Klasszikus

Elméretezve

2005.09.26. 00:00
Ajánlom
Minden óriási, de leginkább a felhajtás. Háromnegyed hét körül sorban állnak a trolik a Nagymező utcában, útjukat elállja a tömeg. Az operettszínház előtti kivetítőt bámulják a népek, ahol a Dr. Bőregeret harangozzák be. Annyit még elkapok, mielőtt beállok a jegyemért a sorba, hogy akik kinn rekednek, minthogy minden jegy elkelt, a kivetítőn nézhetik az előadást.

De benn is minden túlméretezett. Nemcsak a dómkapunyi pezsgősüveg és a hozzá illő poharak, a kártyák, kockák, dominók, szerpentinszalagok és evőeszközök, de lónyi méretű - két ember adja -, a Frosch részeg látomásában megjelenő egér is. És persze belóg egy fontos szerepű zsebóra is. Khell Csörsz díszlete elrajzoltságával is egyszerre izgalmas és ízléses. Szellemes a keretjáték. Ketten táncolják, Johann Strauss aranyszobra meg egy ősz szakállú frakkos úr, én legszívesebben Jókainak nézném, akivel évtizeddel a Fledermaus, azaz a Denevér, illetve Bőregér után együtt alkották a Cigánybárót. Lőcsei Jenő koreográfiája itt frivol, elegáns, ironikus. (Sajnos egyetlen papírt sem találtam, ahol az előadók föl volnának tüntetve. Mindenütt olvasom viszont Zöldi Gergely nevét, de munkájáról semmit sem mondhatok, dalszövegeit ugyanis elénekelték, s így egyetlen mukkot sem értettem belőlük.)

A többi egyébként ugyancsak a túlméretezés és elrajzolás jegyében született, de nem ennyire jó. Az átdolgozók, Kállai István és Böhm György bátran behozzák a darab születése után másfél évtizeddel fölépült Eiffel-tornyot, de óvakodnak fölismerni a főbb szereplőkben a mi korunk igazi "hőseit". Így nem zavarnak bele a mulatságba, amelyet a klasszikus bécsi operett ma is megszerez. Kalocsai Zsuzsa előkelően mozog és énekel, Fischl Mónika lendületesen játszik és koloratúrázik, Oszvald Marika most is verhetetlen kedéllyel gázol át a túlkoros művésznői szerep nem túl eredeti poénjain. Földes Tamás, aki a bemutatóra természetesen meggyógyult, fiskálishoz illő joviális erőszakossággal jeleníti meg a címszerepet, Nyári Zoltán meg nem kevés sértett agresszivitást csempész Eisenstein vesszőfutásába.

Akár jó is lehetne, összességében azonban a játék nem tud igazán elrugaszkodni a nagyoperetti stílustól, noha megpróbál. A lendületes ribillió közben elvész a főúri-nagypolgári elegancia, de nem lép helyébe a mai viselkedésmód. Érthető, Kerényi Miklós Gábor igazgató és rendező, aki erre az alkalomra nemcsak a darab régi címét, de saját becenevét is előbányászta, és helyenként Keróként jegyzi az előadást, szórakoztatni, nem sértegetni akarja publikumát.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.