Klasszikus

Elméretezve

2005.09.26. 00:00
Ajánlom
Minden óriási, de leginkább a felhajtás. Háromnegyed hét körül sorban állnak a trolik a Nagymező utcában, útjukat elállja a tömeg. Az operettszínház előtti kivetítőt bámulják a népek, ahol a Dr. Bőregeret harangozzák be. Annyit még elkapok, mielőtt beállok a jegyemért a sorba, hogy akik kinn rekednek, minthogy minden jegy elkelt, a kivetítőn nézhetik az előadást.

De benn is minden túlméretezett. Nemcsak a dómkapunyi pezsgősüveg és a hozzá illő poharak, a kártyák, kockák, dominók, szerpentinszalagok és evőeszközök, de lónyi méretű - két ember adja -, a Frosch részeg látomásában megjelenő egér is. És persze belóg egy fontos szerepű zsebóra is. Khell Csörsz díszlete elrajzoltságával is egyszerre izgalmas és ízléses. Szellemes a keretjáték. Ketten táncolják, Johann Strauss aranyszobra meg egy ősz szakállú frakkos úr, én legszívesebben Jókainak nézném, akivel évtizeddel a Fledermaus, azaz a Denevér, illetve Bőregér után együtt alkották a Cigánybárót. Lőcsei Jenő koreográfiája itt frivol, elegáns, ironikus. (Sajnos egyetlen papírt sem találtam, ahol az előadók föl volnának tüntetve. Mindenütt olvasom viszont Zöldi Gergely nevét, de munkájáról semmit sem mondhatok, dalszövegeit ugyanis elénekelték, s így egyetlen mukkot sem értettem belőlük.)

A többi egyébként ugyancsak a túlméretezés és elrajzolás jegyében született, de nem ennyire jó. Az átdolgozók, Kállai István és Böhm György bátran behozzák a darab születése után másfél évtizeddel fölépült Eiffel-tornyot, de óvakodnak fölismerni a főbb szereplőkben a mi korunk igazi "hőseit". Így nem zavarnak bele a mulatságba, amelyet a klasszikus bécsi operett ma is megszerez. Kalocsai Zsuzsa előkelően mozog és énekel, Fischl Mónika lendületesen játszik és koloratúrázik, Oszvald Marika most is verhetetlen kedéllyel gázol át a túlkoros művésznői szerep nem túl eredeti poénjain. Földes Tamás, aki a bemutatóra természetesen meggyógyult, fiskálishoz illő joviális erőszakossággal jeleníti meg a címszerepet, Nyári Zoltán meg nem kevés sértett agresszivitást csempész Eisenstein vesszőfutásába.

Akár jó is lehetne, összességében azonban a játék nem tud igazán elrugaszkodni a nagyoperetti stílustól, noha megpróbál. A lendületes ribillió közben elvész a főúri-nagypolgári elegancia, de nem lép helyébe a mai viselkedésmód. Érthető, Kerényi Miklós Gábor igazgató és rendező, aki erre az alkalomra nemcsak a darab régi címét, de saját becenevét is előbányászta, és helyenként Keróként jegyzi az előadást, szórakoztatni, nem sértegetni akarja publikumát.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.