Klasszikus

Előbb kezdett énekelni, mint beszélni

2004.08.12. 00:00
Ajánlom
Az Esztergomi Ünnepi Játékokon pénteken és szombaton kerül színre a Musical Színház előadásában Webber örökbecsű műve, a Jézus Krisztus Szupersztár. A női főszerepet, Mária Magdalénát, számos hazai és külföldi musical sikerrel a háta mögött a különleges hangú Tunyogi Bernadett énekli.

- A családi legenda szerint előbb énekelt és csak utána kezdett el beszélni.

- Igaz, még alig tudtam beszélni, de anyukámmal már énekeltem az ismert kánont: Ég a város ég a ház is… Megfertőződtem a zenével, mint az egész családom. Édesapám Tunyogi Péter hosszú évekig a P-Mobil együttes énekese volt, most a Tunyogi Rock Band frontembere. A nagyszüleim mindketten színészek voltak, nagyapám szép hangú emberként bonviván szerepeket is játszott. Énekes a húgom, Orsi is. A férjem, Molnár László szintén énekes és az anyukája is nagyon szépen énekel.

- Mikor mondta valaki, hogy énekest kell nevelni a kis Bernadettből is?

- Amikor a Rádió Gyerekkórusába felvételiztem, akkor dícsértek meg édesanyámnak azzal, hogy száz évente születik egy ilyen gyerek, aki ennyire tisztán énekel. De hát számunkra olyan természetes volt az éneklés mint másnak az evés, ivás.

- Miért nem szerepel operettben, ha a főiskolán musical-operett szakon végzett?

- Szinetár tanár úr volt az osztályfőnökünk, sok köszönettel tartozom neki. Az első évben mindenfélét kellett énekelni. Én is megtanultam egy operett dalt. Nagyon kigyakoroltam, úgy éreztem jó lesz. Szereplésem után a tanár úr ezt mondta: Tunyika, magának többet nem kell operettet énekelni. Igaza volt, mindenki maradjon meg annál, amihez tényleg ért.

- És a színészet?

- Sosem vágytam arra, hogy színésznő legyek. Ellenben rengeteg együttesben vokáloztam, az Omegától kezdve a Demjén csapatáig. Úgy 200-300 CD-n és kazettán énekeltem. Különböző stúdiókban reklámokat is vokáloztam. Aztán egy koncerten meglátott a Rock Színház akkori igazgatója, Várkonyi Mátyás és felkért az Evita egyik szerepére. Innentől nem volt megállas. Kaptam egy egynótás szerepet a Sztárcsinálókban, abban látott Szinetár tanár úr, aki a Nyomorultakat rendezte, amiben statisztáltam. Odajött hozzám és azt kérdezte: - Maga játszotta a Sztárcsinálókban azt a lányt? Akkor jöjjön el felvételizni a főiskolára. Felvettek. Másodikos koromban megkaptam az Operett Színházban a Valahol Európában főszerepét. Telefonáltak egy stúdióból, hogy ugorjak oda, mert mindenki lebetegedett és fel kellene énekelni egy demót. Dés Lászó fogadott. Elmondta, hogy van egy musicalja, a Valahol Európában, és be kell mutatnia a zenét az operett színház igazgatójának. Désnek nagyon tetszett, ahogy énekeltem. Szólt is, hogy lesz meghallgatás, de ő elsősorban Szinetár tanár úr osztályából fog válogatni. Mondtam neki, én is oda járok. Szóval az enyém lett a főszerep.

- Németországban egy évet vendégszerepelt.

- Rettentően boldog voltam, amikor a meghallgatások után megkaptam a Nyomorultak női főszerepét, amelyet Duisburgban egy évig játszottam.

- Mit jelent önnek a Jézus Krisztus Szupersztárban Mária Magdalénát alakítani?

- Több okból is fontos állomás ez az életemben. Édesanyám nyolcvan valahányban a Rock Színház előadásában apostol feleséget játszott ebben a darabban. Akkor csodáltam meg Mária szerepét is. Álmodoztam, milyen jó lenne egyszer elénekelni. Sikerült. Orsi húgom, aki csak hobbiból jár velem a színházba énekelni, hiszen ő elsősorban szólista, a napokban készíti negyedik lemezét. Ő most ugyanúgy apostol feleséget játszik, mint annak idején édesanyánk. Az esztergomi előadás teljesen a régi kort idézi, a nézők elé tárul Jeruzsálem. 25 tonnás óriásdíszlet mozog le-fel a színpadon. A jelmezek is korhűek. Makrai Pál az örök Júdás, most is nagyszerűen énekel, és egy fiatal fiú, Feke Pál alakítja Jézust. Nagy hangú, kiugró tehetség. Kálloy Molnár Péter, kitűnő prózai színészünk lesz Pilátus. A produkció része a nagy tánckar is, és néha száz ember van a színpadon. Monumentális látvány lesz.

- Ritka a művészvilágban azonos pályán, egyformán sikeres két testvér. Milyen hatással vannak egymásra?

- Anyatigrisként kiállunk egymásért, hiszen testvérek vagyunk, de közben olyasmitt is megbeszélünk egymással, amit két barátnő szokott. Egy ideig együtt laktunk, de most is van egymáshoz kulcsunk. Abban is azonosak vagyunk, hogy mindkettőnk számára a család a legfontosabb.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Klasszikus

Gilbert Varga debütáló koncertje

Vezető karmesterként első alkalommal dirigálja a Pannon Filharmonikusokat a Maestro január végén a Müpában.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.
Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.