöntjük!
Klasszikus ajánló

Februári kínálat az Óbudai Társaskörben

Dalest, hegedűest, gitármuzsika és kamarazenei koncertek is szerepelnek az Óbudai Társaskör februári programjai közt.
Klasszikus ajánló

Bach billentyűs szvitjeit viszi egy általános iskolába Fejérvári Zoltán

Fejérvári Zoltán szólóestjével indul az alsógödi Belépés családostul klasszikus zenei sorozatának 2020-as évada. A művész Bach Francia szvitjeit adja elő január 25-én a Búzaszem Általános Iskola aulájában. Utána pedig a Zeneakadémiára viszi a műsort.