Klasszikus

Élőben is láthatók az Opera új produkciói

2021.10.05. 17:30
Ajánlom
Az ősz folyamán közönség előtt is színre kerül a Magyar Állami Operaház több olyan előadása, amelyet az elmúlt évadban csak online vagy mindössze egy alkalommal láthatott a közönség.

Az elmúlt évadban a Magyar Állami Operaház több bemutatója is áldozatul esett a koronavírus-járvány okozta korlátozásoknak. Az intézmény online premiereket is rendezett, egyes produkciókból pedig csak az első előadást tudták megtartani, vagy óvatosságból nem is terveztek többet. Idén azonban további élő előadások is következnek majd, az ősz folyamán három tavaly bemutatott darab várja a közönséget.

A tavalyi online premier után október 9-étől látható A Mester és Margarita az Eiffel Műhelyházban,

Gyöngyösi Levente opera-musicalje a műfaji határokat feszegeti, Szente Vajk látványos rendezése pedig gondoskodik az igazi összművészeti élményről.

A produkció karmestere Hollerung Gábor, a címszerepeket Balczó Péter és Sáfár Orsolya alakítja, az ördögi Woland szerepében pedig Kálmán Péter lép színpadra.

Az elmúlt évad végén egyetlen alkalommal lehetett megtekinteni a két 17. századi óriás, Molière és Lully közös alkotásából, Az úrhatnám polgárból készült feldolgozást, melyet Varga Zsófia dramaturg és a rendező, Tarnóczi Jakab helyezett modern környezetbe.

Ebben az újgazdag Jourdain magát az Eiffel Műhelyházat vásárolja meg, a művészek pedig mind az alkalmazottai lesznek.

Az előadásban prózai színészek (Mészáros Máté, Ónodi Eszter, Ladányi Júlia, Kaszás Gergő, Friedenthal Zoltán, Péterfy Bori) és énekesek (Molnár Anna/Heiter Melinda, Ninh Duc Hoang Long, Varga Donát, Daragó Zoltán, Erdős Attila) is szerepelnek, a karmester Thomas Kornél.

Szürreális látványvilág és modern hangzás jellemzi a tavaly ősszel egyetlen csonka előadást megélt Poppea megkoronázása-produkciót, melyet tavasszal online is láthatott a közönség. Az Almási Tóth András rendezésében, Sándor Szabolcs vezényletével és a Fekete Kovács Kvintett közreműködésével színre kerülő előadás címszerepét Keszei Bori, a további főszerepeket Szappanos Tibor, Szántó Andrea, Bakonyi Marcell és Bretz Gábor énekli. A produkció novemberben látható az Eiffel Műhelyházban.

Az előadásokról részletes információ az Opera honlapján érhető el.

Fejléckép: Mester és Margarita (fotó: Rákossy Péter / Opera)

Apukák, korhelyek, Alberich, gonosz vagy borvirágos pasik

Kapcsolódó

Apukák, korhelyek, Alberich, gonosz vagy borvirágos pasik

Nem is igazi basszus, inkább bariton, mondja magáról. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a legjelentősebb operajátszó helyekre hívják. Pünkösdkor például Salzburgba, de az alábbi beszélgetéshez is Párizsba telefonáltunk. Márciusban A Mester és Margarita premierjén láthatjuk színpadon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Leszámolás a paraszti kultúrával – megnéztük az év egyik legszebb filmjét

A Parasztok című filmet látni olyan, mintha végigjárnánk egy hatalmas múzeumot, és hosszasan elidőznénk valamennyi műalkotás előtt – szellemileg megterhelő, mégis eksztatikus művészi élményt jelent.
Klasszikus

Elhunyt Rolla János

A Kossuth-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének oktatója és korábbi tanszékvezetője hetvenkilenc éves volt – tudatta a szomorú hírt a Zeneakadémia.
Vizuál

Elhunyt Andresz Kati

A színházi munkái mellett szinkronszerepeiről is híres színésznőt, akinek különleges hangja számos filmet tett emlékezetessé, hatvannyolc éves korában érte a halál.
Klasszikus

Ragyogó sötétségem – beszélgetés Érdi Tamással

Érdi Tamás zongoraművész december 17-én a Benczúr Házban ad ünnepre hangoló koncertet, az Egész nap karácsony rendezvény záróakkordjaként.
Könyv

Vámos Miklós: Remek megragadása annak, mi is a szépirodalom

Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Állandó rovatában ezúttal Sasha Marianna Salzmann Az emberben legyen szép minden című kötetével foglalkozik.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Duplalemezzel ünnepli fennállása hatvanadik évét a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Az együttes új dupla albumán közönségkedvenc felvételek is helyet kaptak. A jubileum alkalmából jelent meg Egy viharos nap című zenés mesekönyvük is. 
Klasszikus gyász

„Micsoda tűz gyúlt benne a színpadon” – Vass Lajos emlékezik Rolla Jánosra

A hetvenkilenc éves korában elhunyt Kossuth-díjas hegedűművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar egykori koncertmestere több szállal kötődött az Óbudai Társaskörhöz, ahol legutolsó koncertjét is adta. Emlékét az intézmény igazgatója, Vass Lajos idézte fel.
Klasszikus gyász

Elhunyt Rolla János

A Kossuth-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének oktatója és korábbi tanszékvezetője hetvenkilenc éves volt – tudatta a szomorú hírt a Zeneakadémia.
Klasszikus interjú

A revü világát idézi meg a Szolnoki Szimfonikusok újévi gálája

Január 20-án tizedik alkalommal tart újévköszöntő hangversenyt a Szolnoki Szimfonikus Zenekar. A különleges jubileum alkalmából Patkós Imrével, az együttes ügyvezető-szakmai igazgatójával beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Koppándi Jenővel lép fel az Anima Musicae

Folytatódik a zene lelkéről elnevezett kamarazenekar nagy sikernek örvendő sorozata, amelyen hazánk kiváló hegedűművészei vezetik egy-egy hangverseny erejéig az együttest.