Klasszikus

Előbb kezdett énekelni, mint beszélni

2004.08.12. 00:00
Ajánlom
Az Esztergomi Ünnepi Játékokon pénteken és szombaton kerül színre a Musical Színház előadásában Webber örökbecsű műve, a Jézus Krisztus Szupersztár. A női főszerepet, Mária Magdalénát, számos hazai és külföldi musical sikerrel a háta mögött a különleges hangú Tunyogi Bernadett énekli.

- A családi legenda szerint előbb énekelt és csak utána kezdett el beszélni.

- Igaz, még alig tudtam beszélni, de anyukámmal már énekeltem az ismert kánont: Ég a város ég a ház is… Megfertőződtem a zenével, mint az egész családom. Édesapám Tunyogi Péter hosszú évekig a P-Mobil együttes énekese volt, most a Tunyogi Rock Band frontembere. A nagyszüleim mindketten színészek voltak, nagyapám szép hangú emberként bonviván szerepeket is játszott. Énekes a húgom, Orsi is. A férjem, Molnár László szintén énekes és az anyukája is nagyon szépen énekel.

- Mikor mondta valaki, hogy énekest kell nevelni a kis Bernadettből is?

- Amikor a Rádió Gyerekkórusába felvételiztem, akkor dícsértek meg édesanyámnak azzal, hogy száz évente születik egy ilyen gyerek, aki ennyire tisztán énekel. De hát számunkra olyan természetes volt az éneklés mint másnak az evés, ivás.

- Miért nem szerepel operettben, ha a főiskolán musical-operett szakon végzett?

- Szinetár tanár úr volt az osztályfőnökünk, sok köszönettel tartozom neki. Az első évben mindenfélét kellett énekelni. Én is megtanultam egy operett dalt. Nagyon kigyakoroltam, úgy éreztem jó lesz. Szereplésem után a tanár úr ezt mondta: Tunyika, magának többet nem kell operettet énekelni. Igaza volt, mindenki maradjon meg annál, amihez tényleg ért.

- És a színészet?

- Sosem vágytam arra, hogy színésznő legyek. Ellenben rengeteg együttesben vokáloztam, az Omegától kezdve a Demjén csapatáig. Úgy 200-300 CD-n és kazettán énekeltem. Különböző stúdiókban reklámokat is vokáloztam. Aztán egy koncerten meglátott a Rock Színház akkori igazgatója, Várkonyi Mátyás és felkért az Evita egyik szerepére. Innentől nem volt megállas. Kaptam egy egynótás szerepet a Sztárcsinálókban, abban látott Szinetár tanár úr, aki a Nyomorultakat rendezte, amiben statisztáltam. Odajött hozzám és azt kérdezte: - Maga játszotta a Sztárcsinálókban azt a lányt? Akkor jöjjön el felvételizni a főiskolára. Felvettek. Másodikos koromban megkaptam az Operett Színházban a Valahol Európában főszerepét. Telefonáltak egy stúdióból, hogy ugorjak oda, mert mindenki lebetegedett és fel kellene énekelni egy demót. Dés Lászó fogadott. Elmondta, hogy van egy musicalja, a Valahol Európában, és be kell mutatnia a zenét az operett színház igazgatójának. Désnek nagyon tetszett, ahogy énekeltem. Szólt is, hogy lesz meghallgatás, de ő elsősorban Szinetár tanár úr osztályából fog válogatni. Mondtam neki, én is oda járok. Szóval az enyém lett a főszerep.

- Németországban egy évet vendégszerepelt.

- Rettentően boldog voltam, amikor a meghallgatások után megkaptam a Nyomorultak női főszerepét, amelyet Duisburgban egy évig játszottam.

- Mit jelent önnek a Jézus Krisztus Szupersztárban Mária Magdalénát alakítani?

