Klasszikus

Előbb kezdett énekelni, mint beszélni

2004.08.12. 00:00
Ajánlom
Az Esztergomi Ünnepi Játékokon pénteken és szombaton kerül színre a Musical Színház előadásában Webber örökbecsű műve, a Jézus Krisztus Szupersztár. A női főszerepet, Mária Magdalénát, számos hazai és külföldi musical sikerrel a háta mögött a különleges hangú Tunyogi Bernadett énekli.

- A családi legenda szerint előbb énekelt és csak utána kezdett el beszélni.

- Igaz, még alig tudtam beszélni, de anyukámmal már énekeltem az ismert kánont: Ég a város ég a ház is… Megfertőződtem a zenével, mint az egész családom. Édesapám Tunyogi Péter hosszú évekig a P-Mobil együttes énekese volt, most a Tunyogi Rock Band frontembere. A nagyszüleim mindketten színészek voltak, nagyapám szép hangú emberként bonviván szerepeket is játszott. Énekes a húgom, Orsi is. A férjem, Molnár László szintén énekes és az anyukája is nagyon szépen énekel.

- Mikor mondta valaki, hogy énekest kell nevelni a kis Bernadettből is?

- Amikor a Rádió Gyerekkórusába felvételiztem, akkor dícsértek meg édesanyámnak azzal, hogy száz évente születik egy ilyen gyerek, aki ennyire tisztán énekel. De hát számunkra olyan természetes volt az éneklés mint másnak az evés, ivás.

- Miért nem szerepel operettben, ha a főiskolán musical-operett szakon végzett?

- Szinetár tanár úr volt az osztályfőnökünk, sok köszönettel tartozom neki. Az első évben mindenfélét kellett énekelni. Én is megtanultam egy operett dalt. Nagyon kigyakoroltam, úgy éreztem jó lesz. Szereplésem után a tanár úr ezt mondta: Tunyika, magának többet nem kell operettet énekelni. Igaza volt, mindenki maradjon meg annál, amihez tényleg ért.

- És a színészet?

- Sosem vágytam arra, hogy színésznő legyek. Ellenben rengeteg együttesben vokáloztam, az Omegától kezdve a Demjén csapatáig. Úgy 200-300 CD-n és kazettán énekeltem. Különböző stúdiókban reklámokat is vokáloztam. Aztán egy koncerten meglátott a Rock Színház akkori igazgatója, Várkonyi Mátyás és felkért az Evita egyik szerepére. Innentől nem volt megállas. Kaptam egy egynótás szerepet a Sztárcsinálókban, abban látott Szinetár tanár úr, aki a Nyomorultakat rendezte, amiben statisztáltam. Odajött hozzám és azt kérdezte: - Maga játszotta a Sztárcsinálókban azt a lányt? Akkor jöjjön el felvételizni a főiskolára. Felvettek. Másodikos koromban megkaptam az Operett Színházban a Valahol Európában főszerepét. Telefonáltak egy stúdióból, hogy ugorjak oda, mert mindenki lebetegedett és fel kellene énekelni egy demót. Dés Lászó fogadott. Elmondta, hogy van egy musicalja, a Valahol Európában, és be kell mutatnia a zenét az operett színház igazgatójának. Désnek nagyon tetszett, ahogy énekeltem. Szólt is, hogy lesz meghallgatás, de ő elsősorban Szinetár tanár úr osztályából fog válogatni. Mondtam neki, én is oda járok. Szóval az enyém lett a főszerep.

- Németországban egy évet vendégszerepelt.

- Rettentően boldog voltam, amikor a meghallgatások után megkaptam a Nyomorultak női főszerepét, amelyet Duisburgban egy évig játszottam.

- Mit jelent önnek a Jézus Krisztus Szupersztárban Mária Magdalénát alakítani?

- Több okból is fontos állomás ez az életemben. Édesanyám nyolcvan valahányban a Rock Színház előadásában apostol feleséget játszott ebben a darabban. Akkor csodáltam meg Mária szerepét is. Álmodoztam, milyen jó lenne egyszer elénekelni. Sikerült. Orsi húgom, aki csak hobbiból jár velem a színházba énekelni, hiszen ő elsősorban szólista, a napokban készíti negyedik lemezét. Ő most ugyanúgy apostol feleséget játszik, mint annak idején édesanyánk. Az esztergomi előadás teljesen a régi kort idézi, a nézők elé tárul Jeruzsálem. 25 tonnás óriásdíszlet mozog le-fel a színpadon. A jelmezek is korhűek. Makrai Pál az örök Júdás, most is nagyszerűen énekel, és egy fiatal fiú, Feke Pál alakítja Jézust. Nagy hangú, kiugró tehetség. Kálloy Molnár Péter, kitűnő prózai színészünk lesz Pilátus. A produkció része a nagy tánckar is, és néha száz ember van a színpadon. Monumentális látvány lesz.

- Ritka a művészvilágban azonos pályán, egyformán sikeres két testvér. Milyen hatással vannak egymásra?

- Anyatigrisként kiállunk egymásért, hiszen testvérek vagyunk, de közben olyasmitt is megbeszélünk egymással, amit két barátnő szokott. Egy ideig együtt laktunk, de most is van egymáshoz kulcsunk. Abban is azonosak vagyunk, hogy mindkettőnk számára a család a legfontosabb.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.