Klasszikus

Előbb a muzsika, aztán a kifizetés

2004.07.07. 00:00
Ajánlom
Muzsikáló Nyárelő című rendezvénysorozat keretében június 4-étől összesen 13 helyszínen, 14 zenekar adott különböző napokon és időpontokban ingyenes utcai koncerteket. Hasonló koncertek szerte a világon, Amszterdamban, Londonban, Párizsban nagy népszerűségnek örvendenek. A Miniszterelnöki Hivatal ezirányú pályázatát a Magyar Rendezvényirodák Szövetsége nyerte meg.

A 135 millió forintból létrejött fesztivál nagy népszerűségnek örvend a budapestiek között, csak a jobboldali sajtónak szúrta a szemét, hogy a rendezvénysorozat lebonyolításában Kővári Katalin, Juszt László felesége is szerepet kapott. Kővári lapunknak elmondta, az Objektív Rendező Iroda szerepe csupán annyi volt az ügyben, hogy a zenekarokat szerződtesse és kialakítsa a műsortervet. A Muzsikáló nyárelő keretében többek között az Old Boys, a Jávori Jazz Band, a Taksonyi Szigeti Fiúk, a Madarak, Marót Viki és a Nova Kultúrzenekar, a 100 Folk Celsius, Solymos Tóni és barátai, a White Chokolate és a Gerendás Együttes ad, illetve adott összesen 156 koncertet. A záróbuli ma délután öt órakor a Keleti Pályaudvaron lesz.

Az alapötlet a magyar könnyűzenei élet ismert egyéniségétől, Bergendy Istvántól származott, aki szerint az európai nyagyvárosokban immár jól bevált és rendkívül népszerű, nyári, ám mindenképpen profi utcai koncerteket nálunk is meg lehetne valósítani. Ám bármilyen kitűnő volt az elképzelés, Bergendy korábban hiába kereste fel a potenciálisnak tetsző támogatójelölteket, mindenütt elutasításra talált. Most a MeH pályázatán a 19 rendezőirodát tömörítő Magyar Rendezvényirodák Szövetségének sikerült befutnia ezzel az ötlettel.

Tudni kell azonban, hogy a 135 millió valóban csak egy keretösszeget jelöl, mely elemeinek kifizetése a teljesítések után, szigorúan ellenőrzött számlák bemutatása ellenében történik. Méghozzá, ha minden rendben, legkorábban a teljesítések után egy hónappal juthatnak hozzá pénzükhöz az érdekeltek. A Muzsikáló Nyárelő szervezői, lebonyolítói és részvevői eleddig tehát még egy fillért sem kaptak azokkal a korábbi "pályázatokkal" ellentétben, amikor a kifizetés azonnal megtörtént, az elszámoltatás viszont mind a mai napig várat magára.

Miként Kővári Katalin, akit ugyancsak méltatlan sajtótámadások értek az utóbbi időben, lapunknak megjegyezte: bár ő csak egy fogaskerék a nyertes csapatban, nyilván sokak szemében szálkát jelent, hogy egyben ő Juszt László felesége is. Ezért is eshettek most néhányan oly nagy vehemenciával egy széles körben népszerűvé vált, és pénzügyileg támadhatatlan kulturális programnak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Klasszikus

Gilbert Varga debütáló koncertje

Vezető karmesterként első alkalommal dirigálja a Pannon Filharmonikusokat a Maestro január végén a Müpában.
Klasszikus

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.
Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.
Klasszikus hír

Három fontos elismerésben részesült Oláh Vilmos Ázsiában

Japán, hongkongi és thaiföldi szervezetek választották tiszteletbeli taggá a magyar hegedűművészt, derül ki a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményből.
Klasszikus cziffra györgy

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.