- Több okból is fontos állomás ez az életemben. Édesanyám nyolcvan valahányban a Rock Színház előadásában apostol feleséget játszott ebben a darabban. Akkor csodáltam meg Mária szerepét is. Álmodoztam, milyen jó lenne egyszer elénekelni. Sikerült. Orsi húgom, aki csak hobbiból jár velem a színházba énekelni, hiszen ő elsősorban szólista, a napokban készíti negyedik lemezét. Ő most ugyanúgy apostol feleséget játszik, mint annak idején édesanyánk. Az esztergomi előadás teljesen a régi kort idézi, a nézők elé tárul Jeruzsálem. 25 tonnás óriásdíszlet mozog le-fel a színpadon. A jelmezek is korhűek. Makrai Pál az örök Júdás, most is nagyszerűen énekel, és egy fiatal fiú, Feke Pál alakítja Jézust. Nagy hangú, kiugró tehetség. Kálloy Molnár Péter, kitűnő prózai színészünk lesz Pilátus. A produkció része a nagy tánckar is, és néha száz ember van a színpadon. Monumentális látvány lesz.

- Ritka a művészvilágban azonos pályán, egyformán sikeres két testvér. Milyen hatással vannak egymásra?

- Anyatigrisként kiállunk egymásért, hiszen testvérek vagyunk, de közben olyasmitt is megbeszélünk egymással, amit két barátnő szokott. Egy ideig együtt laktunk, de most is van egymáshoz kulcsunk. Abban is azonosak vagyunk, hogy mindkettőnk számára a család a legfontosabb.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Színház

Udvaros Dorottya: „Mintha az élet direkt adná nekem ezeket a szerepeket”

Világhírű román rendező, Silviu Purcărete állította színpadra a Nemzeti Színházban Csehov utolsó, összegző főművét, a Meggyeskertet. A román és az orosz színházi iskoláról, Csehovról és a tavaszról is beszélt a női főszerepet alakító Udvaros Dorottya.
Klasszikus

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Jazz/World

Mary Lou Williams, aki az ujjaival imádkozott zongorázás közben

A női zenészekről szóló sorozatunkból nem hiányozhat Mary Lou Williams, aki nemcsak azért izgalmas, mert elsőként szerzett érvényt magának női zeneszerzőként és zongoristaként, de azért is, mert beemelte zenéjébe azt a spirituális töltetet, ami a szakrális jazz anyjává avatta őt.
Vizuál

Ruben Brandt visszatért a tett helyére – interjú Milorad Krstić-csel

Milorad Krstić animált krimije, a Ruben Brandt 40 ezer néző felett jár, és közel került az Oscar-jelöltséghez. A Műcsarnokban rendezett kiállítással a kör teljessé vált, a festménytolvaj visszatért születési helyére. A művészettörténeti utalásokkal zsúfolt mozi 2018 egyik legmeghatározóbb mozzanata volt a magyar kultúrában, így alkotója bekerült az idei Kult50-be is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Évadot hirdetett a Nemzeti Filharmonikusok

Hét bérletet hirdet meg A zene kaland! mottójú 2019/20-as évadára a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar. Az évad rezidens művésze Rost Andrea lesz.
Klasszikus magazin

A Kodály-módszer hírnöke: Szőnyi Erzsébet 95 éves

A kilencvenöt éves Szőnyi Erzsébet rengeteget tett a Kodály-módszer megőrzéséért, de saját jogán is kiváló zeneszerző. Születésnapján köszöntjük.
Klasszikus virtuózok

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Klasszikus hír

Miniszteri biztos segíti a zeneiskolák hangszercsere-programját

A megalakult a hangszercsere bizottság a Hangszercsere program gördülékenységét biztosítja.
Klasszikus hír

Elhunyt Martin Böttcher, Németország egyik legsikeresebb filmkomponistája

A Winnetou-filmek legendás zeneszerzőjét kilencvenegy éves korában, szombatra virradóra érte a halál a schleswig-holsteini Rendsburgban.