Klasszikus

Élő gregorián a közép-dunántúli régióban

2004.10.06. 00:00
Ajánlom
„Élő gregorián” címmel egyházi és világi kórusok találkozója, valamint szakmai nap várja az érdeklődőket két alkalommal Veszprémben 2004. október 16-án, illetve november 13-án. Veszprém megye sok évtizedes kiemelkedő hagyományokkal bír a közös éneklés, a kórusművészet a zenei nevelés területén – ennek a hagyománynak a folytatása a két őszi rendezvény.

A Veszprém Megyei Közművelődési Intézet érdeme többek között, hogy rendszeresen megszervezi az Éneklő Ifjúság megyei hangversenyeit, valamint a több évtizedes múltra visszatekintő Megyei Kórustalálkozót, 2003-ban pedig az Intézet kezdeményezésre, hat megye (Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Zala, Vas, Veszprém, Fejér) részvételével megalakult a Felső-Dunántúli Kodály Társaság. Az október-novemberre tervezett sorozat apropója, hogy 2004-ben világszerte megemlékeznek Európa ősi népénekéről, énekelt imádságáról, a gregoriánról, hiszen hatása a zeneirodalomban nem vitatható.

A Veszprém Megyei Közművelődési Intézet a Közép-Dunántúli Régió és a határainkon túlról érkező egyházi és világi kórusok részére találkozót és szakmai napot szervez. A találkozók időpontjai 2004. október 16. és 2004. november 13. A szakmai előadásokat a gregorián zene kiváló ismerői, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanárai tartják. A hangversenyek résztvevői a Közép-Dunántúli Régió (Fejér, Komárom-Esztergom, Veszprém megye) és a határainkon túlról érkező egyházi és világi kórusok.

PROGRAM

2004. október 16.
10:00 Szakmai nap és kórushangverseny a veszprémi Csermák Antal Zeneiskola nagytermében
19:00 Díszhangverseny a várbéli Székesegyházban (a Liszt Ferenc Kórustársaság lemezbemutató hangversenye a Székesegyház többszáz éves levéltári anyagának feldolgozásából)

2004. november 13.
10:00 Érseki gregorián szentmise a Szent Margit templomban, majd szakmai nap
15:00 Veszprémi Főegyházmegyei énekkarok hangversenye
19:00 Orgonahangverseny

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Pedro Almodóvar elkészítette élete legszemélyesebb filmjét

Élet és film szétválaszthatalanul összegabalyodik Pedro Almodóvar legújabb alkotásában. Egy héttel a cannes-i bemutató után itthon is látható a Fájdalom és dicsőség Antonio Banderas és Penelope Cruz főszereplésével. Kritika.
Klasszikus

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Vizuál

Leonardo da Vinci figyelemzavaros és hiperaktív volt, és egyszerre volt ez áldás és átok életében

Legalábbis egy újabb kutatás szerint, amely a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral (ADHD) magyarázza Leonardo állandó halogatását.
Zenés színház

Puccini ritkán hallható műve, A fecske az Operaházban

Az itáliai zeneszerző minden operáját felvonultató PucciniFeszt részeként a Kolozsvári Magyar Opera május 26-án és 27-én A fecske című darabbal vendégeskedik ez Erkel Színházban.
Vizuál

Tarantino nem nyert semmit Cannes-ban

Bong Dzsun Ho dél-koreai rendezőnek egy munkanélküli családról forgatott Élősködők című komikus thrillere érdemelte ki szombat este az Alejandro González Inárritu mexikói rendező vezette zsűritől az Arany Pálmát a 72. cannes-i fesztiválon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Felemelő érzés együtt játszani a gyerekekkel” - Interjú Rolla Jánossal

A Partitúra legújabb adása Pannonhalmára kalauzol el. Rolla János Kossuth-díjas hegedűművészt ezer szál köti az apátsághoz, az atyák barátságáról, az apátsági pincészet borairól, a templomi koncertekről és a zeneakadémiai életről is beszélgettünk.
Klasszikus koktélparti

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Klasszikus magazin

Kórusok lepik el a Palotanegyed utcáit

A Kórusok Éjszakájáról Tóth Árpád, a Csíkszerda kórus vezetője beszél a Fidelio Klasszik május 25-ei adásában, amiben Havas Ágnes, Hegyi Barbara és Novák Péter is megszólal.
Klasszikus ajánló

Ezért érdemes Schumannt hallgatni Várjon Dénes szerint

Május 25-én és 26-án utolsó két fejezetéhez ér a Schumann összes zongorás kamarazenéjét megszólaltató sorozat a Zeneakadémián. Várjon Dénes elmondja, miért játssza olyan szívesen a zeneszerző műveit.
Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.