Klasszikus

Élő gregorián a közép-dunántúli régióban

2004.10.06. 00:00
Ajánlom
„Élő gregorián” címmel egyházi és világi kórusok találkozója, valamint szakmai nap várja az érdeklődőket két alkalommal Veszprémben 2004. október 16-án, illetve november 13-án. Veszprém megye sok évtizedes kiemelkedő hagyományokkal bír a közös éneklés, a kórusművészet a zenei nevelés területén – ennek a hagyománynak a folytatása a két őszi rendezvény.

A Veszprém Megyei Közművelődési Intézet érdeme többek között, hogy rendszeresen megszervezi az Éneklő Ifjúság megyei hangversenyeit, valamint a több évtizedes múltra visszatekintő Megyei Kórustalálkozót, 2003-ban pedig az Intézet kezdeményezésre, hat megye (Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Zala, Vas, Veszprém, Fejér) részvételével megalakult a Felső-Dunántúli Kodály Társaság. Az október-novemberre tervezett sorozat apropója, hogy 2004-ben világszerte megemlékeznek Európa ősi népénekéről, énekelt imádságáról, a gregoriánról, hiszen hatása a zeneirodalomban nem vitatható.

A Veszprém Megyei Közművelődési Intézet a Közép-Dunántúli Régió és a határainkon túlról érkező egyházi és világi kórusok részére találkozót és szakmai napot szervez. A találkozók időpontjai 2004. október 16. és 2004. november 13. A szakmai előadásokat a gregorián zene kiváló ismerői, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanárai tartják. A hangversenyek résztvevői a Közép-Dunántúli Régió (Fejér, Komárom-Esztergom, Veszprém megye) és a határainkon túlról érkező egyházi és világi kórusok.

PROGRAM

2004. október 16.
10:00 Szakmai nap és kórushangverseny a veszprémi Csermák Antal Zeneiskola nagytermében
19:00 Díszhangverseny a várbéli Székesegyházban (a Liszt Ferenc Kórustársaság lemezbemutató hangversenye a Székesegyház többszáz éves levéltári anyagának feldolgozásából)

2004. november 13.
10:00 Érseki gregorián szentmise a Szent Margit templomban, majd szakmai nap
15:00 Veszprémi Főegyházmegyei énekkarok hangversenye
19:00 Orgonahangverseny

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.