Klasszikus

Élményközpontúság a Régizene Fesztiválon

2014.07.15. 15:25
Ajánlom
Véget ért a 34. Csíkszeredai Régizene Fesztivál, amely rengeteg újdonsággal jelentkezett az idei évben.

A tavalyi évhez hasonlóan neves hazai és külföldi előadók koncertjei színesítették a programot, a Mikó-vár udvarán, a Szent Ágoston-templomban és református templomban is. Ferencz Angéla, a főszervező Hargita Megyei Kulturális Központ igazgatója a fesztivál összegzéseként elmondta: "Nagyon fontos volt, hogy négy évvel ezelőtt, 2010-ben sikerült méltón megünnepelnünk a Régizene Fesztivál létrejöttének harmincéves évfordulóját. Idén egy kétéves időszak is lezárult. A fesztivált, mint turisztikai terméket népszerűsítettük, a megyében majdnem mindenhova eljutott a Régizene Karaván, ennek köszönhetően azt tapasztaltuk, hogy nagymértékben nőtt az érdeklődés a programok iránt. Továbbá a zenészekkel is nagyon jó kapcsolatot ápolunk, ugyanis a koncertek mellett lehetőségük van az egymás közötti tapasztalat cserére."

Filip Ignác Csaba művészeti vezető a La Fenice zenekart emelte ki, mint az idei fesztivál legnagyobb attrakcióját, a Barokk Fesztiválzenekarról pedig elmondta, hogy az együttes évente kizárólag a csíkszeredai fesztivál miatt áll össze. "A koncepció mindig jó néhány hónappal a fesztivál előtt megszületik, ez idén is így történt a francia zenével kapcsolatban. A Régizene Fesztiválon kifejezetten különlegességnek számítanak a késő esti koncerttermi hangversenyek. Ezeken általában olyan darabokat játszanak, amelyek főleg a hangszerek miatt kis térben érvényesülnek igazán. Nagyobb színpadon vagy teremben elveszne a hangzás varázsa - részletezte a művészeti igazgató. A jövő évi fesztivállal kapcsolatban hozzátette: "Általában decemberre kell körvonalazódnia az átfogó zenei irányzatnak, akkor hívjuk meg az előadókat is, ez a külföldi, nehezebben elérhető együttesek esetében nagyon fontos, hiszen ők előre be vannak táblázva. Amit biztosan tudunk: természetesen maradnak a késő esti koncertek, valamint szeretnénk hagyományt teremteni abból, hogy a Régizene Nyári Egyetem diákjai a koncertek előtt 10-15 percben megmutathassák az elmúlt kurzusnapok eredményét."

Sam Chapman a Bázelben élő angol theorbaművész a fesztivál visszatérő fellépője, idén harmadszor érkezett Csíkszeredába. Elmondása szerint a csíkszeredai fesztivált nem tudná semmi máshoz hasonlítani. "A fesztivál különlegességét abban látom, hogy itt a magyar és erdélyi népi hangszerek is nagy szerepet kapnak, olyanok, amelyeket máshol nem lehet hallani. A régizenét játszó emberek Európában ismerik egymást, ezért az ilyen fesztiválok nagyon jó alkalmat teremtenek a találkozásra, kottacserélésre, különleges hangszerekkel való megismerkedésre. Kiemelném a fesztivál személyes jellegét, feltűnő az, hogy a csíkszeredaiak mennyire magukénak érzik ezt a fesztivált, és nekünk, zenészeknek különösen jól esik, hogy telt ház előtt játszhatunk."

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Ők kapták idén a Junior Príma Díjakat a színház- és filmművészet kategóriában

Hat fiatal művész vehette át a Junior Prima Díjat a színház- és filmművészet kategóriában szeptember 22-én, a Haris Parkban. Az elismerést és az azzal járó pénzjutalmat Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója nyújtotta át a 62 jelölt közül kiválasztott fiatal tehetségeknek.
Klasszikus

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Zenés színház

„Káros az elitizmus” – interjú Philipp Györggyel

Philipp György a zenés színházi élet megkerülhetetlen kakukktojása. Formabontó és gondolatokat provokáló előadásaival a partvonalról céloz a dolgok közepébe. Karmester, énekes és rendező. Októberben az Artus társulattal készült Minden (is) című produkciójához zeneszerzőként járult hozzá.
Színház

A darab, ami egyszerre hat intellektusra, rekeszizmokra és könnycsatornákra

A 2020-2021-es évad első bemutatója Peter Shaffer Amadeusa a József Attila Színházban. Ennek kapcsán beszélgettünk a rendezővel, Koltai M. Gáborral a darabról.
Könyv

A férfi, aki tipográfiailag is vicces – Kőhalmi Zoltán a Kult50-ben

A férfi, aki megölte a férfit, aki megölt egy férfit – avagy 101 hulla Dramfjordban frappáns című kötetével tette meg első lépését Kőhalmi Zoltán az irodalmi életben. A humorát eddig elsősorban a színpadon és a címlapon bizonyító stand-upos formabontó könyvet hozott létre.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Klasszikus kritika

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.
Klasszikus hír

Költözni kényszerül a Rádiózenekar

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez kerül a Magyar Rádió által használt három épület, a Rádiózenekar viszont még nem szolgál közzétehető információkkal az ügyben. Az biztos, hogy költözniük kell.
Klasszikus hír

Elmarad a Nemzeti Filharmonikusok évadnyitó hangversenye

Nem tartják meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar szeptember 25-i koncertjét a Müpában, miután több tag kontaktusba került fertőzött személlyel.
Klasszikus interjú

„Minden, ami valóban személyessé válik bennünk, az inspiráció"

Ávéd János 12 évvel ezelőtt csatlakozott a Modern Art Orchestrához Fekete-Kovács Kornél felkérésére, azóta tenorszaxofonistaként, zeneszerzőként és hangszerelőként erősíti a zenekart. 2011-ben megalakította az Ávéd János Balance formációt, melynek célja, hogy új zenei lehetőségeket fedezzenek fel és spontán felmerülő dallami elemeket használjanak. A művésszel Kodály hagyatékának gondozásáról, új, saját lemezéről és inspirációs forrásokról beszélgettünk.